Cânta o dumbrăveancă.
În zborul ei hoinar,
își mlădia romanța,
ca pana* de cobzar.
Ba răsuna sălbatic,
ba mângâia duios
văzduhul frânt de struna
din viersu-i tânguios.
Cutremura frunzare,
zbârlea spre cer goruni,
împresura cu vuiet,
ca vâlva din furtuni,
ciclopi înalți de piatră,
cu ochii veșnic treji,
ce poartă-n spate lumea,
ca ultimii viteji.
S-a scurs înaripata
spre zări și s-a pierdut...
Fugise de pe trupul
ulcelei vechi de lut,
unde s-au strâns odăjdii,
s-au tăinuit voroave
din asfințite vremuri,
din galbene ceasloave.
*pană - aici, cu sensul de placă mică de os, cu care se ating coardele la unele instrumente muzicale
Adaugă un comentariu
Domnule Grig Salvan, mulțumesc mult pentru apreciere! Sper că ați și audiat... Dacă nu, să știți că am lipit înregistrarea pe pagina principală. Cât despre pene, eu le rătăceam mereu, până m-am înfuriat și mi-am tăiat vreo 20 dintr-o copertă groasă de carte. Mai mult, am învățat să ciupesc corzile. Era un stil mai romantic :)
Frumoasă baladă în metrică scurtă, populară, cu imagini fabuloase de poveste așa cum ne-ai obișnuit. Cât despre „pană”, pentru mine explicația nu era necesară, cântând în tinerețe la chitară mereu aveam o astfel de pană prin buzunar... :)
Am modificat un pic construcția versului, în rest, am avut exemplul concret al literaturii populare, în sensul că metafora este oferită scurt, cu o plăcere teribilă a suspansului:
am avut nuntași
brazi și păltinași,
preoți munții mari,
păsări lăutari,
păsărele mii
și stele făclii.
Vă mulțumesc pentru cuvinte, domnule Gabriel Cristea! Contează foarte mult pentru mine, pentru că vin dintr-o zonă a unei expresii deja mature, pe când eu, abia o experimentez.
Până la urmă, văd că flexibilitatea... nu-i așa flexibilă. Posibil să ceară exercițiu :) Înțeleg perfect. Și eu am o problemă din punctul acesta de vedere.
Frumos poem și această construcție de 8 versuri pe strofă și rima pe versurile 2/4; 6/8! Foarte original! Felicitări, doamnă Manuela Munteanu!
Păi... și trebuia să-l trimiți la DEX. :))
Da, doamnă Vasilisia, dar eu nu am uitat că tot aici am fost întrebată ce-i acela ,,miraz", când era DEX la îndemână. De către un om al cuvintelor... :)
Nu, nu ai greșit, dar atâta vreme cât este în DEX, cel căruia i s-ar fi părut curios nu avea nicio scuză. Aaaa, dacă era vorba de vreun cuvânt rar, care nu-i la îndemâna oricui, atunci da. Dar nu ai greșit, doar că nu era nici necesar. Și apoi, cei care citim avem pretenția că suntem oameni ai cuvintelor, nu suntem oarecine, nu? :))
Eu nu am de unde cunoaște cine știe, sau nu, despre ce este vorba. Știu doar că o expresie de genul ,,pana de cobzar" poate cel puțin mira. Acest fapt m-a obligat să aduc DEX aici, aproape. Nu cred că am greșit cu nimic.
Manuela, nu trebuie neapărat să ai cunoștințe muzicale ca să cunoști anumite cuvinte din vocabularul limbii române. :) Și apoi există DEX.
Alex, mă bucur să aflu preferința și preocuparea ta pentru muzică! Ne culminează existența și nu avem cum s-o ignorăm (explicația a fost pentru cei fără cunoștințe muzicale). Îți mulțumesc pentru cuvinte și popas!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE