Privesc peste vreme, uimit te revăd
trecând majestos pe podul Triana,
pe valuri albastre tresaltă coroana,
desprinsă din umbra-ți rămasă pe pod.
Ești Doña Alba, sau Doña Sol? –
aleargă prin minte această-ntrebare,
dar umbra căzută pe unde dispare…
O, Doña Alba! … O, Doña Sol!
.
Exultă pe soclu Adolfo Becquer,
în parcul central Maria Luisa,
când simte venind, odată cu briza,
parfum de amantă cu iz adulter.
Ești Doña Alba, sau Doña Sol? –
rămâne pe gânduri poetul Becquer,
iar ploaia de toamnă, căzută din cer,
se scurge ca lacrima Doñei Sol.
.
Din lacrimă crește un tainic mister,
adus peste timp în parcul Luisei
pe soclul întins sub aripa brizei
de unde privește poetul Becquer.
Ești Doña Alba, sau Doña Sol? –
se-ntreabă retoric Adolfo Becher
Dezleagă deodată temutul mister –
e Doña Alba ... nu-i Doña Sol!
.
Aș vrea să-l ajut pe poetul Becher,
o caut prin parcuri pe Doña Sol,
dar ploaia se cerne deasupra domol
din norii întinși fără margini pe cer.
Cu gândul mă pierd haotic în gol,
învins mă întorc în camera goală,
poetul Becher se tânguie-afară –
O, Doña Alba! ... O, Doña Sol!
.
(Aduceri aminte din Parcul Maria Luisa, Sevilla, 1999)
Adaugă un comentariu
textul este ca o calatorie in timp, ati impletit cumva cele doua personalitati poetice Eminescu- Becquer si cred ca ambii ar fi fost foarte incantati de textul acesta.
Un poet scriind despre altul, desigur liantul este tot o formă de iubire, misterioasă, cu apariții ce te duc cu gândul la „Femeia în alb”, cu locuri unde poezia face ca umbrele să dispară, întrebări ce-și găsesc locuri de joacă mintea celor care interacționează, indiferent autor sau cititor, o purtare prin parcul cetății, pe poduri, probabil preferate de artiști și îndrăgostiți, categorii din care și dl Neagu face parte cu siguranță, un poem care îți cere să revii și să-ți păstrezi până la final dorința de a înțelege un mister ce pare că nu-și va găsi curând rezolvarea, cu stimă!
Superbă baladă a trăirilor de pe alt meleag, cu referințe culturale din alt univers de civilizație, care reverberează în suflet asemeni unei melodii de pe țărmuri exotice.
Vă mulțumesc pentru aceste aprecieri elogioase, dar vă rog prietenește nu vă subestimați valoarea, de câte ori am citit versurile dumneavoastră am avut revelații sublime, pentru că scrieți cu mult har! Gânduri alese și respect din partea mea!
O poezie deosebit de frumoasă! Mă bucur că ați spus că face parte din volumul de debut. Arată câtă experiență aveați când ați debutat... Și eu am debutat în 2014 adică destul de târziu însă poezia dumneavoastră este de departe mult mai valoroasă. Felicitări!
O, Doamne! Un comentariu în limba lui Adolfo Becquer - mare și plăcută surpriză, stimată doamnă Mihaela Popa! Vă mulțumesc cu prietenie și respect! Onorat!
un poema muy hermoso, señor Corneliu Neagu, felicitades!
:)
A fost o lectură utilă pentru mine și voi ține seama de aprecierile și îndemnurile dumneavoastră, stimată doamnă Vasilisia Lazăr!
E adevărat că acele comentarii de care ziceți nu ne prea încântă, dar, pe un site literar, cel puțin știi că ești citit, pe când, pe facebook, ne îmbătăm cu apă de ploaie, 95% din cei care apreciază nu citesc, iar foarte mulți nu se pricep. Un comentariu de genul „semn de lectură” e oricum mai mult decât nimic, mai ales când e lăsat acest semn pe un site de literatură, fiindcă pe un site de literatură activează doar cei care au legătură cu literatura. Și apoi, cel puțin aici pe site, un astfel de comentariu are simbolistica lui, și anume că nu prea a plăcut cititorului ce a citit, dar că a citit. Iar de faptul că a citit puteți fi convins. Și apoi nici nu putem avea pretenții la comentarii gen critică literară. În primul rând, nu suntem critici, apoi doar o mână de oameni comentează, iar restul doar așteaptă să fie citiți și comentați. Și o fac din pasiune, nu e nimeni plătit pentru asta, așa că orice semn lăsat ar trebui să ne onoreze. Să nu vă supărați pe mine, eu vă apreciez, știți foarte bine, însă încerc să fiu realistă. Mi-ar plăcea și mie să găsesc la textul meu, dar și la altele, măcar un semn de apreciere de la dumneavoastră. Și de la alții care n-o fac...
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE