Luna în acea zi era imensă... clinchet curat de chei în depărtare, apoi deschizătoarea-și ține scurta partitură pe note joase. Ușa se lasă liberă. Tudor pătrunde liniștit în garsoniera pe care o împarte cu aleasa lui, Mara. Înăuntru, nici măcar un scâncet sau rază de lumină. Deschide cu putere ușa dormitorului. Mara în raza lunii...
- Ce faci aici, pe întuneric, frumoaso?
Întrerupătorul își execută rolul la semnul de dirijor dat de Tudor și lumina electrică pătrunde în cameră, cu toate că, în următoarele momente, Mara avea să facă mai multă lumină... în viața lor... cu ajutorul lunii.
- Tu ai văzut ce mare e luna astăzi? E superbă... n-aș fi vrut s-o deranjez cu lumina.
După câțiva pași, către fereastră, Tudor observă măreția lunii din acea noapte. O asemenea priveliște nu are cum să nu atingă corzile sensibile, și chiar așa avea să se întâmple. Băiatul încearcă s-o ia pe Mara în brațe, dar fata se trage ușor. Fața ei e imobilă. Tudor simte.
- Și ce ți-a spus luna de ești atât de serioasă? Atât de frumoasă...
Mara rămâne în fața ferestrei ca hipnotizată. Nu mișcă, nu știe cum să înceapă. Se va ajuta de astru.
- Cine? Ea? E frumoasă...
- Nu, de tine ziceam. Ai o frumusețe ascunsă astăzi, dar pot să te observ chiar și așa, tainică.
Fata încearcă să-l ia de braț, dar renunță la jumătatea drumului. El e puternic, măcar să-i fi transferat un dram de forță-n cuvinte.
- Mulțumesc, dar frumusețea mea e dată tot de ea. Nu știu de ce, dar azi, mi-am schimbat valorile.
- Trebuie să fie un motiv...
- Luna e, indubitabil, mai promițătoare și mai plăcută decât soarele.
- Astea sunt valori?
- În anumite circumstanțe, sunt.
Tudor se așează pe pat și se descalță tacticos. Uitase de regula principală a casei. Nu se intră încălțat de afară, pe încălțări poți aduce tot felul de mizerii, mai palpabile, sau mai subtile. Și mizeriile din suflet se poartă tot pe tălpi, sau, cel puțin, așa ar trebui... depinde de fiecare pe unde umblă.... la un moment dat, de atâta tăbăcire, s-ar ofili și ar cădea ca niște bube uscate.
- Draga mea, ce-mi zici tu sunt aspecte sau însușiri. Doar nu crezi că e o valoare să fii frumos, așa tam-nesam?!
- Nu am folosit exact aceste denumiri, dar...
Mara se sprijină pe un picior și-și pune mâinile pe șolduri. Inspiră adânc. El a simțit-o.
- De ce e aerul ăsta închis în cameră? Miroase a... lâncezeală, e ceva static și neplăcut aici.
Dă să deschidă fereastra, o ferește pe Mara, dar aceasta-l oprește hotărât.
- N-o face! Mă ajută...
Tudor o privește, peste ochelari, cu ochii mari. Albastrul ochilor lui nu se mai combină cu nuanța superbă de verde din ochii ei. Lipsește ceva. Un catalizator necesar.
- Ce vrei să spui, Mara?
Fata pleacă privirea, apoi, dintr-un singur zvâc, revine, total schimbată. Nu mai e Mara... Mara lui.
- Vreau să-ți spun că, de astăzi, luna e soarele meu... și că m-am săturat. Și apusul are rolul lui, obișnuiește-te cu ideea. Vreau să plec!
Tudor respiră sacadat, își dă jos ochelarii și-și freacă, puțin, ochii. Auzul nu-l înșeală, iar Mara, cu dicția ei de jurnalistă în devenire, este cum nu se poate mai clară... cel puțin în ultima frază. Se plimbă, tăcut, prin cameră, Mara-l privește. Înalt, atletic din născare, cu o alură de intelectual și cu blândețe... atâta blândețe în privire și-n glas... Se oprește în dreptul ei și o apucă, ușor, de umeri.
- Unde să pleci, draga mea? Aici e casa ta.
Mara înghite în sec, îi e rușine acum.
- Trebuie să plec. Asta nu mai e casa mea, nici n-a fost vreodată. Azi, mâine, se face un an de când ne-am mutat împreună și nu e în regulă... mai nimic de aici nu e în regulă. Eu nu vreau să fiu în regulă, regulile-mi repugnă!
Băiatul lasă mâinile jos. Privirea lui se răcește subit și constată greșeala.
- Ești liberă, frumoaso. Ieși din regulă și trăiește după dorința ta... ce să mă fi așteptat de la cineva care și-a lăsat căminul într-o clipită? Alea erau alte reguli? Mai bune sau mai rele? Nu vezi absurdul situației? De ce vorbim, noi, aici? De constrângere?
- De nepotrivire sufletească, Tudor, răcnește fata. Pur și simplu nu mă regăsesc în tine... nu mai vreau.
Pe pat stau, așezate grămadă, poșeta ei și un pulover verzui, subțire. Ce bine-i sta cu el, mereu îi spunea Tudor asta. Adora combinația dintre culoarea puloverului și părul ei roșcat, apoi ochii și parfumul ei... era... era timpul. Fata-și ia, în grabă, lucrurile de pe pat și dă să plece,dar, când să ajungă la ușa camerei, Tudor o oprește cu un braț plin de resentimente.
- Oprește-te! Deci, asta voiai să-mi spui.... câte-n lună și-n soare... cine e luna ta, Mara? Cum poate o persoană să rupă o relație... solidă, zic, privind la lună? Cum se numește așa o persoană?
- O lunatică.
Răspunsul ei pare atât de firesc în aberanța sa, încât îl lasă pe Tudor dezarmat. Încă o place, nebunește. Iese pe hol, descuie poarta de la intrare și intră înapoi în cameră, alăturând ușa acestuia. Mara pare să fi primit o sarcină prea grea și dă, puțin, înapoi. Pășește, încet, în cameră, găsindu-l pe băiat stând pe pat cu capu-l în mâini. Ochelarii stăteau aruncați pe covor. Îl mângâie ușor, vrea să spună ceva, dar... e inutil. Iese din dormitor, stingând lumina în urma ei.
După plecarea ei, Tudor deschide fereastra și trage o gură sănătoasă de aer nocturn. Îngână, sfârșit, ca pentru el:
- Se va întoarce... măcar pentru a-și lua lucrurile înapoi... ea pune preț pe așa ceva și va trebui să ne înțelegem.
Oprindu-se brusc, acesta conștientizează culoarea situației. Închide, cu putere, fereastra și aprinde lumina-n cameră, după ce calcă, din greșeală, pe ochelarii săi, aruncați pe covor. Îi ridică și-i privește pe toate fețele, de parcă nu i-ar mai fi văzut, cu adevărat, până în acel moment.O lentilă crăpată.
- N-are rost... o lunatică... cum de n-am văzut?
Cuvinte cheie :
Frumos și interesant! Un text preocupat de paranormal, învăluit în poveste de iubire. Luna și iubirea, fete misterioase integrate fascinant în literatură.
Bine scris textul, dar aș avea două remarci: ține scurta partitură pe note joase și scurte, s-ar usuca și ar cădea ca niște bube uscate. - repetițiile acestor cuvinte. Și ar mai fi, în unele cazuri ai câte patru puncte de suspensie, în loc de trei.
În rest, felicitări pentru text!
Sofy
Foarte frumos acest text! Puțin mister, puțin parfum și o poveste de iubire. :)
Am citit cu plăcere!
Mă bucură prezenţa unui nou prozator pe Insemne Culturale. Numele tău îl ştiu datorită fragmentelor AlchiMia. Mereu textele tale m-au atras prin sensibilitate, niţică filozofie sau mister şi prin dorinţa de-a scrie corect. Sper să participi la concurs. Felicitări!
Foarte frumoasă poveste, scrisă cu talent! Am lecturat cu plăcere. Felicitări!
Atenție la scăpări de genul:
aleasa sa
rolul la
aliură > alură
Tudor o privește, printre peste ochelari, cu ochii mari. Aș evita și rima.
Salut prezența a încă unui condei veritabil pe Însemne!
da Coza
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor