Simt o nevoie disperată să fug, să mă îndepărtez de mine... din mine, dar în fața mea se deschide o cale aridă și plină de spini, ce se oferă arogantă să-mi călăuzească pașii către Nicăieri. Privesc înapoi, căutând refugiu printre sentimentele mele, ce zac fumegând îngrămădite ici -colo în urma bombardamentului emoțional și al trădării primite recent, confirmate în mod brutal și implacabil de către realitatea, îndelung falsificată. E grozavă durerea ce îmi sfâșie pieptul și mă tem să respir, căci brazde adânci de foc otrăvit trezesc balaurul ațipit în mormanele de jăratec al inimii. Am îndurat mușcătura lui cumplită de prea multe ori, dar acum mi-e frică. Nu mai am nici dârzenie, nici rezistență și nici măcar o motivație ca să-l mai înfrunt. 

  Fug din nou, uitându-mă îngrozită înapoi și mă împiedic iremediabil în speranțele despletite ce mi se încurcă în picioarele obosite. Cad de-mi frâng sufletul... mă doare cumplit, mă vait prelung, mă târ către un licăr de lumină apărut într-un pâlc de mărăcini, pe care îi confund cu un mănunchi de iarbă și mă agăț de el cu toată disperarea, dar spinii acuțiti îmi străpung degetele. Ascult uimită țipătul scăpat de undeva de foarte aproape, îi urmăresc înfiorată ecoul pe care îl descopăr sângerând înjunghiat în colbul potecii ce șerpuie sinuos printre tufele de mătrăgună. Îl adun cu grijă în căușul palmei dar îl pierd printre brazdele însângerate de spinii mincinoși. 
  Mirosul trădării e atât de intens încât mă amețește și mă îmbrâncește la fiecare pas. Mă clatin, mă opun căderii, implor rațiunea să risipească efectul otravii și continui să fug împleticindu-mă dezorientată, către ... Unde? Ajung din instinct la răscruce de drumuri. E un aeroport. Și e prea  devreme. Dar e un liman,.. concret. Durerea mă apasă la fel de grea și pașii șovăiesc înnebunitor de mult. Mă izbesc de cineva, încasez o insultă dar nu mă atinge. Continui să descifrez indiciile care mă ajută să-mi regăsesc calea, printre perdeaua de lacrimi al căror izvor pare că nu va seca niciodată. Mă irită la maxim abundența lor și îmi agresez ochii cu dosul palmei, aproape lovindu-i. Mi-e rușine de nepuțința mea și fug din nou. Mă ascund într-un ungher întunecos tremurând sub povara deznădejdii folosind ca paravan filele nevinovate ale unei cărți, care nu reușește să mă protejeze prea mult de indiscreția străinilor intrigați de imaginea ,,Adolloratei” ce bântuie coridoarele întunecate.
   Simțind că îmi va plesni inima de atâtea suspine reprimate, mă refugiez într-o toaletă și îmi eliberez sufletul înnecat în durere prin furtuna de lacrimi care duce cu sine toate forțele mele dar și o bună parte din tristetea care m-ar fi ucis. Am spălat urmele plânsului sub șuvoaie de apă rece, le-am ascuns apoi sub ochelarii obscuri și am înfruntat cu stoicism compasiunea discretă a semenilor mei, de care nu mai aveam nici timp și nici posibilitatea să mă mai ascund. Nodul din gât care mă sugruma îndărătnic, l-am înghițit cu o cafea imensă și amară, ca pe o pilulă uriașă care mi-a rănit esofagul.
   Am traversat norii cu speranțe crescute și m-am cufundat în Albastrul infinit cu durere cu tot, semănând-o generos între cer și pământ. Zborul departe de lumea ostilă mi-a redat rațiunea și mi-a limpezit cugetul profund tulburat. Am fugit din nou, dar m-am salvat! Singurătatea e terapia cea mai eficace în bolile spiritului, dar recuperarea e lungă și chinuitoare. Teama de un nou atac este permanentă însă și nevoia de a fugi cât mai departe și mai definitiv e tot mai cronică.

Vizualizări: 117

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

O„fugă” bine pusă în pagină care solicită... aplauze. Felicitări!

Fuga e bună pentru sănătate, dar prietenii sunt aceea care ne susțin! Empatizez cu tine, dar tu ești singura care poți ieși din toate vicisitudinele vieții, fiindcă ești puternică! Sunt alături cu tot cei bun în mine, cu gândul - atât pot!

Și? Ți-a trecut, te-ai descărcat? Eu cred că nu singurătatea este rezolvarea episoadelor de zbucium, de cădere psihică, ci comunicarea. Se zice că trebuie să spui la 3 persoane problema ta pentru a te descărca. Dar dacă tu ai ales singurătatea și problema, problemele s-au rezolvat, este în regulă. De fapt și acest mod de a te descărca prin scris este eficient.

Am citit și sunt pe aceeași lungime de undă cu tine. Mai ales că scrii bine.

Sofi

Interiorul durerii e lăcașul de unde ne vin cuvintele. Nichita spunea poetic: „Să ne ferim, așadar, de durere, pentru că ea este gura de sânge a cântecelor”. (ceva aprox.) Dacă ai avut în vizor un dialog interior pentru înzestrarea rostirii, ei da, e un câștig. 

mă târ > mă târăsc 

ce șerpuie > ce șerpuiește 

etc...

Credeam că deja știi de la noi că: Titlurile operelor literar-artistice nu se scriu cu majuscule (ci doar cu majusculă)!

Nu prea sunt fanul microprozelor... Textul arată un condei rodat.

da Coza

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Activitatea Recentă

bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dor de ler a utilizatorului Răduță If. Toader
cu 6 minute în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog anunț important a utilizatorului bolache alexandru
cu 10 minute în urmă
Lui Pop Dorina i-a plăcut fotografia lui Ada Nemescu
cu 48 minute în urmă
Lui Pop Dorina i-a plăcut fotografia lui Ada Nemescu
cu 49 minute în urmă
Maria Moise a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Biet lăutar a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Maria Moise îi place postarea pe blog Biet lăutar a lui Corneliu Neagu
cu 2 ore în urmă
Lui Victoria Gârlan Grigore i-a plăcut fotografia lui Ada Nemescu
cu 3 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog slujbă a utilizatorului petrut dan
cu 6 ore în urmă
Lui Victoria Gârlan Grigore i-a plăcut discuţia Noaptea, potopul… a lui Ion Lazăr da Coza
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Păpădia din întâi ianuarie 2025 a lui Stanescu Valentin
cu 6 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Păpădia din întâi ianuarie 2025 a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Vasilisiei a lui carmen popescu
cu 6 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Vasilisiei a utilizatorului carmen popescu
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Mulți ani a lui bolache alexandru
cu 6 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mulți ani a utilizatorului bolache alexandru
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog Eleganță amară a lui Victoria Gârlan Grigore
cu 6 ore în urmă
Lui Monica Pester i-a plăcut discuţia De-a cucii a lui Ghiţă
cu 8 ore în urmă
Victoria Gârlan Grigore a contribuit cu răspunsuri la discuţia Treptele din vis a utilizatorului Victoria Gârlan Grigore
cu 10 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Eleganță amară a utilizatorului Victoria Gârlan Grigore
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Eleganță amară a lui Victoria Gârlan Grigore
cu 10 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor