a fost o zi de duminică
din care întreaga ei bucurie și următoarele nu au fost
atât de goale ca atunci când iubirea
abia mergea
pe picioare
inima își făcuse un obicei știut numai de ea
sângele ar fi trebuit să țâșnească la apariția primelor emoții
despre care Biblia nu ne spune
cât ar fi întârziat Eva cu mărul în mână
dacă șarpele nu ar fi alunecat pe coaja fructului
interzis
nu ar fi chemat în ajutor o pasăre frumos aspectată
și astfel să fie crezut
moartea nu s-ar fi oprit la optzeci de ani
iar celelalte lucruri s-ar fi întâmplat de la sine
Adaugă un comentariu
Lisia, aici a fost pe gustul tău intelectul, formația ta analitică a avut câștig de cauză! Impresionant comentariul și mă bucur să îl am în pagină, mă voi lăuda la toți cei care intră pe poarta cetății, cei care ies se presupune că l-au citit deja, să ai o zi minunată, cu drag, my lady!)
Alex, cu plăcerea revederii, prietenie ma man!
Maria, mă bucură interpretarea ta și îmi pare bine că mă citești așa cum și eu te citesc, cu drag!
Domnule Mihai Katin, vă mulțumesc pentru felul în care ați rezonat, cu stimă!
Din nou o trimitere către biblie, de data aceasta despre păcatul primordial și legătura între acesta și limitarea la optzeci de ani de viață... O poezie interesantă.
Mărul, șarpele, pomul vieții sau pomul cunoașterii sunt doar simboluri și trebuie interpretate ca atare, dar mesajul esențial rămâne păcatul originar și de acolo derivă restul. Nu știu cât ar mai fi întârziat Eva cu mărul în mână, nu cred că prea mult. Era femeie, iar femeile sunt curioase, așa că nu neapărat din nesăbuință, dar măcar din curiozitate și tot ar fi cedat vicleniei șarpelui. :)) Și apoi este omenește să ne dorim tocmai ceea ce este interzis. Dacă nu mușca din acel măr, nu ar fi putut distinge niciodată binele de rău și nici nu ar fi cunoscut vreodată lumea în acest mod. Că l-a ispitit și pe Adam, e normal. Revelația pe care a avut-o femeia nu putea fi ținută doar pentru sine )). Îți dai seama cât de plictisitoare ar fi fost viața aceea fără sfârșit, cât de fade și goale ar fi rămas duminicile, dacă Eva nu făcea acest lucru? :) Așa că nici nu mai contează dacă moartea se oprește pe la optzeci de ani (uneori mai devreme), frumusețea cunoașterii, magia iubirii și altele multe pe care i le datorăm fac infinit mai mult decât o veșnicie anostă. :) Un poem plin de miez, spune mult mai mult decât arată, se poate scrie mult și în multe feluri despre el. Felicitări, Dan!
Dacă mica șaradă cu șarpele și mărul nu s-ar fi petrecut, probabil că omul nu s-ar fi ridicat niciodată deasupra instinctelor primare de supraviețuire. Îi drept că nu prea a demonstrat în procent mare că are (sau vrea să aibă) vreun control asupra lor... dar măcar din când în când... Năzdrăvanul șarpe (poate Kundalini) ar fi expansionat cerurile altor ființe, poate că ar fi fost mai puțină violență în dimensiune, dar poate și mai puțină magie, pentru că omul rămâne o enigmă și surprinzătoare sunt căile lui precum ale Tatălui! Moartea e o prietenă credincioasă dar pasărea ceea e foarte interesantă, Dane! E adorabilă „duminica” ta! I-am savurat esența rebelă!
o duminica in Rai....undeva Eva se cearta cu cineva!!!! nu vedem decat un sarpe care fuge disperat prin livada de meri......Adam nu este...de obicei duminica este la meci....din nou liniste...
cu admiratie!
Gabriela, îți mulțumesc pentru frumosul comentariu, așa mă gândesc și eu și mă bucur că nu sunt singurul, cu drag!
Cu alte cuvinte a fost o sărbătoare, duminica fiind simbol de sărbătoare, în care iubirea, mai îndrăzneață decât la „începuturi”, s-a văzut împlinită, fără a mai orbecăi căutând pomul cunoașterii. Să fim recunoscători acestor păcate străvechi, să vedem binele din ele, savurând gustul divin al fructelor acelui pom magic al cunoașterii.
În poezie, în iubire și în viață, tronează aceleași reguli, ne satisfac aceleași plăceri, visând și dorindu-ne împlinirea visurilor. Ce versuri superbe, care dau prilej de interpretări și mai „aiurite”! Admirație!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE