ce ușor mă învăț să iubesc cum îmi place
o femeie matură parfumată de-aseară
îmi e dor și tresar când aud prin răstoace
apa mea de-nceput apa mea de la țară
nu-mi mai pare firesc că ne-am vrut împreună
și-am trăit și-am murit pentru ultima oară
povestind nopți în șir câte-n soare și-n lună
apa mea de bărbat apa ta de fecioară
și nu știu cum să fac gustul bun să nu piară
până când te-aș putea iar avea nu îmi pasă
când din apa ta vii cât sunt munți cât e vară
tata merge-n ciomag moartea umblă în coasă
și mi-e dor și mi-e grea amintirea cu mama
amintirea cu noi pe o claie de iarbă
apa mea de iubit încă nu îmi dau seama
din copilul ce-am fost azi sunt omul cu barbă
și plătesc să-i ridic scump o cruce de piatră
pentru anii frumoși nu e nimeni să ceară
luna fierbe la morți colo-n vale sub șatră
eu îți dau fără bani apa mea de la țară
și mai vreau să te-ntreb cât va trece din soare
cât va trece din ploi când mă-mbăt prima dată
vinul meu limpezit în velințe ușoare
apa mea de copil mi-ai fost mamă și tată
și te-mbrac și te spăl și îți spun nu sta-nchisă
chiar de-aș pierde puteri și durerea se lasă
de pe braț pe-un picior viața mea ți-e promisă
apa mea de-nceput de sfârșit și de-acasă.
Adaugă un comentariu
Te salut Alex , tu și cu Gabi sunteți prietenii mei pe site și vă urmăresc cu frățesc interes, indiferent ce ați face și ați spune, sunteți doi poeți talentați, de viitor, și asta vă dă toate drepturile( vezi doar tu, Alex, să nu te îndrăgostești de cine nu trebuie, )! Dar sunt aici și-ți voi lua mereu apărarea!) Din ce mi-ai povestit m-am gândit instant la Isac și Rebeca,tot așa, fântâna a jucat un rol important atunci când slujitorul lui Avram căuta o soție pentru fiul său, dar care să nu fie dintre femeile canaanite, deci întâmplarea voastră are trimteri biblice, ma man să nu uiți, înseamnă că sunteți pe un drum bun!
Aaa! Am uitat să-ți spun. Eu m-am însurat cu o fată de la țară. Am scos apa din fântână și simțeam că apa e apă vie, e reîntoarcere la ceea ce am fost odată sau poate la ceea ce ar trebui să fim!!!
când din apa ta vii cât sunt munți cât e vară
tata merge-n ciomag moartea merge în coasă
Dragilor eu acu venii de la Sărata Monteoru... Văzui o baba la 78 de ani in colanți care se întorcea de la geoghing... Eram printre cei mai tineri de aici. Așa că am tot respectul pentru toate babele și toți moșii... Sper că știți de glumă mai ales că eu intenționez să devin un moș frumos urât mă rog, frumusețea vine din suflet. În legaturăcu golul ce sa zic... să fie! Numai în suflet nu! Salut superMan Dan!
Un alt poem care m-a cucerit întru totul. Aici, „apa de la țară” reprezintă o personificare a iubirii, în care jocurile acesteia sunt, de fapt, mișcări interioare ce trasează un întreg spaţiu fluid între cei doi. Elementul feminin ţine de o dimensiune a depărtării, în timp sau spațiu. Amintirea poate fi considerată doar un simplu suport pentru o imagine, prilej pentru eul liric de a construi, de a se plasa în ipotetic, în posibil. Nu contează cu adevărat decât acele clipe pe care le imortalizează cu un rafinament de „stampă japoneză”.
și te-mbrac și te spăl și îți spun nu sta-nchisă
chiar de-aș pierde puteri și durerea se lasă
de pe braț pe-un picior viața mea ți-e promisă
apa mea de sfârșit apa mea de acasă.
Superb!
Superb!
O poezie scrisă dintr-un răsuflet face cât toate răsuflările din poezie.
Faci descrierea nuanțată și bogată a Femeii. Mamă, iubită trecuta sau viitoare. Și te predai în mâinile ei cu toată sămânța masculina, fără nici o condiționare sau spaimă. Atât e textul de intens, încât l-as pune motto intr-o grădină semiramida. Ma bucur când te citesc.
De ce-o fi ajuns tot la mine discuția, nu știu. Era despre poezia ta. Nu-i bai. Mi-a plăcut asta cu golul și cu bara. Sau... ,,decât un moș urât, mai bine o babă frumoasă" :)))) Noapte bună!
Bună seara,
- Manuela, știi cum e, fiecare după cum simte, aici nu e vorba de a fi năzuros, doar că eu am pretenții la tine după ceea ce am citit în pagina ta, nu vreau să mă înțelegi greșit sau să te superi, aplauzele sunt plăcute, dar nu întotdeauna reprezintă un reper, și „decât un gol urât mai bine o bară frumoasă”. Desigur că ne plac aprecierile, dar tu nu mai ai nevoie să-ți spună cineva că te exprimi bine în scris, eu pentru că vreau să fiu sincer și corect față de poemele tale am scris acele (mici) observații, Sunt câțiva autori care îmi plac în acet spațiu și pe care îi citesc și comentez cu plăcere, iar printre ei te numeri și tu!) Seară liniștită să ai!)
-Gabriela, ai „văzut” foarte bine, eu nu mai adaug nimic, doar mă bucur să am cititori ca tine! Seară liniștită și pentru tine, om deosebit!
Fiecare strofă a poeziei tale este creată cu un anumit cod, cel puțin așa văd eu, iar acest cod se găsește în ultimul vers. O nouă iubire asociată cu apa de început, dorințele asociate cu apa de bărbat, pentru gustul care ar putea pieri ne duci cu gândul la pierderea oamenilor dragi, a părinților, la moarte, amintirea mamei este legată de trecerea timpului, de maturizare, venind din timpurile copilăriei, pomenirea morților asociată cu mancarea dată de pomană, tot apa copilăriei este asociată cu părinții, amintirea lor fiind prezentă în această curgere, a timpului și a apei, iar sfarșitul, asociat cu durerea trupească este apa de sfârșit, așa cum a fost și un început.
Apa de la țară, asociată cu tradiția, dar și cu dragostea pentru rădăcini, poate cu o dragoste de la țară, poate cu o nouă curgere a timpului. Tradiție, iubire, amintiri scumpe, viață... totul curgerea unei ape.
Superbe versuri, care au puterea de a răscoli sentimente. Admirație!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE