Dl.şi Dna. R, erau doi tineri la aproape de 30 de ani şi anul acesta sărbătoreau 5 ani de la căsătorie. Hotărâseră să meargă undeva în zona Râşnov, aveau maşina şi zona oferă multe posibilităţi de a vizita locuri noi, plus peisaje.. Dar Dna. R dorea cel mai mult să viziteze Poiana Aviatorilor, auzise de la o amică că e un loc de o frumuseţe rară, şi că e un drum amenajat, nu era greu, doar trebuia să urmezi traseul.

Ajunseseră la pensiunea unde îşi făcuseră rezervare şi deciseră să viziteze împrejurimile. Dna R era foarte mulţumită de ţinuta ei retro, o cumpărase dintr-un magazin din Bucureşti, era o rochie cu toate accesoriile aferente, după moda anilor 30, special creată pentru vilegiatura, eleganţă dar comodă. Vizitară mai întâi cetatea Râşnov, proaspăt renovată, urcând pe nişte drepte din oraş, pe versantul fortăreţei, apoi coborâră pe drumul vechi şi se opriră la micul restaurant de la baza dealului.
Pe partea opusă începea traseul spre mult dorită destinaţie pe care dorea să o vadă: Poiana aviatorilor. Se îndrepta să vadă de unde începe traseul. Soţul rămase să vadă ce pot servi la restaurant, dar oricum nu avea să întârzie decât 2-3 minute. Urmărind traseul şi indicatoarele, văzu un drum frumos amenajat, uşor de străbătut. Căldura sufocantă a verii nu se simţea aici, la adăpostul copacilor, aroma brazilor şi parcă de narcise, brânduşe, ceva floral de pădure.. era pretutindeni.. Răcoarea o învăluia plăcut. Era ca şi când însuşi zefirul ar fi legănat-o în braţele sale, era ca o stare de beatitudine fără a ştii de ce.
Câţi indicatorul „Poiana aviatorilor, urmaţi triunghiul roşu, traseu facil, 40 de minute”
Îşi privi ceasul 15.30. şi se întoarse să plece spre locul unde soţul o aştepta. În acel moment totul începu să estompeze în jur, să se învârtă cu o viteză halucinantă, locurile se destrămară rapid, şi în clipa următoare se trezi în centrul vechi al orăşelului.
Ori am aţipit şi visez, ori ceva nu e în regulă...
Îşi privi ceasul 18.20...
Nu avea cum să treacă 3 ore atât de repede..
Privi în jur... ceva era suspect, era prea linişte, era vară, la fel de cald, aproape sufocant, şi totuşi aerul era mult mai uşor de respirat. Venea un miros de pâine proaspătă, iar un grup de tineri trecu gălăgios. Aveau haine de pe vremea bunicii. Fu trezită din visare de claxonul gălăgios, al unei maşini de epoca impecabil de întreţinută, apoi trecu o trăsură cu două doamne purtând nişte pălării ciudate, din nou o maşină de epocă, alt model...
Undeva lângă gardul bisericii germane vechi de mai bine de 300 de ani, zări un domn undeva la vreo 50 de ani, carunt, purtând un costum de doc alb, comod, potrivit mai degrabă pentru mare decât munte. Citea ziarul.
Privi ziarul şi avu un şoc.. Ar fi căzut dacă somnul nu ar fi ţâşnit s-o prindă. O aşeză cu blândeţe pe bancă şi o întrebă:
Va simţi bine? Căldura trebuie să fie de vină... Doriţi să vă iau o limonadă de la ghereta din colţ.?
Dacă sunteţi amabil aş vrea să văd ziarul dvs.
Cumva nedumerit domnul îl întinse privind-o cu atenţie. Dna R era de-a dreptul stupefiată. Pe partea din dreapta sus a ziarului „Carpaţi” era trecută data 11 august 1931.
E un ziar de arhivă nu?
Deloc stimata Dna.. e de azi... Poate dacă mi-aţi relata ce s-a întâmplat... îndrăzni domnul
O să spuneţi că sunt nebună.
Dnă, sunt doctor de peste 28 de ani, credeţi-mă aş ştii dacă sunteţi nebună.
Începu să îi relateze cât putu de clar şi concis cele întâmplate, nevenindu-i să creadă că domnul îi soarbe fiecare cuvânt.
Bun.. Acum trebuie să vă spun eu ceva... Nu sunt doar doctor ci şi un pasionat al folclorului. Pe drumul spre Poiana Aviatorilor, există un drum spre o grupare de grote, peşteri, numite Altarul Ursitoarelor. Din cele mai vechi timpuri se povesteşte că acolo şi-au făcut sanctuar ursitoarele, că nu toţi care se duc acolo mai şi ajung, căci ursitoarele au putere asupra timpului şi nu vor să vadă pe oricine; timpul e defect, curge altfel, apar sau dispar lucruri. Aşa că singura dvs şansă ar fi să ne întoarcem exact în locul în care ziceţi că aţi dispărut. Din expresia dvs îmi dau seama că nu e nici timpul nici locul dvs.
Se gândi că nu are nimic de pierdut, că dacă e un vis se va trezi până la urmă, citise un studiu cândva, conform căruia dacă te întorci în locul de unde a debutat un vis, te vei trezi.
Merseră tăcuţi împreună, uitându-se la acei oameni de pe străzi, care degajau o lentoare liniştită, la acel aer de altădată, la cât era de plin de culoare şi de flori locul, lucruri pe care nu le remarcase.
Ajunseră.
Eu voi rămâne exact aici. Dvs înaintaţi până în punctul în care eraţi.. Dacă am dreptate e vorba de o fisură în timp, de o ruptură în pânză vremurilor.
Dna R păşi cu teamă şi avu brusc aceiaşi senzaţie, se întoarse brusc spre însoţitorul ei cât să apuce să-l vadă strigând..” Ştiam eu”
Se trezi pe poteca de lângă drum.. îşi privi ceasul 15.31. Totul într-un minut.”

Vizualizări: 45

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Bine ați venit pe site!

NUUUU! Nu așa se postează un text pe Însemne Culturale. În primul rând, la titlu se scrie dor titlul, fără alte explicații. În chenarul de dedesupt, cel în care trebuie să introduceți textul, introduceți textul cu copy paste. Nu trimiteți oamenii să descarce un document. Oricare alte explicații, le puneți ca Notă la subsolul textului. Am tras totuși un ochi peste textul din document. Nu are diacritice. Site-ul nostru nu acceptă texte fără diacritice. Dacă nu ați adaptat tastatura pentru limba română, treceți măcar textul prin programul de diacritice afișat pe pagina principală, în stânga (http://DIACRITICE.opa.ro/). Apoi unde ați văzut dumneavoastră în limba română semnul două puncte care leagă două cuvinte? Există punctul și punctele de suspensie care sunt întotdeauna trei și după care se lasă obligatoriu blanc. Este bine să citiți mai întâi REGULAMENT site. 

Apoi, întotdeauna aduceți textul de pe un document word, sau dacă îl aduceți pe word din altă parte dați potrivire formatare destinație. Este o gentuță cu săgetuță la finalul textului când ați dat paste. Apăsați și alegeți ce am zis. Ori ce vreți să alegeți.

Acum, ca să fiți în regulă, uitați-vă pe această pagină sub raftul de cărți și dați click pe OPȚIUNI. Apoi pe EDITARE DISCUȚIE. Faceți tot ce v-am zis și puneți textul corect. Apoi dați SALVARE. Numai bine!

pe tema calatoriilor in timp a curs multa cerneala in literatura de gen, asa ca fiecare scriere trebuie sa se distinga prin ceva nou.

ideea buna, dar modul de redare nu! telegrafic - aici am avea o lucrare de proportii, cateva pagini cel putin. dialogurile se scriu cu liniuta. dialogul interior/gandul personajului trebuie mentionat astfel incat cititorul sa-si dea seama despre ce este vorba: Ori am aţipit şi visez, ori ceva nu e în regulă... - gandi/ isi zise

am citit ca este inspirata din relatarea unei turiste - asemenea relatari sunt izvoare foarte bune de inspiratie, poate daca s-ar fi discutat cu turista respectiva cu mai multa atentie si ceva mai multa concentrare pe ideea calatoriei in timp,  textul ar fi aratat diferit. in plus, d-na r ar fi avut de relatat lucruri interesante din respectiva calatorie, daca s-ar fi intamplat ceva cat timp a fost acolo, ar fi fost si mai bine. este si putin confuz cum de la grote, personajul s-a trezit in oras...

amica ca - nu  si ar mai fi cateva corecturi

cum se explica cele 3 ore lipsa?

textul curatat, rescris, imbunatatit ar fi bun.

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Postare de log efectuată de vasile lucian tatar
cu 2 ore în urmă
Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia artei a utilizatorului Costel Zăgan
cu 4 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Adam izgonitul a utilizatorului Mihai Katin
cu 7 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cântec de lebădă neagră a utilizatorului chindea maria elena
cu 8 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Remember Ion Lazăr da Coza („Definiție”) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 16 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog rapsodie de Martie a utilizatorului Floare Arbore
cu 17 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Haide a utilizatorului Răduță If. Toader
cu 17 ore în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Haide a lui Răduță If. Toader
cu 17 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 18 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 18 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 18 ore în urmă
BOTICI GABRIELA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 20 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 22 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 22 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 22 ore în urmă
Elena Lucia Spătariu Tudose şi petrut dan sunt acum prieteni
cu 22 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Adam izgonitul a utilizatorului Mihai Katin
ieri
Postare de log efectuată de Mihai Katin
ieri
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
ieri

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor