de câte ori mă vedea la muzicuță cântând
bătrânu' arunca sticla mă apuca de-o ureche
pe plantația de bumbac
un om spânzurat îmi cerea să nu tac
dintr-o dată păream foarte mulți
mă trezeam în biserică amenințând cu pistolul
e lumea bărbaților
pastorul se întindea cât era de lung din tavan
dumnezeu cobora șiret
un pantof
femeile se băteau peste pântec
își dedicau fiii luminii electrice
plângeau ignorați de puterea credinței
mă făceam mic pe rândul din spate
un idol îmi spunea băiete nu te văd bine
fă-ți nod la cravată
ai uitat să-ți lingi părul
nu poți să apari cu idei comuniste
după ce-ai vândut amfetamine în stradă
o mașină trage mulțimea de
oameni veniți ca și noi
să ucidă
Adaugă un comentariu
Bună dimineața,
- domnule Mihai Katin, vă mulțume pentru comentariu, adevărat este o peliculă (și) de film american, neiertătoare cu suficiența și incultura, din păcate, a unora dintre cei ce se rătăcesc într-un loc unde nu reprezintă nimic și nu au ce căuta!
-Monica, mulțumesc, să ai o zi frumosă!
-Gabriel, apreciez prezența, cu prietenie!)
-Manuela, apreciez felul în care ai ''vizionat'' textul, de cele mai multe ori sincopele din educație îi fac pe unii să devină penibili, mai ales când încearcă să iasă din anonimatul unei existențe liniare în care i-a aruncat viața pe care, probabil, o și merită și în care au doar un rol contemplativ! Dimineață frumoasă și ție!
-Alex,ma man, ca de obicei, găsești tu ceva să faci privirea să se oprească asupra ta! Cu prietenie!)
O poezie neomodernistă cu metafore inedite care aduc sensuri uneori obscure greu de deslușit și poate de aceea mult mai interesantă. Supranaturalul, Dumnezeiasca împlinire înlocuită cu banalul de zi cu zi(femeile se băteau peste pântec își dedicau fiii luminii electrice). Mi-au atras atenția și următoarele versuri: nu poți să apari cu idei comuniste după ce-ai vândut amfetamine în stradă...
Unchiule Tom, un ritual de Ku Klux Klan, un damf de contrabandă și speculă în timpul prohibiției, dau sentimentul unui zbucium lăuntric, al unui fatalism apăsător. O altă interesănțenie de-a ta... Mi-a plăcut! Seară faină!
O pânză suprarealistă, unde personajele se suprapun unei sarabande halucinante, într-o lume aflată în derivă. Remarcabilă este și tușa finală!
Perfect spus. Luciditatea lirismului american.
Abilitatea , talentul de a spune esența în cuvinte puține.
-în sticluțe mici -
Acesta-i un poem !
Domnule Gheorghe Cornel Roșca, ați încercat să spuneți ceva și nu v-a reușit, nu-i așa? Pentru faptul că aveți dreptul să nu vă intereseze poezia mea și eu am dreptul de a nu mă interesa părerea dvs. Așa că, vă rog, nu-mi răspundeți! Mulțumesc!
este o metafora nu doar de film american ,de acolo sunt decoruri de metafora ,este acel lirism american de o luciditate neiertatoare!
Mulțumesc, Lisia, pentru cuvinte și prezență, ai dreptate, sunt un eșec precum un comentariu stupid al negării în fața evidenței. Și ce altceva înseamnă conflictul atunci când există alternativa dialogului!? Apreciez interpretarea, după cum se știe, poezia nu se explică, chiar dacă unii au trăit o sută de ani și abia acum trebuie să-i înveți, dar modul în care fiecare înțelege este o cu totul altă discuție despre care nu vreau să ne pierdem timpul acum și cu oricine!))
Lipsa punctuației mă neliniștește, nu îmi lărgește orizontul oferit, ci mai degrabă, îl estompează. Nu acord în timpul lecturii semne de punctuație, pentru că respect ”dreptul de autor” ca licență artistică. Dar aștept, în calitate de cititor, claritatea și coerența oferite de susnumita ... punctuație.
”Poezia” oameni cu glugă îmi apare, așa rău construită, ca un strigăt cu multiple înțelesuri, răvășite și îmbârligate, care mai degrabă mă îndepărtează de mesajul dorit a fi transmis! Este poate un fel de eboș prezentat spre vizionare mult prea devreme, unui public a cărui competență este cel puțin ... neglijată. Ca și cum cineva ar merge să manifeste în pijama, prin fața Parlamentului (nu vreau să dau idei), fără să țină cont de efectul scontat. ~ Cornelius, :)
Războirile de orice fel sunt un eşec al oricărui discurs diplomatic și rațional, aşa că doar poezia poate să reziste în faţa mistificării violente impuse de conflict, de abuz, de toate formele de negare a celuilalt. Nici poezia ta nu tace. Dimpotrivă, observ că aerul plin de praf de pușcă îi priește. În poezia ta e atâta dinamită câtă imaginație. E o poezie-glonț cu țintă precisă. E modul tău de a reacționa asupra acestor nelegiuiri, asumându-ți violența în modul de construcție, ca și cum sinistrată ar fi poezia însăși.
Mulțumim pentru atitudine! Și felicitări pentru încă un poem superb!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE