Cânta deasupra pasărea măiastră,
pădurea tremura cuprinsă de fiori,
iar vântul, răscolind frunzișu-n creastă,
se rătăcea prin teii încărcați cu flori.
Creștea în zare luna tremurândă,
noi o priveam uimiți, sub cerul de oțel,
când umbrele, plecate să se-ascundă,
pluteau în spatele cetății, sub crenel.
Măceșii peste zid dădeau în floare,
se agățau în gard cu spinii de uluci,
privind mirați văzând cum mă seduci,
la pieptul tău strângându-mă mai tare.
Abia atunci, uitându-mă mai bine,
păgâne năluciri vedeam în ochii tăi,
mă-ndepărtam, să mă desprind de tine,
dar mă trăgeai să vin în brațe, înapoi.
Dar m-a cuprins o vrajă, dintr-odată,
pluteam în lumi de vis, departe-n infinit,
nici nu mai știu ce-a fost, dar m-am trezit,
căci se rupea, deasupra, bolta înstelată.
Adaugă un comentariu
Un poem cu multe imagini vizuale și senzoriale, care evocă o atmosferă magică și nostalgică, onirică, specifică unei nopți de vară. Autorul utilizează un limbaj metaforic bogat pentru a crea o scenă de o frumusețe efemeră, în care natura și sentimentul iubirii se împletesc. Structura poemului este fluidă și lirică, alternând între descrieri ale elementelor naturii și reflecții personale asupra iubirii și dorinței. Imagistica folosită, precum pasărea măiastră, pădurea înfiorată, luna tremurândă, și elementele naturale precum teii și măceșii, creează un cadru de basm, dar și de introspecție profundă. Poetul pare să fie prins între dorința de a fi aproape de persoana iubită și curiozitatea de a descoperi adevărurile din ochii acesteia, chiar dacă aceste adevăruri sunt ascunse sau iluzorii. De asemenea, poemul exprimă sentimentul de vrajă, de magie, și dorința eului liric de a rămâne în acea stare de vis, chiar dacă realitatea îl împinge înapoi, spre lumea cotidiană. Finalul, cu imaginea bolții înstelate care se rupe, simbolizează sfârșitul acestei nopți magice care înseamnă, de fapt, trezirea din vis. Este un poem care explorează frumusețea unui moment efemer, magia iubirii și fragilitatea visului, utilizând un limbaj poetic plin de imagini sugestive și simboluri ale naturii și ale emoțiilor profunde. Felicitări!
Iubirea descrisă și desprinsă din basm, versuri delicate și dulci la pipăitul sufletului. Mi-a plăcut, aDa
Mulțumiri alese cu drag și prietenie, Mihai Katin!
O descifrare pertinentă și elegantă a poeziei, în cuvinte care depășesc limita banalului, așa cum și-a dorit și poetul, domnule Tudor Cicu! Pentru că trebuie să recunoaștem faptul că împlinirea iubirii are fațete ce o definesc ca ceva unic de fiecare dată, chiar și atunci când se repetă în același decor mirific al naturii. Vă mulțumesc pentru frumoasa tălmăcirea pe car ne-ați ofetit-o aici!
Măceșii peste zid dădeau în floare,
se agățau în gard cu spinii de uluci,
privind mirați văzând cum mă seduci,
la pieptul tău strângându-mă mai tare. un catren impecabil al eternității iubirii umane...
„nici nu mai știu ce-a fost, dar m-am trezit,
căci se rupea, deasupra, bolta înstelată.”
... glosând despre o poveste de iubire la limita dintre rost și spațiu, în metafore și sonuri clasice, poetul își introduce cititorul în spațiul său de poveste, unul ideatic, acolo unde par să ardă lumânarile vii în candela drumului pavat cu vise frumoase. Agățat de cuvânt în vers”, într-o iubire (în esență, o rotire în imaginație), în această pendulare ludică, poetul va lăsa loc şi altor cuante de timp, unele care să lărgească mereu şi mereu, alte orizonturi, acolo unde imaginaţia sa se va cristaliza într-o nouă realitate, ori altă lume paralelă, din care-şi va cere jertfa iubirii pentru a îndepărta sau măcar a amăgi, slava deșartă a acelei nopți de iunie: „Abia atunci, uitându-mă mai bine,/păgâne năluciri vedeam în ochii tăi”. Un cântec boem.
Stimată doamnă Maria Moise, ce mult mă bucur că am reușit să vă ofer "O fărâmă de sublim în lumea haotică în care trăim!" Dar cel mai mult mă bucură faptul că v-am regăsit în această lume mirifică a poeziei și a dragostei neîngrădite. Comentariul dumneavoastră m-a întâmpinat la început de dimineață ca o vrajă neîngrădită. Gânduri alese cu cele mai frumoase sentimente de prietenie și respect, onorat!
Un superb pastel care cuprinde și elemente de idilă! Un vis frumos al eului liric într-o “noapte de iunie”, călătorind departe printre stele strălucitoare, ca într-un dans al destinelor, în lumi de vis ce nu cunosc limite sau hotare “dar m-a cuprins o vrajă, dintr-odată”, “pluteam în lumi de vis, departe-n infinit”, “nici nu mai știu ce-a fost, dar m-am trezit”, “căci se rupea, deasupra, bolta înstelată”. O fărâmă de sublim în lumea haotică în care trăim!
Am citit cu plăcere!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, Director Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
***
Pentru anul în curs au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 700 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Gabriela Raucă - 600 lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE