Prologească (din volumul „La Ghizunie” de Ion Lazăr da Coza)

Prologească reprezintă poemul care deschide volumul La Ghizunie al scriitorului Ion Lazăr da Coza, un volum de prozo-poeme inspirate din viața satului natal (Coza, Vrancea). Despre acest volum, maestrul Valeriu Anghel scria: 

Ion Neculce a pus în faţa „Letopiseţului” său 42 de legende cu titlul „O samă de cuvinte”. Acestea conţineau tradiţii „ce sîntu audzite din om în om, de oameni vechi şi bătrîni” sau trăite de el. Farmecul lor constă în conţinutul educativ, cumpănit anecdotic, într-un limbaj care îl ajută la portretizarea unor personaje.

La Neculce m-a dus gândul citind cele 42 de poezii ale lui Ion Lazăr da Coza, majoritatea portrete sau mici naraţiuni realizate într-un limbaj al vrâncenilor de toată mâna pe care nimeni nu l-a mai reuşit până acum, nici în versuri, nici în proză.

 

 

Prologească 

Se zvonise că scriu poezii.

„Cine, mă’?! Ăla a’ Chetrei??...”

(pe mama o chema Chetra)

Ideea că cineva scrie

Nu era nouă pe prundurile

Astea umflate adesea de ape.

În satul vecin,

Profesorul I. B.

– „prințul Mîșkin”, cum îi plăcea

la beție

oho!...

să i se spună –,

Care preda din an în an și la școala noastră,

Scosese deja o carte de versuri în

Regie proprie. Și mai erau: V. A., M. B., Gh. Z.

Cărora le zâmbea lira.

„Da, mă’, da’ ăia e învățători de română

Pe când ăsta…”

Cu placheta mea de poeme optzeciste

N-am rupt gura satului.

„Poezii este

Miorița, Toma Alimoș,

Meșteru’ lu’ Manole, Peneș curcanu’…” ziceau ei

Desfăcând pe rând

Câte un deget din pumnul strâns...

Uitaseră de cele ale lui Anton Pann

Cele cu care au crescut părinții

Când făceau șezători pe la târle, iarna.

Acestea, vă spun că nu știți,

S-au transformat în snoave locale și mulți

Consăteni au devenit

Cu anasâna

Eroii bravului aromân, râzând

Unul de altul.

 

Poate că ăl din cheie, mai târziu,

M-a pus ca să scriu povestiri

Din lumea lor

Scuturându-le praf de alior în ochi

Și-acum, când mă văd, mă ocolesc,

Iar dacă n-au cum, ridică-o mână amorțită

Pân’ la coasta lipsă

A semn de salut

Sau se uită la mine

Ca boii lu’ Gândacea

(Gândacea ăsta avea doi boi mari

Și dacă te-mpungeau cu albul ochilor

Ți se muia soarta

Ca snopu’ de cânepă ținut în baltă patru luni,

Da’ nu erau răi!)

Și gândesc:

„Io n-am făcut nica grozav

Ca s’ mă zugrăvești în poveștili tali!”

Privind spre Bulzești

Le-ntorc gându’:

O să scriu și eu La Lilieci-i mei

Aducându-vă un omagiu.

Notă

Pentru o mai bună înțelegere a ceea ce a dorit Ion Lazăr da Coza când a scris acest volum, o să vin cu o completare, de fapt un fragment din prefața scrisă de mine la volum:

Cine a citit povestirile lui Ion Lazăr da Coza, nu avea cum să nu remarce curgerea naturală, fără obstacole, a firului narativ, un excelent simţ al cuvântului viu, precum şi o mare deschidere spre lirism. Spontaneitate, originalitate şi expresivitate sunt doar câteva dintre atributele care-i definesc opera.

În volumul de faţă, La Ghizunie (versuri, 120 de pagini, Editura Armonii Culturale-Adjud, anul 2016, coperta Mihai Cătrună), poetul Ion Lazăr da Coza nu s-a putut despărţi (ori poate că nu a dorit să se despartă) total de prozatorul Ion Lazăr da Coza, continuând să imortalizeze, printre corzile lirei, realitatea satului vrâncean, surprinzând-o, măiestrit, în ipostaze cât mai inedite şi din unghiuri insolite, prelungind astfel vraja din cele două volume de povestiri. Textele, în număr de patruzeci şi două, sunt situate la graniţa dintre poezie şi proză, reprezentând o experienţă surprinzătoare şi reuşită, chiar dacă poezia se distanţează considerabil de abordarea anterioară, predominant confesivă, recurgând acum la epic şi descriptiv, şi, uneori, la dramatic. Autorul pare a se dispensa de orice convenţie prozodică, metafora şi simbolul fiind ca şi absente, dar excelează prin comparaţii şi epitete inspirate, liricul cedând cu uşurinţă locul naraţiunii şi teatralului.

Pe măsură ce te adânceşti în lectură, nu ai cum să nu observi o anumită influenţă soresciană, „vină” mărturisită de poet chiar din poezia-pilot a cărţii, în care îşi recunoaşte statutul de „epigon” al marelui Marin Sorescu, cel din ciclul La Lilieci: Privind spre Bulzeşti/ Le-ntorc gându’:/ O să scriu şi eu La Lilieci-i mei/ Aducându-vă un omagiu. (Prologească).

Şi totuşi, La Ghizunie se vrea (şi chiar este) altceva. Ceea ce-i conferă particularitate, făcând diferenţa faţă de scrierile din La Lilieci, avem să aflăm tot din mărturisirile autorului, făcute cândva în spaţiul virtual: „Sorescu cultivă anti-prozodia – cum spun exegeţii săi –, ca stare poetică prin revers, cultivă discursul intenţionat prozaic şi oralitatea ţărănească… dar el a scris în altă epocă, personajele lui au trăit în altă epocă. Eu aduc în poezia mea o vagă umbră de textualism... Specificitatea mea, îmi place să cred, constă şi în „concubinajul” pe care-l accentuez cât pot de mult (pentru unii, exasperat de mult) dintre arhaic şi contemporan, dintre arhaisme şi neologisme. Asta e lumea rurală de azi! Pentru mine, ţăranul nu-i o piesă din vitrina nu-ştiu-cărui muzeu, trăieşte, evoluează, arde etape… noul copleşindu-l. Apoi Sorescu e oltean, eu sunt moldovean – regiuni şi regionalisme diferite, obiceiuri şi eresuri diferite (la noi, de exemplu, nu există mitul moroiului), abordări diferite. Mă axez foarte mult pe etnografie…

Ion Lazăr da Coza creionează, printr-un melanj epico-liric seducător, aspecte umane din spaţiul rural românesc, eroii săi, asupra cărora se apleacă cu o ironie duioasă, nefiind mai prejos de personajele din snoavele populare. Poetul-narator înveşniceşte o multitudine de voci şi roluri prin care se exprimă colectivitatea sătească, evidenţiind actori, situaţii şi scene de viaţă, în majoritatea lor, reale.

Credinţele şi datinile, relaţiile familiale, munca zilnică sau sezonieră, dar şi unele trimiteri spre fabulos – a se vedea poezia ce dă titlul cărţii –, constituie cadrul în care se înscriu instantaneele, pentru că fiecare poem reprezintă o mică secvenţă din sarabanda comunităţii. Tipologia personajelor este de o mare diversitate: dramatice, groteşti şi mai cu seamă comice, ele aparţin unei lumi de o neobişnuită mobilitate spirituală.

În sat, toată lumea cunoaşte pe toată lumea şi despre aproape fiecare există o istorioară prin care respectivul a rămas în memoria colectivă. Numele şi poreclele acestora sunt pur şi simplu savuroase, făcând, adeseori, deliciul lecturii.

Voi continua să postez, pe rând, cele 42 de prozo-poeme pe care le conține volumul, însă în această postare am dorit doar o mică prezentare/clarificare pentru cititori și, bineînțeles, poemul care deschide volumul. 

Vizualizări: 191

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Iunie 2, 2024 la 11:47pm

Dan, făcut aici o radiografiere pe cât de completă, pe atât de complexă a întregului demers artistic a lui Ion. Într-adevăr, acest gen de scriere e foarte pretențios, trebuie să cunoști bine psihologia personajelor, să ai spirit de observație, să fii autentic, să-ți iubești personajele și, mai presus de toate, să ai talentul de a reda, astfel încât să poți surprinde, în câteva cuvinte, esența. Mulțumesc mult pentru modul în care te-ai aplecat asupra acestui tip de scriere, pentru analiza detaliată și pentru cuvintele frumoase. Ai și talent de critic, să știi. Cu drag!

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Iunie 2, 2024 la 11:21pm

Da, Mihaela, ai dreptate. Mă bucur mult că ați vorbit. El te aprecia mult. Cu drag!

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Iunie 2, 2024 la 11:19pm

Alex, încă rămâne un subiect deschis acest aspect. Și la Sorescu cu volumul „La Lilieci” au existat păreri pro și contra. Important e că transmite și place. Totuși, subiectele sunt cam mici pentru o proză veritabilă (mai ales, cum scria Ion proză, povestirile lui fiind fiecare dintre ele un roman în miniatură). Acest tip de scriere se încadrează mai bine în forma aceasta, zic eu. Totuși, între textele lui Ion și cele a lui Dan e o diferență. La Dan s-ar putea dezvolta o proză frumoasă, personajele și abordarea sunt de altă factură. Mă bucur că ți-a plăcut.

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Iunie 2, 2024 la 11:09pm

Vă mulțumesc cu căldură pentru minunatele cuvinte, domnule Katin

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Iunie 2, 2024 la 11:07pm

Ada, încerc pe cât posibil să-l țin viu, și, mai ales, moștenirea de suflet pe care ne-a lăsat-o. Mulțumesc din inimă!

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Iunie 2, 2024 la 11:05pm

Și eu mă bucur că o ai, Dorina. Din păcate, și eu tot una mai am. Cu drag!

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Iunie 2, 2024 la 11:04pm

Da, Amanda, bine-spus. Ion și-a iubit mult personajele și a scris cu o anume duioșie despre ele. Mulțumesc cu drag!

Comentariu publicat de Mihaela Popa pe Mai 30, 2024 la 4:15pm

Am avut onoarea și bucuria de a vorbi cu domnul da Coza, și de atunci i-am citit scrierile  folosind memoria vocii sale. Un timbru unic pe toate planurile, un om de mare sensibilitate și capacitate de redare în registru autentic. Mă înclin!

Comentariu publicat de petrut dan pe Mai 27, 2024 la 7:54am

Genul acesta de scriere este pretențios pentru faptul că în afară de talent îți trebuie spirit de observație, imaginația subordonându-se realului chiar dacă interpretarea poate avea nota ei personală tot trebuie să știi și să-ți placă despre ceea ce scrii, altfel ușor poți ajunge în ridicol dacă lipsește autenticul, iar autenticul nu vine nici dacă-l rogi nici dacă te -ai duce până la capătul pământului după el, el pur și simplu există, este acolo, dar autorul trebuie să-l descopere cu mijloacele sale ca în cazul de față în care o situație aparent comună devine motivul evidențierii/descoperirii unui fel de gândire, a unei atitudini întâlnite în anumite zone sau într-un anumit social  influențat de asprul cotidian unde ai zice că, cultura/arta ar conta mai puțin, dar, de fapt realizăm că nu este deloc așa, nu degeaba a intrat deja în gena noastră faptul  că '' românul s-a născut poet'', iar poemul acesta mi se pare o dovadă de netăgăduit așa cum nu-i poți tăgădui autorului nici valoarea nici forța talentului,  o scriere în primul rând naturală precum firescul unei lucrări agricole ce ar putea foarte bine să fie predată și-n școală, asemenea poeme pot deschide gustul pentru lectură fără nicio problemă, respect!

Comentariu publicat de bolache alexandru pe Mai 25, 2024 la 8:20pm

Superb exemplu prin care viața satului poate și trebuie să devină motiv poetic. Ion da Coza îmi spunea și mie că La lilieci este un exemplu de poezie care trebuie să fie îmbrățișată și de poeții contemporani. Este unul din motivele pentru care am salutat poezia lui Dan Petruț... Mă refer la acea poezie a lui care surprinde aspecte din viața  satului.Revenind la poezia lui Ion modul în care textul rămâne poezie este de studiat. Altfel putem avea în loc de o poezie superbă un fragment de proză bun... La Ghizunie este un  volum de poezie autentică! Mulțumim Lisia! 

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - scriitoare, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - scriitoare

GABRIELA RAUCĂ - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

ADA NEMESCU - poetă

MIHAELA POPA - scriitoare

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - scriitor, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Lui Monica Pester i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 19 minute în urmă
Grig Salvan a postat un videoclip

Steaua care apune - The Setting Star - cosmic music by Grig Salvan

Cosmic music, on synthesizer, composed and performed by Grig Salvan
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Dans a lui Gabriela Raucă
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dans a utilizatorului Gabriela Raucă
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Spectacol a lui carmen popescu
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Spectacol a utilizatorului carmen popescu
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Nopţile încep a lui Mihai Katin
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nopţile încep a utilizatorului Mihai Katin
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Dilemă a lui IOAN stoian
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dilemă a utilizatorului IOAN stoian
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Romanță albastră a lui Gabriela Raucă
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Romanță albastră a utilizatorului Gabriela Raucă
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Ultima rugă a lui Monica Pester
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Clipind, ochii tăi (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Clipind, ochii tăi (Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ultima rugă a utilizatorului Monica Pester
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Inima bufonului a utilizatorului Daniela Albu
cu 2 ore în urmă
Bircea Marian şi-a partajat discuţia pe Facebook
cu 5 ore în urmă
Bircea Marian a postat discuţii
cu 5 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog rămâi a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 6 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor