Katia și luna la Lebăda
2.
Aflată pe bancheta din spate a taxiului, Katia își privi ceasul de la mână. Mai era aproape un sfert de oră până pleca trenul din gara Mangalia. Șoferul însă îi surprinsese îngrijorarea în oglinda retrovizoare. Simți nevoia să-i vorbească:
–Nu vă faceți griji. Într-un minut ajungem. Sigur n-o să pierdeți trenul.
–Mulțumesc domnule! E ceva obișnuit... Mă asiguram că m-am încadrat în timp.
Taxiul deja oprise în fața unei treceri de pietoni și după ce persoanele care traversau strada se aflau de cealaltă parte a bulevardului, șoferul porni încet și după câteva manevre trase automobilul în fața gării. Katia plăti suma cerută de taximetrist și coborî cu trollerul pe trotuar. În chiar ziua sosirii în stațiune, după ce se cazase în Saturn, ea mersese la Agenția de Voiaj din oraș și își procurase bilet pentru întoarcere. Nu avea de stat la mare decât cinci zile, și alea obținute cu ajutorul vaucherelor primite de la instituția unde lucra. Așa că știa dinainte ora de plecare a trenului, vagonul, locul... Ocoli clădirea gării și intră pe peron. Așa cum se aștepta, trenul era deja tras la linia întâia. În vagon nu era aglomerație și asta îi dădu un aer mai destins. Găsi locul și își puse trollerul pe plasa de sus, la bagaje. Pe bancheta din față se găsea un singur domn între două vârste. Scoase din poșetă revista Formula AS pe care doar o frunzărise în ultimele zile pe plajă și se apucă să caute un titlu ce îi atrăsese atenția când o deschisese ultima oară. Aștepta să pornească trenul ca să mai arunce când și când priviri fugare pe geam, în căutarea țărmului unde petrecuse câteva zile însorite. Prin asta simțea să-și ia adio de la frumoasa stațiune. Primele imagini văzute după ce trenul se puse în mișcare nu o prea încântă. În dreapta șoselii, după o scobitură de râpă, începea balta îngrădită de stuf și papură. Țărmul era departe. Katia privi în stânga râpii. Bănuia doar că țărmul mării începea acolo unde se termina păpurișul destul de bogat. Un nor îşi puse palma pe petecul acela de cer şi o lăsă fără gânduri pe Katia. Privi apoi la bărbatul de vizavi. Îl simți cum se înfipsese înfundat într-un piept de om nevăzut, din capul lui. „Pesemne și-ar dori o poziție ca să ațipească cât de cât” se gândi. Un scâncet de copil, venit din lateral, amuţi vagonul aflat într-o tăcere de piatră. Necunoscutul își săltă capul și părea contrariat. N-avea cum să ațipească în scâncetele acelui prunc, asta era sigur. Katia își văzu impasibilă de revista ei. La un moment dat i se păru că doi ochi o aținteau cu interes. Era necunoscutul de pe bancheta de vizavi.
–S-a întâmplat ceva? tresări Katia.
–Acum observ cât de bine v-ați bronzat la față, îi răspunse necunoscutul. Mă iertați, eu sunt de zece zile aici la mare și n-am prins bronzul ăsta. Dacă îmi permiteți, sigur, v-aș întreba dacă sunteți de mult venită la mare? Eu am stat zece zile la pensiunea Nausicaa a doamnei Cheuser, din Vama Veche.
–Doar de cinci zile am sosit. Am stat la Saturn. Știți, m-am folosit de niște vauchere. Lucrez în învățământ. Pesemne tenului meu de brașoveancă, get-beget, i-a priit bronzul pe care ți-l dă soarele pe plajă. Apoi tăcu și-și văzu de cititul ei. Simțise nevoia să precizeze asta și să nu stârnească mai multă curiozitate necunoscutului. Cu degetele mai dădu o pagină la revista de pe genunchi și se lăsă profund atrasă de textul descoperit. Considera că ceea ce fusese de spus se spusese. Dar după un minut numai ce-l auzi din nou pe domnul care începuse discuția:
–Numele meu este Valentin Mocanu și sunt geofizician în București, auzi Katia cum își făcea acela prezentarea. Vin la pensiunea Nausicaa din Vama Veche pentru plaja sălbatică și procedurile din pensiune care începeau zilnic cu baia în piscină. Știți că ei aduc apa, de la Techirghiol, chiar din lac? Iar după piscină se intra pentru cincisprezece minute în saună, unde ne simțeam cel mai bine. Acolo e cel mai fain. Iei loc alături de cei care ies de la baie și te așezi unul lângă altul pe treptele piramidale de lemn, iar unul dintre cei de față, cel care se nimerea mai aproape, întorcea clepsidra cu nisip de pe perete și aștepta cu toții să ne treacă toate apele. Din când în când, cel aflat pe treapta de jos, de lângă cuva cu rezistențe încinse, lua dintr-un vas apă cu polonicul și turna peste bulgării colțuroși, de sare, de deasupra cuvei. Când se termina nisipul de scurs în clepsidră, părăseam cu toții sauna și, după un duș rapid, treceam prin camera de împachetări cu nămol și lăsam la urmă binemeritatul masaj, sau împachetările cu parafină. Mai erau, sigur, și procedurile electrice: ionizări și altele, mai ținu străinul să precizeze. Apoi, doar în halat și papuci, ne duceam în cameră pentru a ne odihni, până când se anunța ora mesei la restaurantul de jos. Cine dorea o plimbare de-a lungul țărmului, ori cine voia să facă plajă, cobora jos din hotel, cine nu, mergea înapoi către camere.
Spusese toate astea, nu pentru că ar fi interesat-o pe doamna din fața sa, gândea el, ci pentru a face într-un fel să treacă timpul și să astupe scâncetul pruncului din vagon. Katia ridicase ochii din revistă și ascultase indiferentă, dar tot timpul fusese cu privirea pe geam. Îi atrăsese atenția o căsuță undeva pe un dâmb cu un șir de stâlpi de lemn ce susțineau un gard de șipci vechi. Câmpul din jurul casei, curtea, era plină de bălării. Casa din chirpici, cu cerdac, părăsită de mână de gospodar, stătea coșcovită și ușor înclinată de un umăr al unui zid șubrezit de ploi. Katia scutură ușor din cap. Cum necunoscutul tăcuse brusc, i se păru nepoliticos să nu-i răspundă.
– Katia...! și îi întinse mâna. Soțul, din păcate, n-a putut să mă însoțească la mare. Tocmai s-au îmbolnăvit în perioada asta câțiva colegi de muncă și a trebuit să își anuleze concediul. Dar, sigur, v-am ascultat cu atenție și chiar interesant e tot ce ați povestit despre pensiunea aceea.
–Katia... Katia... căuta domnul Valentin prin memorie. Se scrie cu k de la kilogram, nu? (Observă încuviințarea din cap a femeii) Ah, da! Am găsit. Numele ăsta l-am întâlnit pe niște coli scrise. Mi-a sunat mie ceva cunoscut la ureche. Ia să vedem... le am în diplomat.
Trase diplomatul pe genunchi și scormoni printre lucrurile din el.
–Iată! Le-am găsit. Și îi întinse femeii cinci coli de hârtie cu un scris mărunt, pe alocuri paginile prezentau și unele tăieturi cu stiloul și niște săgeți trimiteau pe marginea foilor, unde se găseau alte adnotări.
Katia luă foile în mână și le aruncă o privire de ansamblu. „Pare a fi un manuscris, văd că are numerotate paginile. Treizecișicinci, treizecișișase...” observă ea cifrele romane. Era totuși nedumerită. De ce i le întinsese?
–Sunteți scriitor? întrebă Katia.
–O, nu! Geofizician, v-am spus. Foile astea le-am găsit în camera unde am fost cazat la Nausicaa. Erau căzute după noptiera unde se afla veioza. Așa am dat de ele. Citeam seara, înainte de culcare, din romanul polițist Doamna din lac al lui Raymond Chandler... Știți, eu ador romanele polițiste, mai ales alea cu mult suspans. Cum stam așa rezemat de pernă, cu spatele rezemat de tăblia patului, m-am aplecat să întorc veioza pentru mai multă lumină. Atunci am zărit foile astea căzute după noptieră. Le-am citit și eu. Cred că au fost căzute de la cel de dinaintea mea în camera aceea, fiindcă a doua zi m-am interesat la recepție și mi-au spus că tocmai plecase din ea un scriitor venit de unul singur la pensiune pentru liniște, vedere la mare, eventual să scrie la cartea lui... Am uitat să vă spun că fereastra la cameră este una cu vederea spre țărm. Parcă e făcută pentru a medita când stai la fereastră și să tot stai să privești marea.
Între timp Katia își aruncă o privire fugară asupra unei coli. Citi la întâmplare:
„Katia uitase că doar pentru Nick venise ea acolo. Peste un ceas s-au auzit strigați de Carolina. Îi anunța bucuroasă că un grup de turiști venise cu o navă de croazieră și acostase la hotel Lebăda, unde au pus de un foc de tabără. Aveau cu ei o armonică și în jurul focului se încinsese perinița. „Hai, veniți și voi!”, îi întâmpinase Carolina, făcându-le cu ochiul. Au dansat și ei când armonica s-a pornit pe tangou. În timpul dansului Katia i-a spus că numele i se trage din limba maghiară, că numele de Katia vine de la „hattyü” care înseamnă „lebădă”. Lui i-a plăcut asta și i-a arătat luna deasupra unor nori, scânteind ca un ban de aur”.
„Ce-i asta ?” își eliberă Katia un nod din gât și se opri din citit. Își simțea inima bătând ca un clopot dogit. Domnul Valentin observă că femeia din fața sa se schimbase deodată la față și din bronzul acela de pe chip i se prelinge o peliculă ca de ceară ce îi dăduse un ten straniu, ceva spre palid. I se păruse că ceea ce citise doamna pe coala aceea ar fi cuprins chiar câte ceva din propria ei ființă și, pesemne, asta o marcase profund. Și chiar părea, prin groaza care i se întipărise pe chip, a fi spulberat de pe chipul ei cam tot ce avea mai romantic până atunci pe suflet. Observă apoi cum femeia se albi ca varul și mâinile începu să-i tremure. Deveni atent.
–O, Doamne, nu! rosti Katia. Nu se poate... Își împreună strâns mâinile și glasul păru să i se înece în gâtlej. Ar fi vrut să strige, dar un nod i se opri în gât și nu-i da voie decât să redea unele sunete înăbușite. „Cum se poate așa ceva? îi trecu, fulgerător, prin gând. Dar este despre mine, despre mine e și întâmplarea aceea de demult de la hotel Lebăda. Uite chiar așa mi-a spus Tiberiu, că luna e ca un ban de aur care a răsărit pe cer pentru mine!”
–Domnule Valentin, nu te supăra! L-ați văzut pe autorul lor? și arătă spre ceea ce trebuia să fi fost, acolo în folie acelea, o parte a unui manuscris literar. Îi știți numele?
–Nu, îmi pare rău, nu l-am cunoscut, dar undeva, acolo printre foi mai scrie că ea îi spunea Tiberiu! (Doamna tresări și asta n-avu cum să-i scape lui Valentin) Continuă să-i vorbească: turistul acela plecase cu două zile înainte de a sosi eu la pensiune, așa mi s-a spus. Dar numele lui, adică al acelui pacient de la camera cu numărul 11, credeți-mă, nu m-a interesat. Dar am reținut un amănunt de la patroana pensiunii. Că cel care stătuse înaintea mea în cameră fusese adesea văzut plimbându-se pe țărm, pe înserat, cu un amic tătar pe numele său Negivet, un fost coleg de liceu pare-mi-se, iar acela ar fi spus că amicul său era profesor de hidraulică la un liceu de specialitate din Constanța. Acel tătar îi aducea patroanei apă din lacul Techirghiol, în bazine de câte 2-3 mii de litri, precum și nămolul. Cât descărcau oamenii patroanei furgoneta tătarului, el își lua undița și trăgea la guvizi în dreptul stâncilor din stânga pensiunii. E tot ce știu. Dar eu nu l-am întâlnit nici pe acel tătar.
–Vă cred, vă cred! Mi-ar fi fost de folos, credeți-mă, fiindcă aici (și arătă foile) scrie despre mine. Și tot Tiberiu îl chema și pe cel pe care-l întâlnisem la Crișani, în Deltă. Incredibil! Câți ani de-atunci ? Ia să vedem... era în 1970... și ceva, chiar. O, da! Sunt peste treizeci de ani de-atunci. Venisem pentru prietenul meu Nick la acel hotel Lebăda, ne telefonase el să venim acolo. Clădirea hotelului încă se construia pe-atunci, iar ei erau patru studenți care făceau practica la postul de transformare ce trebuia să alimenteze hotelul. Nu ne-am mai găsit de atunci. Nu vă supărați!... Pot să rămână la mine aceste foi? Poate voi găsi un indiciu, ceva, printre ele. Dacă nu e cu supărare... Trăiesc cu acea amintire, și ea va rămâne cu mine până la sfârșitul vieții. Mă înțelegeți, cred, de ce vă cer foile astea.
–Dacă sufletul e veșnic prins în ele, amintirile se vor păstra doamnă, cred că se vor păstra tot timpul vieții... și domnul Valentin arătă cu palma deschisă către colile de hîrtie, în semn că era de acord. Între timp trenul sosise în gara din Constanța și trebuiră să-și ia rămas bun unul de la celălalt. Coborî jos în spațiul de casierii și-și procură un bilet pentru Brașov. Trenul se forma din gară peste o oră și ceva. Găsi un loc pe scaunele plasate de-a lungul peronului și scoase foile manuscrisului ca să parcurgă în liniște acele rânduri. Tremurul mâinilor pe colile de hârtie, pe care nu-l putea stăpâni, îi scuturară tot trupul. Un stins ecou al unei iubiri cândva începute îi reveni în suflet. Să fi fost chiar el cu zece zile în urmă la pensiunea aceea din Vama Veche? Sau era doar o iluzie țâșnită din simțurile ei tulburate? „Nu, n-are cum să fie o iluzie. Tiberiu a zis domnul, trebuie să caut unde spune asta, în aceste foi. Apoi, numele Carolinei, amica cu care venise în Deltă din Tulcea, expresia ungurească a numelui ei, secret pe care doar ea i-l destăinuise lui Tiberiu... Toate astea nu pot fi întâmplătoare. Și apoi cine știa că acolo în Deltă el îi spusese la ureche că luna răsărise sus ca un ban de aur?” Doamne, câți ani trecuse și lăsase în urmă acea cohortă a fantomelor din acea noapte de adio de pe nava Bac a băieților! Se scutură la amintirea acelor clipe și începu să citească:
„Pe deasupra lor, plutea cu aripile larg desfăcute, un vultur. Plutea ce plutea, apoi dădea când și când din aripi, prinzând vântul și lăsându-se dus de curenți. Toată stepa Dobrogei, unde te uitai, părea o mare întindere de urme alb-negre. Numai uneori, de sub gorganele de pământ, ieșeau smocuri de iarbă uscată, cu sclipiri castanii, micșorându-se și strângându-se pe măsură ce sania, trasă de calul tânărului care ținea hățurile, se îndepărta spre liziera de la graniță, pe latura paralelă cu pădurea de la Hagieni. Apoi două alte mogâldețe cenușii se arătară în salturi, pe cai pitici, una în spatele alteia, undeva, în zarea câmpiei; după care acestea se desfășurară într-o încercare de învăluire, tăind direcția prin pădure. Fata din sanie observă și ea mogâldețele, simțind un pericol pe care nu-l bănuise până în clipa aceea. „Ce au fost alea două arătări din urma noastră? Ai văzut și tu ?” strigase ea la urechile flăcăului care ținea hățurile... Și Tiberiu se trezi brusc. Imaginea asta trebuie neapărat scrisă>>, își spuse.”
Aici se opri din citit. Luă ochii de pe coala de scris. Nu mai înțelegea nimic. Mai devreme, acolo în tren, citise un pasaj despre ea și Tiberiu, momentul dansului de la focul de tabără pornit de turiștii care poposiseră în Deltă. Aici era vorba despre altceva. Părea că cineva relata un vis avut de acel Tiberiu. „Ce se întâmplă? își zise Katia, mușcându-și buzele și simțind în glas o notă de deznădejde. Cineva scria un roman în alt roman?” Katia își privi din nou ceasul. „Am timp berechet” murmură ea. Întoarse foaia și căută un alt pasaj unde să zărească numele ei. Se vedea că nu avea răbdare să parcurgă la rând manuscrisul.
„Își aminti cum s-au trezit acolo cu cele trei fete venite cu un vas de croazieră care plimba turiștii pe Dunăre. Katia era prietena lui Nick, unul dintre băieți. Cu ea venise și Eva, o blondină toată numai surâs, și Carolina, ceva mai tăcută ca fire. Ziua aceea și-o petrecuseră cu fetele pe plaja de lângă hotel. Dispăruse o oră în căutarea unei trestii tocmai bună de prins firul de nailon și acul cu care să își arate măiestria la pescuit. Când s-a întors la locul unde își lăsase colegii împreună cu fetele, a găsit doi dintre băieți în apă, lăudându-se uneia dintre fete, Carolinei, cum se scufundau ei la fundul apei după o piatră pe care o aruncau cât mai departe. Undeva pe nisip, Nick și Eva, micuța blondină, retrași cam într-o intimitate suspectă, se întrețineau nestingheriți într-o discuție ce părea a fi acaparat cu totul curiozitatea fetei. Instinctul îi spunea că fata era cea care îi făcea ochi dulci lui Nick. Katia, ceva mai departe, își strânsese genunchii la bărbie și se chinuia cu o mână să ridice din mâl și nisip turnurile unui castel. S-a așezat lângă Katia și a început să-i vorbească despre pescuit, apoi despre lucrarea lor tehnică, dar Katia era într-o continuă muțenie. N-a voit în ruptul capului să-i spună ce se întâmplase.”
–Dumnezeule! ridică ea glasul, dar își opri pornirea, observând câțiva pasageri care se plimbau pe peronul gării. Erau acolo, în acele rânduri, descrise, chiar primele momente în care fetele ajunseseră la băieți, în Deltă și îi găsise pe o fâșie de nisip în dreptul unui arbore imens. Își aminti cum Tiberiu, care revenise cu tulpina aceea de trestie și un fir de nailon pentru a înjgheba o undiță, o zărise stând singură și stingheră pe nisip și trasa cu degetele niște semne pe nisip. Bănuise ea că lui Tiberiu nu-i fusese indiferentă retragerea lui Nick, prins în mrejele blondinei Eva, ceva mai departe de grup și feriți de urechile celorlalți. De aceea își ascunsese chipul, căutase să și-l ascundă între brațe, dar și se străduia, astfel, să ascundă o mare încordare a simțurilor. Când Tiberiu s-a așezat neinvitat lângă ea, doar ofta, când și când, apoi continuase să se joace cu castelul ei, și pe furiș, fiindcă n-ar fi vrut s-o vadă Tiberiu că plânsese își mai ștergea câte o lacrimă furișată pe obraz. Iar el, o, da, își amintea Katia cum îi tot vorbea și deodată s-a simțit pesemne jenat, a tăcut și el, dar trăgea cu coada ochiului la o gropiță care îi tot tresărea ciudat pe gâtul dezgolit. Își aminti cum încerca ea din răsputeri să nu își schimbe expresia feței, să nu înceapă să scâncească și să se dea de gol, iar el să vadă cât suferea. Dar nici nu voia ca el să plece de lângă ea. Era suficient să-i fie aproape, chiar i-ar fi plăcut s-o țină de mână și s-o întrebe de ce e tristă. Chiar s-o întrebe pentru ce are lacrimi în ochi. Erau ele venite, oare, de durere, sau din cauza unei supărări? După un timp, văzând că băiatul tace și el, l-a întrebat: „De ce ai tăcut ?” Iar el, o, bietul de el, chiar nu știa ce să spună. Parcă totuși a spus ceva, își aminti ea, ceva în genul că nu îi place ca ea să fie tristă. Și atunci ea l-a întrebat de ce trebuia să fie și el trist. El a zis că doar se gândea cât de trist era Bacovia când își scria poeziiile. „Vrei să auzi ce spunea?” „Spune-mi!”... l-a îndemnat ea. Și Tiberiu i-a recitat câteva poezii din Bacovia, apoi s-a rătăcit și prin Rimbaud, Poe și alții. „Ce frumos... Hai să plecăm de aici !” i-a spus ea deodată, așa tam-nesam. Ori pesemne că nu mai suporta să îl vadă pe Nick și nesuferita aia micuță cum se întrețineau de vorbă ceva mai încolo. În memorie îi apăruse apoi imaginea unei poeienițe unde se țineau de mână unul pe altul și ea auzea ca prin vis respirația surdă, precipitată, a lui Tiberiu. Apoi cum în poienița aceea încă necosită s-au lăsat istoviți pe spate printre flori, printre sărutări și îmbrățișări. Imaginea aceea îi provocară ceva fiori pe dinăuntru. O, da! își aminti Katia. Uitase că doar pentru Nick venise ea acolo. Foaia îi alunecă din mână și ea o culese de pe jos. Dar nu mai găsi pasajul unde se oprise din citit și începu cu primul rând de sus din pagina avută în față.
„Tiberiu împinse de fereastră și o deschise. Din largul mării venea până la el zgomotul valurilor izbite de țărm. Unde își lăsase eroii din romanul său? Oare i-a făcut scăpați de umbrele care îi urmăreau? Iar în gând îi apăru din nou amintirea Katiei, acolo la Dunăre.”
Aha! pricepu ea acum. Deci el scria la un roman, iar eroii săi îi tot aduceau pe dinainte imagini din povestea lui și a Katiei în Deltă. „Ce ciudat! Acei oameni nu mai există, dar continuă să trăiască prin câteva rânduri, alături de ei, în aceste file. Tot ce a fost aievea, a fost cândva... Cât de repede au trecut acești ani!” se înfioră ea. O femeie cu o rochie destul de largă și colțurile unei marame care îi flutura în vânt trecu prin fața ei. O urmări cu privirea cum pășea înainte vorbind la un telefon mobil și râdea destul de tare. O pală de vânt se abătu în fuior pe urmele ei. Katia își strînse foile între degete și continuă să citească.
„În visele lui ei erau din nou pe acea pajiște și la un moment dat, Carolina, își aminti el, a strigat că e vremea să plece și ele, fiindcă turiștii stinseseră focul și se pregăteau de plecare. Dar Katia a spus că ea nu pleacă acum, odată cu turiștii, ci așteaptă următoarea navă de croazieră. Altă navă însă n-a mai acostat la dana hotelului și fetele s-au trezit că nu mai aveau cu ce să se mai întoarcă la Tulcea. Nick a venit, atunci, cu soluția: fetele puteau să doarmă cu ei, băieții, în cabina de pe bacul ponton și a doua zi puteau să se întoarcă acasă. Iar fetele au primit cu chiote vestea salvatoare. Le-au dus pe bac, s-au furișat tiptil fără ca șeful bacului și soția sa, doamna Rodica, să afle de fete. Cum n-aveau în cabină decât patru paturi, două suprapuse pe-o parte, altele două pe cealaltă, Eva s-a cuibărit jos, într-un pat lângă Nick, Katia cu el sus, iar Carolina a zis că ea nu doarme în patul unuia dintre băieți decât dacă e de acord să stea el la un cap și ea la celălalt. El cu Katia în brațe parcă erau doi îndrăgostiți în luna de miere, însă curioși, ca un bărbat și o femeie ce trebuiau să doarmă în același pat. Abia aștepta să audă sforăitul celorlați.”
În memoria ei acea noapte păru a se cufunda într-o umbră neagră și acolo unde se termina imaginea cu ei doi aflați într-o strânsă îmbrățișare, planeta părea a se pregăti de înserare. „Doamne, cât de bine a descris seara aceea din urmă!” se arătă ea uimită. Vru să citească mai departe, dar după pagina treizecișișapte urma pagina treizecișinouă. Lipsea tocmai urmarea pe care o aștepta. „S-o fi rătăcit în diplomatul domnului Valentin” se arătă Katia mâhnită. Sau, cine știe, chiar lipsea dintre foile găsite după acea noptieră. Suspină adânc, apoi luă din nou foile în mână și încercă să-și amintească acea seară. Gândul că Tiberiu ar fi putu fi și el de față când și-ar fi amintit cu amănuntul acele momente îi dădu o oarecare consolare. Trecuseră atâți ani, dar parcă erau vii toate, și acum. Își amintea perfect acea seară: nici nu trecuse de miezul nopții, când, deodată, o voce la megafon a spart liniștea pe Bac. Vocea venea de pe apă, acolo unde auziseră cu toții clipocitul valurilor făcute de o șalupă: „Studenții de pe Bac sunt rugați să-și facă bagajele și să vină la șalupă. Sunt așteptați de asistentul lor de la Politehnică pentru a se întoarce acasă !” Apelul s-a repetat de câteva ori. Le înghețaseră inimile la toți, fete și băieți. „Până aici!” a spus ea la urechea lui Tiberiu. Așadar, băieții trebuiau să plece de acolo. Îl văzuse pe Nick când a ieșit pe culoar, acolo unde se auzeau papucii doamnei Rodica, soția șefului de pe Bac. Venea să îi anunțe și ea, iar Nick, în câteva cuvinte, cred că i-a mărturisit toată tărășenia cu fetele. Fiind femeie, doamna Rodica a înțeles și l-a asigurat ca să nu aibă nicio grijă, că va rezolva a doua zi cu fetele, cum e mai bine. Nick s-a întors și le-a liniștit pe fete, spunând că a aranjat cu doamna și ele puteau să doarmă pe nava Bac. Asta le-a spus și doamna Rodica, a doua zi când au părăsit nava. Și totuși, atunci ea nu înțelegea ce s-a întâmplat și tremura în brațele lui Tiberiu ca o frunză. L-a văzut cum i-a dus un deget la buze, pesemne că ea trebuia să fie, de-acum, mută ca o lebădă. Iar ea i-a cerut, șoptind ceva mai timid, să nu uite și să-i scrie în scrisori tot ce ținea să-i spună. Însă lui nu i-a trecut prin minte, după gropița zâmbetului ei de-abia schițat, că trebuia să-i ceară adresa unde să-i scrie și abia după plecarea băieților simțise Katia că acea clipă fusese și cea de pe urmă. Sau poate că o căutase și Tiberiu, cândva, n-avea de unde ști, doar dacă îl va întâlni pe el va afla. Dar în vacanța următoare, sau după terminarea Politehnicii, de unde să afle Tiberiu că ea, Katia, nu mai era în Tulcea? Doar se mutaseră prin Brașov, ea și singura ei mătușă...
În megafoanele de pe peron, crainica de la informații anunța că trenul în direcția Brașov avea să tragă la linia a doua. Își luă trollerul și coborî treptele pentru a intra în tunel, de unde avea din nou să urce alte trepte ca să ajungă la linia unde garase trenul. Își căută locul în vagon și se bucură nespus că prinsese din nou loc la geam. Așadar putea să privească nestingherită peisajul în timpul călătoriei, ori să închidă ochii rezemată de fereastră și să tragă un pui de somn. Avusese timp, acolo pe peron, să citească de câteva ori textul din foile acelea și să înțeleagă că Tiberiu, dacă el era autorul, sau acel altcineva care le cunoștea povestea, să fi început povestea celor doi tineri din vremuri de demult, cu trimitere și la povestea lor de la Lebăda, căutând similitudini. Atât cât înțelesese, cealaltă fată din povestire era o copilă de neam tătăresc, iar el un fecior de românași ce aveau să nu respecte religia părinților, care le interzicea căsătoria, și să fugă cu o sanie, într-o iarnă cu zăpezi, spre graniță. Și să se piardă prin Bulgaria. Poveștile lor, așa îmbinate (își spuse Katia), pesemne au fost folosite de autor pentru a descrie cât mai bine și viața autorului care se integrase și el în poveste. Dar cum avea să dea ea de Tiberiu? N-avea decât două variante, la astea se gândise mult, acolo pe peronul gării. Mai întâi, plănuise ea, avea să afle numerele de telefon ale liceelor de specialitate din Constanța și să încerce să ia legătura cu secretarele și să întrebe dacă Tiberiu Vancea era profesorul de hdraulică la acel liceu. Și dacă avea să dea de el, atunci va ști ea cum să afle când va avea loc o nouă lansare de carte a lui Tiberiu. Se va da un fan al cărților sale, cu un nume acolo... și se va pregăti de marea întâlnire. Își și imagina ce figură avea să facă Tiberiu când va veni cu cartea lui pentru autograf și când el îi va cere numele pentru a-i scrie câteva rânduri, ea să spună „pentru Katia și luna de la Lebăda”. Ultima variantă ar fi fost ca în vara viitoare să dea un alt telefon la pensiunea de care vorbea domnul Valentin și să întrebe când mai avea să vină domnul Tiberiu Vancea, scriitorul, fiindcă ea la rândul ei (bineînțeles că se va da tot o autoare), îi promisese cândva o carte de autor și frumos ar fi să vină personal să i-o ofere. Se și amuzase când tocmai, alegând varianta aceasta, își aminti catrenul intitulat „către un amic” scris de poetul Ho-Și-Min ajuns șef de stat al R.D.Vietnam:
La fluviu, mai deunăzi, tu m-ai condus ca-n vis
„La revedere până-n recolta viitoare !”
ți-am zis. Și iată iarăși sunt spicele solare
Numai că eu, departe, de tine, sunt închis...
Nimic nu avea cum să-i scoată din minte că vine un moment al vieții, când lumea asta devine plăsmuirea unor zei care au vrut să-i pună dinainte fructul din care să se înfrupte, fie și sub umbrela imaginației, și că misiunea ei era acum să își ducă visul până la capăt. Și chiar de ar fi legată la ochi, ea va trebui să ducă acea călătorie închipuită mai departe, până când minunile se pot îndeplini. Cu aceste gânduri trenul o ducea pe Katia către destinație. Și totuși, se gândea ea, de ce nu era pătrunsă de acea fericire firească pe care ți-o dă o știre ca asta? De ce nu se poate bucura în întregime de fericirea găsirii unei piste care să o ducă la Tiberiu, odată cu acele foi venite neașteptat, și să afle ce s-a întâmplat cu el de n-a mai căutat-o. Sau a căutat-o? Pesemne, pentru a găsi un răspuns la toate întrebările ei, ar fi trebuit să își amintească tot ce a fost atunci și doar astfel putea să se bucure de fericirea ei că, iată, a dat de el. Și se visă la pensiunea Nausicaa, încercând ușa de la camera 11. Și se văzu chiar înăuntru, înconjurată de un vuiet ciudat. Tiberiu nu era în cameră, sigur plecase pe țărm să-și facă plimbarea, dar lăsase tot timpul fereastra deschisă și pesemne, de-afară, de pe țărm, vuietul mării era cel pe care îl auzea în ureche. Pescărușii țipau și ei undeva în larg. Katia își închise ochii să-și imagineze scena mai bine. Dar și simți ceva ciudat în piept și o hurducătură îi aminti că era într-o sanie, iar cel care ținea de hățurile calului care trăgea sania nu era altul decât Iorgu, pictorul pe care îl întâlnise la Lebăda, după un an de la acea întâmplare pe nava Bac. Se întorsese cam în aceaași perioadă de vară, acolo în Crișani, la hotel, în speranța că studenții se vor fi întors la practica de studiu, ori poate alți studenți, și pe care să-i întrebe dacă cunosc un anume Tiberiu Vancea de la Politehnică. Știa și ea că erau vagi speranțe să se întâmple o așa minune, dar ce avea de pierdut să nu încerce? Acolo îi ieșise dinainte tânărul Iorgu, pictorul, îmbiindo și rugându-se de ea să-i picteze portretul sub o umbrelă de soare. Făcuseră împreună și o poză la minut, iar ea scrisese pe spatele fotografiei, nuștiu ce-i venise, „Pe vremea când luna... era ca un ban de aur”. Stătuse sub o umbrelă ca Iorgu să îi schițeze portretul, apoi au făcut împreună o plimbare de-a lungul țărmului unde se întâlnise ea acum un an cu Tiberiu. Iorgu îi povestise ceva despre pictură și cum are să o încadreze pe ea într-un tablou care îl va avea în prin plan pe regele iudeilor călare, ținând în mână un rubin mare așa cum citise într-o carte. În mijlocul râului de dinaintea regelui îl va picta pe Ioan Duhovnicul, așteptând venirea lui Iisus pentru a fi botezat. Katia tăcuse tot timpul cât el vorbise. Dar ținea minte că l-a întrebat: „Și eu ce rol voi juca în toată povestea asta?” Iar el i-a spus ceva în genul că o va picta ținând în mână două mere de aur, cum avusese Elena din Troia, și că în fiecare dintre ele se găsea câte un rubin, ce i-ar fi dat de înțeles regelui iudeilor că aurul trebuia să simbolizeze zilele, iar rubinele nopțile pe care le mai avea de trăit după uciderea pruncilor din regatul său. „E adevărat” își aminti Katia, le mai încurca Iorgu, dar fusese amuzant. Și-au dat adresele să-și scrie, el chiar îi spunea că va veni călare precum regele iudeilor și o va răpi, ea rîsese, cine știe ce va ieși din asta, dar nici unul nici celălalt nu și-au mai dat un semn de atunci. „Cert e că Lebăda de la Crișani nu mi-a purtat noroc!” Și acum, același individ, dar ceva mai matur, umbrit de o paloare specifică bolnavilor de icter, ca o arătare ce nu se distingea prea mult de a unui gândac imens, kafkian, ținea acum de hățurile calului înhămat la sanie. „O Doamne, nu!” îi veni să strige. Cea din sanie, răpită de Iorgu, nu era alta decât ea, Katia. Ah, unde era acum Tiberiu ca să îi ceară ajutorul? Și chiar i se părea că pe urmele lor, călare, gonea chiar Tiberiu. „Tiberiu, striga ea cât putea de tare și înfricoșat. Aici suntem!”... La un moment dat chiar reușise să se ridice în sanie și cojocul cu care era înfășurată îi alunecase la picioare, rămânând doar într-o rochiță de vară, albastră, cu multe, multe floricele. „Ia-mă cu tine! Ia-mă cu tine acu’, imediat, așa cum sunt!”, îi striga. Nu era nicio îndoială, ea era cea care îl striga, așa cum o văzuse el în Deltă, la Crișani, cu părul tuns breton, sprâncenele arcuite deasupra ochilor migdalați, prințesa cu care dansase el în jurul focului de tabără...
O trezi din reverie un glas care insista să o asigure că doar pune bagajul pe plasa de sus și avea să ia un loc pe bancheta din fața ei. O doamnă drăguță îi zîmbi și luă loc pe banchetă. Se scuză că a trezit-o din somn, dar trebuia să ridice bagajul pe deasupra ei și doamne ferește de vreo nenorocire, dacă ar fi atins-o cu ceva în timpul somnului. Putea să aibă un șoc, nu?
–Daa!... Cred că am avut un vis urât. Mă scuzați! îngăimă Katia la repezeală. Și se frecă la ochi, să arate, dacă mai era cazul, că dormise profund. Iar doamna drăguță îi zâmbi din nou și scoase din poșetă o oglinjoară și un ruj pentru a-și îndrepta colțurile buzelor.
Dar în mintea ei imaginea lui Tiberiu gonind pe urmele lor rămăsese pe sania aia, în pădurea din care ea îl striga, și din ce striga mai tare durerea din piept devenea de necontrolat. Și dincolo de fereastra vagonului copacii aliniați de-a lungul drumului păreau niște ființe care dădeau din brațe a neputință, că până și copacii (i se năzări Katiei) parcă se mirau cum, dintr-o dată, printre crengile lor, undeva pe cer, răsărise luna. Îi veni să strige prin fereastră: „Lună dragă, sora mea, bine-ai venit/Culcă-te pe fân și-ascultă iar/Nu mai ard în vechiul meu pojar...” Ținea minte și versurile acestea din Victor Eftimiu, pe care chiar Tiberiu i le spusese la ureche, în timp ce dansau lipiți unul de altul după armonica aceea, la focul de tabără, de la Lebăda. Și Katiei i se păru că luna… și acum, după atâția ani de la acea întâmplare, era tot ca un ban de aur, dar durerea din piept încă nu trecuse.
final.
Cuvinte cheie :
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, Director Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
***
Pentru anul în curs au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 600 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Gabriela Raucă - 600 lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor