Am trimis poezia ca pe un glonț, înainte
(prozopoem din „gloanțe fractale”*)
„Copil prin miriști trudeam / cu tălpile zdrelite” și „n-am întrebat pasărea ce-i zborul / n-am întrebat peștele ce e înotul / n-am întrebat lupul ce-i fuga”, însă cărțile mele de poeme, îndesate în geamantanul pregătit pentru Marele Drum, nu cer asemenea deșertăciuni lumești încât să-mi fie teamă a pleca în lume. Tocmai în ziua aceea, când a fost cu plecarea de-acasă, am auzit-o pe mama „lăcrimând ca atunci când mă punea la sânu-i/spălat în Iordan”, spunând: „De puternicii zilei - se zice - să stai ca la foc: nici prea departe, că nu te ajunge căldura, dar nici prea aproape, să nu te alegi cu palmele fripte”. Dar „palmele țăranului nu-s opărite de mămăliga fierbinte?”, i-am spus. „Că parcă prea nu-s surori bune ziua cu noaptea”. Și-apoi, mă mâncau palmele să trag hățurile la cai și să strig: „dii viață diii / târăște-mi picioarele prin țărână și spini”. Bunica îmi strecura o legăturică în traistă, urându-mi: „Să fim noi visul lui Dedal”. Și fratele mai mic îi întindea un toiag soră-mii să dea în calul costeliv ce purta echipajul „ce nu-și poate lua zborul” și „inima mea se vrea un cuib” de striga: „am uitat, mamă, / am uitat / să mă rog / înainte de culcare / așa cum blând mă învățai”. Mă gândeam că după ce ai fost trădat de viață, „pe cine dracu' să intereseze / viața unui poet la așa inflație de versuri?”
Tocmai treceam pe lângă un scuar când un stol de vrăbii s-a ridicat de pe un gard atunci când trecu caleașca, dar cine are atâtea cuvinte să numească „tot pentru o aproximativă fericire” lacrima unui copil? Și „precum Rimbaud cu mâinile-nfipte / în buzunarele rupte ale paltonului / am început să hoinăresc / din speluncă în speluncă”. „Sunt dovezi c-am avut înfrângeri - / monede cu care mi-am plătit victoriile!”, dar sunt și eu un haiduc al spiritului pe plaiurile culturii, iar de „mai pun o cămașă pe sufletul meu” înseamnă că vreau să-mi descarc flinta și cele șapte pistoale de la brâu în „corola de minuni a lumii o dată / și-nc-o dată”, ori „pasărea măiastră” ce-și „lua zborul / spre timpul rădăcinilor / de peste timp”, „căci nimănui nu-i este-ngăduită / nemurirea”.
Se spune că voievozii din vechime ai Moldovei își trimiteau fiii la școli prin străinătate să învețe să tacă și să țină „secret câte pepite-au adunat / să nu-și dea la vreo cotitură cu târnăcopu-n cap” și chiar de o vreme nimeni nu mai poate intra cu șoimul pe umăr în cetate. Dar eu „am salutat cocorii întorcându-se / în primăveri” cu brațele „pline de cântece noi”.
M-aș fi odihnit în visul de fericire al îngerului ce „va hotărî viața / prin câte avataruri vom trece / și de câte ori”, asemeni unor râuri care n-au nicio albie, dar toți care mă vedeau, cu gesturi ample începură să arate spre caleașcă îngrozitor de agitați, crezând că veacurile m-au învins. „Pe unii îi vezi și îi simți că scriu cu sânge…” – „chiar cu sabia lui Damocles / deasupra”, de aceea pot să cred că din marile singurătăți învinse niciodată nu-i prea târziu să „încerc să mă împac cu tine / viață” și să ne punem părinții „printre sfinți / în calendare”.
Vedeți voi: „clipele / ca niște soli ai morții,/mă biciuiesc zilnic” și odată ce urma mi-a fost „luată de lupi”… „greu alungat-am haita”. Tu, care mă citești, „n-ar trebui să te-ngrijorezi” fiindcă într-o zi tot au să scrie ziarele că, din cauza fulgerului, lebedele de pe lac își luaseră zborul „înspre haosul perfect” spre a fi descifrate de cineva priceput în tot felul de semne.
*La mulți ani, Ion Lazăr da Coza!
Adaugă un comentariu
Mi s-a pus un nod în gât... :(((
Mi-au plăcut ţesătura şi firele deopotrivă, aşa că vă felicit, atât pe "'ţesător" cât şi pe sărbătorit! Dacă tot am ratat momentul,vă urez aici: La mulţi ani, cu sănătate şi bucurie!
Dublu drag :),
Nikol
Un mod plăcut al autorului de a se implica în frumosul din poezie (și nu numai).
Drag popasul
Ce surpriză!!!
Un potpuriu cu versuri din volumaşul meu „Gloanțe fractale” și nu numai...
Să-ți laud prozopoemul, dragă Tudor Cicu, m-aș lăuda, implicit, pe mine, așa că, te rog, primește un sincer MULȚUMESC!
da Coza
La mulți, mulți ani fericiți și din partea noastră pentru Ion da Coza!
Ție, scriitorule, mulțumiri!
Sofi
Ce dar frumos! Mi-ați înseninat sufletul! Amândoi!
La mulți ani, prieten drag da Coza!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE