Era pe noptiera rece, metalică... un veritabil contrast între proaspăt şi învechit, între vitalitate şi atmosferă încărcată de suferinţă rezistentă. Rezistentă, dar... nu de neînvins. De fapt, din ce în ce mai lipsită de forţă şi de atrocitate. Nehotărâtă şi... aproape decăzută. De-a dreptul pierdută... Străvezie... Inexistentă... Trăită... cândva... Nu ascunsă, uitată! Depăşită... Înlăturată, pentru totdeauna, de... eliberare... De clipe... De evenimente... De... ani adunaţi într-o viaţă... De viaţă!
Era pe noptieră... I-am simţit mireasma clară şi bogată! Doar atât... la început... Am vrut să deschid ochii, însă... Am încercat să rostesc două cuvinte... unul... o şoaptă simplă... Linişte... I-am transmis trupului meu dorinţa mişcării... şi am primit încremenirea drept răspuns. Nu aveam energia parfumului jucăuş, pur şi mângâietor ce se răspândise în încăpere. Energia... Vitalitatea... Dorinţa... Credinţa... Pe toate le-am primit! Privirea nu mi-a mai împărtăşit doar întunericul... Mişcările îngheţate mi-au devenit fluide... Numai rostirea a întârziat... Nu din rea-voinţă, ci din uimire... Uimire calmă, cu accente de răzvrătire – răzvrătirea conştiinţei mele de a nu şti cui să-i spună „Mulţumesc!”
– Ce miros plăcut au, nu-i aşa?
Cineva mi-a vorbit.... Mi-a vorbit? Oare am mai auzit această voce? Cuvinte... de departe sau... din trecutul meu... necunoscut... M-am ridicat la marginea patului... Şi... în picioare... Eu, în picioare! M-am întors – voiam să cunosc glasul! Chipul... îl ştiam! Adică, aproape îl ştiam, pentru că... ceara s-a topit. Din fericire, pojghiţa nu a fost prea groasă. Zâmbetul... nou! Iar ochii... pentru mine, prima oară deschişi.
– Da!
Am rostit! Am rostit un cuvânt! Un cuvânt scurt, ca răspuns la întrebarea ce mi-a fost adresată. Un răspuns... puternic şi... fericit...
– O doamnă! O doamnă a adus bucheţelul!
– Bucheţelul de lăcrămioare...
Trei cuvinte! Am prins curaj – trei cuvinte... „Bucheţelul de lăcrămioare...” Într-o vază improvizată... Pe noptiera mea... Am încercat să ating florile micuţe, plăpânde. „O doamnă...” am rostit în gând.
– O doamnă?!
Am spus şi cu voce tare, voce curioasă, întrebătoare. Mi-am adresat întrebarea, însă... nu am găsit răspunsul – l-am primit... din sufletul meu...
Cuvinte cheie :
O clipă a minții, între veghe și realitate Și de cât de puțin avem nevoie pentru a ne reveni. De trei cuvinte și un buchet de lăcrămioare... sau poate ajunge și doar imaginația.
Am a-i reproșa textului prea multele puncte de suspensie. Oricât de sacadată este starea, chiar prea multe puncte de suspensie.
În rest, este interesant.
Sofy
O sugestie. Eu aș lăsa doar prima parte din titlu. Ar fi o surpriză pentru cititor să ghicească ce flori sunt.
Vă mulţumesc pentru lectură, pentru părerea exprimată cu privire la text şi pentru sugestii.
Un text ce vrea să surprindă revenirea din comă sau anestezie... Pare scris de Marean Vanghel-Almanahe. Doar el nu și-ar fi găsit cuvintele și ar fi apelat la atâtea puncte de suspensie.
da Coza
Interesant ai surprins momentul :) Despre punctele acelea ți s-a spus deja. Și eu aș mai reduce din ele.
Am citit cu plăcere!
Vă mulţumesc mult pentru cuvintele frumoase şi vă doresc Sărbători cu bine!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor