dacă te întorci la ultimele zile din viața lui lenin
dacă vorbești atât de frumos încât minciuna ta poate deveni
cel mai puternic adevăr
și dacă
în minte nu mai ai loc de sertare
pentru dumnezeu
nimic nu face mai mult decât rugăciunea despre
câte rabdă omul
să fie
om și floare și sare din mare
ne vin amintiri cu cei care nu au știut să citească
să înalțe biserici
să creadă
să plece în vacanțe unde ar fi putut întâlni alții ca ei
sau poate atât de civilizați încât nu și-ar fi aruncat planeta
în aer
azi
nu am fi găsit urme de viață
și nu am fi avut de ce să ne inspire teamă
propriile mâini
propriile gânduri și dorințe
iubirea de sine
și tu,
dragostea mea faci parte din motivul care mă pune
să-mi aduc aminte să scriu
generațiilor viitoare
deși
cuvintele pentru care îmi iau de la gură
nu încap într-o sticlă
Adaugă un comentariu
Îmi place in mod deosebit”
în minte nu mai ai loc de sertare
pentru dumnezeu
nimic nu face mai mult decât rugăciunea despre
câte rabdă omul
să fie
om și floare și sare din mare”
Un poem greu pe care trebuie să îl citești de mai multe ori pentru a-i înțelege toate conotațiile ample și trimiterile pe care le are. Acest lucru nu scade însă din farmecul pe care îl au toate poeziile tale.
Monica, îți mulțumesc mult, îmi produc bucurie cuvintele tale, niciodată interesul nu se poate transforma în invidie, nici plăcerea în regrete! Mai treci!)
Eu nu vreau sa laud. Nici nu prea știu. Îmi deschid doar supapele în fața unor surprize. Sunt un cititor cam dezorientat, care primește un cadou neașteptat cu care nu știe ce să facă, pentru că îi stârnește stări complicate lăsate sa zacă în cine știe ce colț.. Așa că, prin minte îmi trec imagini, ba de fermier care își hrănește porumbeii, ba chiar de un van Gogh înnebunit de prea multă lumină. Și o dă detașat, într-o doară, fiindcă mecanismele lui de dăruire sunt prea puternice pentru a le mentaliza într-o formă rațională. Și iată cum, această detașare îmi scormone în suflet și mă îndeamnă la introspecție. Oare s-o fi chemând si invidie?... Eliberare, da !
Bună dimineața,
- domnule Valeriu Anghel, vă salut cu respect, mulțumesc pentru atenție și semnul lăsat!
- Manuela, nu-l mai amestecăm pe Dumnezeu în dragostea noastră!) Dar, ai observat bine, cred și eu că este vorba despre o altă arhitectură, iar în legătură cu spiritualul, când scriu, parcă-L aud "pune mă și pe mine în poezia asta"! Acum, tu să fii în locul meu, spune sincer, ai putea să-L refuzi?!))
- Lisia, cred că m-am îndrăgostit de site-ul ăsta, altfel nu înțeleg de ce mă dor ochii când trebuie să-ți răspund și nu știu cum, atât de mult îmi place cum ai scris!) Am văzut ieri niște imagini, undeva la munte, oameni la o masă, făceau grătar și mă gândeam la faptul că parcă nici nu realizau ce norocoși sunt să trăiască în locurile acelea, și că ar trebui să fie recunoscutori pentru ce au, deși poate ei sunt și eu cer de unde nu am semănat, dar nu vedeam pe fața lor bucuria aceea a omului care conștientizează ce are și nu dă impresia că ia de la sine viața! Nici eu nu vreau să iau ca de la sine înțeles ce mi-ai scris și mă bucur pentru fiecare cuvânt lăsat în dreptul acestui text sub care ne-am întâlnit! Să ai o duminică numai a ta! Cu drag, și eu!)
și tu,
dragostea mea faci parte din motivul care mă pune
să-mi aduc aminte să scriu
generațiilor viitoare
deși
cuvintele pentru care îmi iau de la gură
nu încap într-o sticlă
Păi la cum și cât scrii tu, inspirat, desigur, de o muză generoasă, te cred că nici măcar o sticlă de Nebucadnețar de 15 litri nu ar fi îndeajuns.)) Uimitor e că îți păstrezi același tonus al scrisului, nefugind din propriile mărci, fără a da vreodată impresia că te repeți, și asta pentru că există o fibră experimentalistă în poezia ta. Onestitatea trăirilor conferă fluiditate, efervescență și consistență fiecărui text pe care-l scrii. Ai o voce poetică numai a ta. Ești atât de vital în neliniști și atât de tânăr în poezie, încât mă bucur, în fiecare zi, să te citesc. Mai spun? Data viitoare.)) Drag și drag!
Un discurs liric impecabil. Felicitări!
Dan, tu chiar ai o poezie GREA. Acesta este un compliment, să știi. Oricâtă strădanie analitică și oricâtă empatie aș avea, mi-e greu să deslușesc realitatea sensului plăsmuirilor acestora geniale, cursive, ca o spovedanie, dar numai de tine știută, de noi, clasicii, doar bănuită, bâjbâită, admirată așa... ca o masă compactă, sau cum ne vine la îndemână. Tu te joci cu cuvintele, dar și cu cititorii și depinde mult de percepția noastră pentru a-ți răsplăti rezultatul. De pildă, pe mine m-ai dat gata cu
,,și dacă
în minte nu mai ai loc de sertare
pentru dumnezeu
nimic nu face mai mult decât rugăciunea despre
câte rabdă omul
să fie
om și floare și sare din mare". Aceeași statornică trimitere la spiritual, iar eu sunt bucuroasă să-ți remarc acest respect religios, însă iar nu-l pot integra în contextul iubirilor tale lumești. Pesemne, pentru tine Dumnezeu există în toate (ca pentru noi toți, de altfel), dar tu ții morțiș să arăți asta. Ești clar structurat ca poet, pe o altă arhitectură, ai aceleași zbateri lăuntrice, dar un mod inabordabil de a le manifesta în poezie. Hai, că te-am lăudat destul. Sper c-ai înțeles. :)
domnule Ioan, dvs sunteți binecuvântat să puteți spune multe în cuvinte puține! Vă invidiez și vă respect, cu prietenie!
Remarcabil!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE