cuprinde-mă-n lumina ochilor tăi,
gândește-te la mine ca la o ușă deschisă,
intră,
- fii pasăre,
zboară,
desfă-ți aripile                                                    cuprinde-mă,
sunt fructul pe care vrei să-l ciugulești,
primește rodul în palmele-ți calde,
încălzește chihlimbarul cu tremurul degetelor
eliberează-i aroma ascunsă,
orbit de carminu-i fără de preț, - în suspine
savurează sfințenia unduitoare, - liiiin, ca o pană,
trece-ți palma prin părul lung,  mângâie vântul,
născut din lacrimi, alintă-mă-n foșnet de frunze,
ademenește-mă,
simte-mi inima, tânjește după năuceala ochilor tăi,
lasă-ți suflarea, ca un mir, să-mi ungă obrajii, când
buzele se-ntredeschid în mișcări fără griji,
adormiți în flori să strângem nectarul,
deschidem apele-n coapse, - să uităm de boala lumii,
să uităm, intră-n gura pântecului fluture,
strânge-mă-n brațe, să ne-împletim  ca două trestii, 
lasă-ți mâna pernă să-mi fie sub creștet, umple-mă-ncet, 

cununați de spuma mării, scrisă-ntre ochii amețiți de alean,

- cruce de veghe,

fulgere-n Actul Sacru

Vizualizări: 213

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Chris Vineri

frumos!

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Aprilie 24, 2024 la 12:32pm

Maria (Chindea), mai ai puțin și transformi acest text în unul religios. Sau, mă rog, în unul sacru... :) Eu altfel văd lucrurile, așa că rămân la părerea mea. Fiecare concluzionează după propria lui simțire sau pregătire. Eu am spus clar: aceasta e doar părerea mea!

Să ne citim cu drag!

Comentariu publicat de chindea maria elena pe Aprilie 24, 2024 la 11:14am

Marile cărți ale lumii care se ocupă cu divinitatea, precum și marii învățători care traduc misterele vieții, spun că Dumnezeu când a vrut să-și manifeste esența a creat lumea, universurile, printr-un mare act erotic cosmic, și noi înșine ca parte integrantă a acestui univers suntem rezultatul actului amoros cosmic. Iubirea erotică e sacră nu numai prin procreere ci și prin ea însăși. Dintre toate actele omului, fuziunea amoroasă este cea mai ușoară cale de a trece dincolo de judecățile și simțirile duale - în acest act dispare lumea care pulsa în afara noastră, toate identitățile ce ne hașurau privirea inimii și-a minții, existăm fără nici un fel de perimetre și pulsăm ca un tot, ca un întreg. Așa cum ar trebui să simțim clipă de clipă.

Știi Lisia, când am îndoieli în privința a ceva, mă raportez la ceea ce știm despre viața fratelui nostru Iisus. Pentru El totul și toți sunt sacri, El a avut aceeași atitudine față de toți, leproși, vameși, apostoli. A binecuvântat nuntirea și pe Maria din Magdala „pentru că mult a iubit”, nu a considerat profan actul, nu a blamat această poartă de cunoaștere a totului, de scufundare în oceanul sacrului când „tu și Tatăl una sunteți”! Divină trăire când faci dragoste cu tot universul, ești tot universul fără limitări de nici un fel, creator și creat sunt una și aceeași esență!

Poezia Mariei la acest act se referă, trupul e doar o prelungire a spiritului ca să experimentăm infinitul din noi. Fiind după „chipul și asemănarea Tatălui” trupul omului e sacru în totalitate - nu există bucăți sacre și bucăți mai puțin sacre sau profane. Bigotismul creștin a făcut mult rău malformând felul de-a ne raporta la noi înșine și la acest act sacru. Și care nu are nimic de-a face cu învățătura fratelui nostru. Lui nu i s-a părut o erezie s-o binecuvânteze pe Magdalena, dovadă că după înviere ei i s-a arătat prima dată. Oare nu pentru că ea a experimentat unificarea trăirii prin dragoste cu trup și suflet fără nici un fel de dividere? Orice act al omului este sacru, dar de foarte puține  ori printr-un alt act omul reușește să trăiască plenar unicitatea întregului! Puțini sunt cei ce reușesc să se scufunde în oceanul sacrului devenind una cu el prin toate gesturile lor, prin toate interacțiunile lor cu materia clipă de clipă - aceia sunt marii învățători ai lumii, cei ce ne-arată drumul.

E greu să ne lepădăm de tiparele lumii care scindează viața în profan și sacru, această scindare creează suferința și ne-ndepărtează de experimentarea întregului, de a respira cu Tatăl în ritmul Lui, de a ne topi în El cu tot ceea ce credem că suntem cu ochii noștri efemeri. Calea dragostei este la îndemâna tuturor - calea cea mai simplă de unificare cu întregul, când nu mai există scindare. Putem să rezonăm sau nu cu modul de transpunere a trăirii în cuvânt, versul poate șchiopăta în formă dar esența lui e adevărată și sacră dacă investiția de credință este totală. Și sfințenia trupului și a actului creator de universuri e dincolo de orice îndoială. Cum lucrăm cu ele este perfectibil. Și asta doar pentru scindarea privirii... Pe drumul Damascului suntem cu toții - până ne cad gratiile, solzii...      

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Aprilie 23, 2024 la 10:55pm

Gerra, să înțeleg că tu poți fi de acord cu versurile acestea?

să ne pierdem în dumnezeirea sfântului tău (aici fiind vorba de actul erotic)

ori umple-mă-ncet, ca un zeu, să-i potolim poftele 

Dacă da, îmi pare rău, eu nu pot. Nu judec pe nimeni, dar nici nu vreau ca cineva să se întrebe de ce nu accept. Pur și simplu nu pot. Pentru mine e o erezie. Poate greșesc, nu știu...

Comentariu publicat de chindea maria elena pe Aprilie 23, 2024 la 9:55pm

Da, e foarte greu să accepți că toate-s una, că profanul și sacrul sunt fețele aceleiași monede, chiar dacă serbăm curând pe cel ce spuse „eu cu Tatăl una suntem”, învățătura Lui încă ne e străină dacă nici măcar această sintagmă nu o putem accepta. Fratele nostru nici o clipă nu a propovăduit dualitatea trăirii, n-a împărțit cele ale efemerului de energiile infinite ale sacrului. Asta o face doar neputința noastră de-a privi rotund viața cu salba de trăiri. Și când privești prin prisma profanului - de profan vei avea parte! De ce ne e frică să privim totul prin prisma sacrului, ca să cunoaștem adevărul ce ne eliberează de spaime și orbiri - n-am să pot înțelege! În glod ni-i gestul sau în altar - doar investiția noastră de credință hotărăște!  

Comentariu publicat de bolache alexandru pe Aprilie 23, 2024 la 7:42pm

Eu am citit varianta această refăcută când au fost eliminate multe elemente din care am înțeles ... Automat varianta este mult mai bună deși acum poate actul sacru ar putea fi înlocuit cu altceva... Dar până la urma tu faci cum simți!

Comentariu publicat de Maria Mitea pe Aprilie 22, 2024 la 5:18pm

Vasilisia, Grig, Amanda, Vă mulțumesc mult de trecere, și semn! 

Vasilisia respect părerea ta!

Grig mă bucur de popas, și semn

Amanda, am corectat, și scos cuv menționate. 

MUlțumiri! O săptămână bună tuturor! 

Comentariu publicat de Amanda Spulber pe Aprilie 22, 2024 la 4:16pm

treceți palma prin părul lung, de parc-ai mângâia vântul," 

Aici e nevoie de cratimă. Tu să îți treci palma---> Trece-ți 

"lasă-ți suflarea, ca un mir să-mi ungă obrajii, când"

Aici e nevoie de virgulă după "mir". După "când" nu cred că mai e nevoie de virgulă.

Percep o adiere de Cântarea Cântărilor. Frumos! Aș elimina toți termenii de genul zeu, Dumnezeu, sfânt, dumnezeire și aș lăsa doar versul final așa cum e. Mi se pare un efect mai bun fiindcă lasă loc de o interpretare mai largă. Plus că repetarea acelor noțiuni poate să aibă efect contrar. Aș exclude și " din sfârcuri" tot pentru a deschide spre o interpretare mai largă. 

Comentariu publicat de Grig Salvan pe Aprilie 21, 2024 la 5:07pm

O debordare de senzualitate și un dor de absolut în trăirile erotice paroxistice.

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Aprilie 21, 2024 la 11:02am

Ce să spun, Maria... Nu sunt o puritană și nici ipocrită nu sunt. Citesc și apreciez poezia erotică de calitate, chiar am și scris, fără a dezvolta prea mult, consider că sugestia e mai de efect, doar că m-am ferit de asocieri de acest tip care pot naște controverse, fiindcă, dacă am intra în amănunte, ar fi mult de scris, de comentat și argumentat și chiar nu vreau, e un subiect mult prea sensibil. Însă rămân la ideea că versuri precum să ne pierdem în dumnezeirea sfântului tău ori umple-mă-ncet, ca un zeu, să-i potolim poftele sunt deja prea mult. Dar, după cum am spus, e doar părerea mea.

Să ne citim cu drag în continuare!

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog florile de soc (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 52 minute în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Silogism de primăvară a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 53 minute în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Despre destin a utilizatorului Monica Pester
cu 55 minute în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Scrinul abulic a utilizatorului chindea maria elena
cu 1 oră în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 1 oră în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Despre destin a utilizatorului Monica Pester
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog Despre destin a lui Monica Pester
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog Silogism de primăvară a lui C.Titi Nechita
cu 4 ore în urmă
Postare de log efectuată de Monica Pester
cu 6 ore în urmă
Lui Bircea Marian i-a plăcut discuţia Viaţa la confort redus a lui Ion Lazăr da Coza
cu 7 ore în urmă
Postare de log efectuată de C.Titi Nechita
cu 9 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 11 ore în urmă
Postare de log efectuată de Stanescu Valentin
cu 11 ore în urmă
Lui Pop Dorina i-a plăcut discuţia Viaţa la confort redus a lui Ion Lazăr da Coza
cu 13 ore în urmă
Pop Dorina a contribuit cu răspunsuri la discuţia Viaţa la confort redus a utilizatorului Ion Lazăr da Coza
cu 13 ore în urmă
Pop Dorina a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 13 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Infraroșu a utilizatorului chindea maria elena
cu 18 ore în urmă
Cornaciu Nicoleta Ramona a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 21 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor