Motto: Uneori cărțile se scriu din cărți...
Este sau nu este PLAGIAT? Noi spunem că da. Autorul are posibilitatea să se disculpe aici.
te înalţi peste timpuri în zbor de cocori...
suflet hoinar
peste ape albastre şi reci
te întreb cum de poţi să te-arunci
în prăpăstii prea mari
căutând soarele
arzând peste ziua de ieri?
cum poţi să rămâi într-o lume amară
adunând mucegai
din merele uitate pe câmpuri?
oare mai poţi iubi dimineaţa, devreme
păşind peste roua din macii cei roşii?...
suflete...fă-te lacrimă rotită de cercuri
în dans de ţigănci cu ochi negri ca focul
mai rămâi printre ierburi cu miros de pelin
mai rămâi printre lujeri albaştri
te grăbeşti
dar rămâi lângă piatra aceea
şi învaţă să zbori...
Ovidiu Sinov - 2012
Suflet rotat peste ape albastre si reci te intreb cum de poti sa te-arunci in prapastii prea mari
cautand far” odihna soare arzand peste ziua de ieri,
cum poti sa fii tanar intr-o lume atat de amara
adunand mucegai din merele verzi uitate pe campuri,
daca poti sa imi scrii doua randuri pe-o frunza sa pricep ce e dragostea,
suflete ,
oare mai poti sa iubesti dimineata devreme pasind peste roua din macii cei rosii ,
...........................................................................
suflete fa-te apa rotata in cercuri in dans de tiganci cu ochi negrii si inimi ca focul,
da-mi la schimb pentr-o ora cu tine un sal din matasea cea verde plutind pete ape si dormi,
vis leganat peste stanci,
intalnire de vis sub salcii batrane lasa cheia drept gaj pentru ziua de maine.
................................................................................................
Filed under: Povestile mele — bogdanahelp @ 9:49 am
fa-te viata lumina si zbor catre temple uitate pe sub flori de castani
fa-te gand peste lume speranta si iubire in povesti nespuse de carti,
mai ramai printre ierburi amare noroc cu miros de pelin,
te grabesti dar ramai langa piatra aceea si- nvata sa zbori,
Adaugă un comentariu
Lisia - n-am crezut şi nu cred că Elena ar fi avut vreo intenţie rea! Am apreciat efortul ei de a căuta prin nu ştiu câte poezii versuri să conţină litera corespunzătoare acrostihului! Şi am mulţumit pentru această muncă titanică (eu una n-aş fi avut răbdarea) la primul meu com la poezia ei! În primă instanţă nici nu prea ştiam ce să spun! Pentru că încă nu rumegasem ce primisem! Am spus acum că nici nu mi-am recunoscut versurile prin modificările făcute de ea, până pe finalul poeziei! Dar am revenit a doua zi într-un com mult mai elaborat, în care am spus în esenţă cam aceleaşi lucruri pe care le-am spus aici! Poate puţin mai învăluit - dar esenţa e absolut aceeaşi! Deci unde este necinstea mea???? În fond am fost singura care şi-a asumat (inclusiv castanele) riscul de-a pune în discuţie un fapt! Nu ştiu dacă şi alţii au fost mulţumiţi de aceste omagieri! Şi repet, aici am pus în discuţie un principiu, nu pe Elena, care mi-e dragă şi de a cărei intenţie nu mă îndoiesc! Iar actul în sine prezintă multe din elementele plagiatului: cu materia primă a altuia creez o poezie care apare sub numele meu şi mă scot de sub oprobiu spunând cui aparţin şi că de fapt sunt un omagiu! Dacă ăsta e un lucru pozitiv - ia să vedeţi câte poezii d-astea o să postez şi eu (când o să rămân în pană de inspiraţie), fără să fie neapărat un acrostih! Şi o să aştept plata - cea pe care o primim cu toţii pe site-uri - adică com-uri cu laude! Bine că găsii o sursă inepuizabilă ce-mi oferă şansa să mai postez încă vreo două mii de ani!:)))))
Nici nu mai aduceam în discuţie acest fapt (ptr. că la com-ul al doilea pus la poezia Elenei nimeni nu mi-a răspuns) dacă nu aş fi citit chestia cu "replicile"! Şi repet, nu pe Elena o judec (nu mă îndoiesc de inocenţa gestului ei) ci probitatea unui act am adus-o în discuţie! Şi poate că orice reclamă e bună - dar priviţi şi reversul medaliei! Cineva care n-a citit deloc autorii respectivi şi nimereşte peste un omagiu - s-ar putea să nici nu-i mai citească niciodată - dacă rămân la fel de bujbei cum am rămas eu la omagiul adresat mie! A - dacă s-ar fi cerut şi obţinut acordul - datele problemei erau cu totul altele! Aşa însă... Recunosc - sunt grea de cap, nu-mi iese nicicum la socoteală această omagiere - şi văz că uşor uşor tot eu sunt mazilită! Chestia cu "necinstea" chiar n-o înţeleg! Da, în fine, lecţiile berbecului care-şi asumă arena când alţii se fofilează! Da nu-i bai, duce cârca Gerrei şi nu-şi schimbă sentimentele faţă de nimeni! Cu aceeaşi dragoste vă îmbrăţişez pe toţi! Gerra
Gerra, am rămas datoare cu o replică. :))
În ceea ce o privește pe Elena Mititelu eu zic să nu amestecăm lucrurile. La ea nu e vorba de plagiat. A explicat cum stau lucrurile la fiecare postare. Că nu i-au ieșit întotdeauna cum ar fi vrut, asta e altceva, poate nici nu a avut la îndemână ingredientele necesare (mă refer la un vers care să înceapă cu o anumită literă etc). Ion spunea la un moment dat că orice reclamă, fie ea și negativă, e bună. Cinstit era să-ți fi exprimat de la început nemulțumirea, nu atunci să-i mulțumești, iar acum s-o judeci. Eu cred că ea va trebui să abordeze fiecare autor în parte dintre cei cărora le-a dedicat acrostihul și fiecare va spune dacă e de acord sau nu. În definitiv doar tu și Violeta v-ați exprimat pe față nemulțumirea. Eu cred că intențiile ei nu au fost nicio clipă acelea de a profita de autori în vreun fel ci un gest de curtoazie față de ei. Părerea mea.
atunci sa speram ca vor baga originalele nu replicile:)))) Asa, de dragul echilibrului:))
Nuța, ce te face să crezi că nu vom apărea în manuale? La câte bagă ăștia azi, nu e exclus. :)))
vorbesc despre oameni cinstiti:)
Un pictor, dacă abordează același subiect de n ori, face replici, nu se autopastișează! Uneori, replicile sunt mai valoroase ca tabloul cap-de-serie.
Nuța, eu cred că vorbești despre dialoguri poetice.
Eu spun ca replicile au farmecul lor. Unele sunt chiar mai reusite decat poemul original.
Uneori un poem bun ajunge cunoscut datorita replicii. Orice reclama este buna, zice DC.
Dar foarte putini stiu sa scrie replici. Marea majoritate a replicilor sunt considerate plagieri pentru ca nu sunt de fapt replici ci doar ideea poemului initial adaptata unui alt stil.
Mai cred ca replicile, inspirate sau nu, stabilesc un fel de relatie draguta intre original si replicant, daca se stabileste un fel de comun acord. Dar de cele mai multe ori replicantul abuzeaza. Este firea umana. Te trezesti cu o mie de idei grozave servite pe tava, la naiba, bineinteles ca abuzezi:)) Ai motive, devii inspirat. Am scris o replica la un poem si nu ma mai puteam opri din versificat:)
Cred ca replicantul este obligat, de bunul simt, nu de altceva, sa scrie de unde s-a inspirat, la ce poezie a scris replica, sau daca s-a inspirat de la - sau dupa o idee apartinand altui autor.
Uneori am observat ca cei care scriu replici, pun si poemul "mama":)
Dar, tot bunul simt ar trebui sa il impiedice pe replicant sa stearga mai tarziu poezia "inspiratoare", sau subtitlul de sub replica, in care arata de unde s-a inspirat, incercand intr-un gest(disperat?:) sa demonstreze ca replica este de fapt un original:).
Replicantul ramane cu impresia ca tot ce zboara se mananca, poetul original cu impresia ca a fost folosit.
Ne mai intrebam de ce uneori nu mai avem nici loc de buna ziua pentru unii oameni?
Nu ajungem sa fim predati in scoala, nu ajungem mari poeti ai natiei romane, suntem doar niste oameni care s-au intalnit virtual. Relatiile umane sunt poate mai importante decat orice reclama.Decat orice incercare izbutita sau nu de a scrie.
După a mea părere, ce a făcut Bogdan Petcu e o pastișă:
PASTÍȘĂ, pastișe, s. f. Lucrare literară, muzicală sau plastică, de obicei lipsită de originalitate și de valoare, în care autorul preia servil temele sau mijloacele de expresie ale unui mare creator; imitație, copie. DEX
Mai rămâne parodia:
PARODÍE, parodii, s. f. 1. Creație literară în care se preiau temele, motivele și mijloacele artistice ale altei opere literare sau ale unui autor în scopul de a obține un efect satiric sau comic. (2. Imitație neizbutită, inferioară sau caricaturală a unui prototip, a unui original.)
Un maestru al parodiei a fost Mircea Micu. Se spune că abia după ce te parodia el, deveneai cu adevărat celebru.
Eu mi-am exprimat părerea în legătură cu preluarea ideii poetice și cum am exemplificat mai jos cu poezia lui Bogdan Petcu și poemul lui Macedonski, da, acela e plagiat. N-o să fie plagiat dacă tu ai scris o poezie despre mamă sau despre primăvară și altcineva a scris tot despre asta :), dar știu că nu la asta v-ați referit d-voastră. Da, preluarea unei idei de la cineva și punerea ei în alte veșminte, pentru mine, este tot un fel de plagiat.
daca preiei o idee -fie ea cu acordul autorului initial-desi nu e cazul la mine,nu tot plagiat e?
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE