Adaugă un comentariu
Poemul de față explorează starea de relaxare și introspecție într-un cadru nocturn, în care natura și trăirile interioare se împletesc într-un mod vibrant și plin de simbolism. Titlul sugerează ideea de evadare, de momente de odihnă și reflecție în timpul vacanței, dar poemul nu se limitează la o simplă descriere a unei perioade de relaxare, ci surprinde conflicte interioare, tensiuni și momente de liniște agitată.
Imagistica folosită este bogată și sugestivă:
„Cocoșul ascuns în noapte precum un soldat/ Pintenatul îți atacă timpanele cu cântecul său” evocă un sentiment de vigilentă, de alertă chiar și în cele mai tăcute momente.
„Joacă ping-pong cu nervii tăi” indică o luptă interioară, o agitație mentală.
„Inima ta sedusă de armonia cerului nu are pace” reflectă dorința de conexiune cu natura și de alinare, dar și dificultatea de a găsi această pace.
De asemenea, poetul folosește contraste: liniștea nopții și agitația interioară, vremea rea și „cu mădularul treaz voinic te simți”, semnificând rezistența și energia interioară. Imaginea „rupt ca pe o imensă pânză de păianjen” poate simboliza fragilitatea momentelor de calm, sau modul în care timpul și emoțiile pot fi ușor distruse sau schimbate.
Per ansamblu, poezia evocă o stare de conștientizare profundă a momentului, a dorinței de odihnă, dar și a tumultului interior, într-o atmosferă nocturnă încărcată de simboluri și emoții. Este o reflecție asupra dualității umane, asupra luptei dintre liniște și agitație, între dorința de relaxare și tumultul mental.
Am citit cu plăcere, dar și cu interes.
Veselie mare Valetin, clipa Zglobie înnobilează cugetul!
Ovidiu, într-adevăr grăişi: clipa de vacanţă are importanţă noaptea se lungeşte somnul ne prieşte timpul se dilată însă trece-ndată clipa e tot clipă de-o opreşti ea ţipă...
înmuguresc zori (valentă)
înmuguresc zori
în ceas nocturn
un cocoş
urlă-n
turn
înmuguresc zori
ochii deschid
visele
trec în
vid
înmuguresc zori
roua sclipi
şi scaldă
altă
zi
înmuguresc zori
soare-n decor
orizont
fără
nor...
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, Director Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
***
Pentru anul în curs au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 700 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Gabriela Raucă - 600 lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE