Toamna îşi etalează vesmântul exotic pe aleile tăcute, orgolioasă de frumuseţea ce i-a fost dăruită de zei.Pe măsuţa ei de toaletă sticluţe de parfumuri viu colorate se aliniază cuminţi şi ordonate, aşteptându-şi răbdătoare rândul. Vor fi folosite din belşug, fiecare, căci cocheta Doamnă adoră să-şi schimbe ţinuta şi parfumul de câteva ori pe zi. La câţiva paşi de frământarea naturii se întinde leneş oraşul micuţ, al cărui puls creşte odată cu fluxul mării. Dimineaţa de octombrie aduce cu sine din catacombele întunecate ale nopţii, saci transparenţi cu diamante pe care le împrăştie generoasă pe străzile umede, pe pajiştile înmiresmate, pe frunţile şi prin părul trecătorilor orbi ce ignoră cu desăvârşire darul preţios al universului, în goana lor terestră după bogaţii puerile şi efemere. Doar ochiul poetului percepe valori ce abundă la tot pasul şi pentru oricine e dispus să le culeagă, pe care natura le oferă că ofrandă de suflet lumii tot mai sărace şi mai nefericite. Cine mai poate vedea diamantul sublim al firului înrourat de iarbă strivit nemilos de paşii grăbiţi ai omului în goana sa după himere? Care suflet mai tresare la mângâierea duioasă a razei ce se strecoară curioasă printre ramurile tainice ale copacilor? Ce privire se mai opreşte să admire o clipă povestea complexă a florilor ce surâd îngăduitoare lumii frivole şi blazate?
         Deodată, vântul se opreşte surprins deasupra lacului umbrit de sălcii graţioase ce se unduiesc misterios deasupra unui cârd de lebede. Parcul imens din inima oraşului se trezeşte la viaţă sub ochii extaziaţi ai unui personaj bizar ce se străduieşte să surprindă pe şevaletul său magia naturii somnoroase. De sub un pâlc de păpădie ies curioase şi scandalizate câteva ratuste, desprinse din căldura ocrotitoare a aripei materne ca să îşi apere domeniul de ochii indiscreţi ai intrusului cu penel. Plictisită şi deranjată, mama-rată îşi cheamă progeniturile obraznice şi nesăbuite, dorind să îşi continue somnul încă neterminat. Cum la apel nu se prezintă nimeni, se ridică supărată şi aruncă o privire în jur, scuturandu-şi aripile amorţite. Cu ochii goi priveşte şi ea intrusul de pe mal şi apoi îi întoarce spatele ostentativ aruncându-i o insultă zgomotoasă. Îngrijoraţi, micuţii aleargă să-şi îmbuneze mama cu drăgălăşeniile lor şirete, ca nu cumva mânia ei să se descarce asupra lor mai târziu. Lebedele măgulite de atenţia admirativă ce le era adresată, plutesc graţioase şi merete ca nişte doamne de la curtea regală, foarte conştiente de frumuseţea lor. Penelul aleargă inspirat pe panza răbdătoare, lăsând în urma sa forme şi culori sublime. Platanii uriaşi primesc ofranda soarelui cu recunoştinţă, inclinandu-se supuşi zeului luminii. Toamna le răsfiră pletele într-o dezmierdare blajină. Frunze resemnate plutesc lin printre crengi şoptindu-şi ,,adio" cu triste ecouri. Doar pictorul acela curios le surpinde sfârşitul tăcut pe panza lui, prelungindu-le astfel existenţa amăgitoare.
         Pe pământul reavăn, întâlnesc alte surate la fel de învinse şi se îmbrăţişează strâns în apărare de furia vântului ce le desparte chiar şi în ceas de răscruce, fără pic de compasiune. Şoptesc înfricoşate mustrări neauzite tiranului nevăzut.
Unele îşi strigă durerea sub paşii grăbiţi ai omului ce calcă orbeşte peste ele rănindu-le sfârşitul.Nimeni nu aude, nimănui nu-i pasă!Numai timpul aduce alinarea sa implacabilă, adormind durerea vieţii întrerupte.

Vizualizări: 81

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Un tablou superb de toamnă, scris de așa manieră încât ochiul să poată cuprinde detalii, fără să fie nevoie de vreun stop-cadru. Latura lirică a textului conduce cititorul din frumos în și mai frumos.

De ce nu l-ai adus pentru concurs? Sau vei aduce altul... Eu aștept.

Cu deosebita plăcere a texului,

Sofy

Multumesc pentru apreciere,d-na Sofy!Nu m -am gandit ca ar merita sa participe la vreun concurs literar,modesta mea creatie.Nici nu am luat in considerare posibilitatea aceasta, prin urmare nici nu am citit cum trebuie sa procedez.

Dar mai este timp... nu prea mult. Scrie la frontispiciul paginii de start. Cum nu v-ați gândit? scrieți atât de bine, elevat, frumos. Și apoi nu se lasă cu capete tăiate... :)) Deci, eu aștept. Acesta nu se mai poate, că a fost expus, dar un altul se poate imediat concepe... Toamna oferă o gamă vastă de inspirație.

Cu drag,

Sofy

Penelul aleargă inspirat pe panza răbdătoare... Tot inspirat se se așează și cuvintele în această pagină. Superb tablou! :)

Sofy, are un ochi foarte bun. Scrii bine! Te încurajez să participi la concurs.

V-am urmat incurajarile si ...am comis-o!va multumesc din suflet ptr incredere,doamnelor si sper sa nu fac o prostie mai mare ca mine participand la un concurs pentru care nu ma consider pregatita!Cum spune d-na Sofy,nu se va lasa cu capete taiate,asa ca mai am o speranta!:)))

Răspunde la discuţie

Insignă

Se încarcă...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog haiku (38 - 40) a lui Dinca Valerian
cu 1 minut în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog haiku (38 - 40) a utilizatorului Dinca Valerian
cu 2 minute în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Partenerii haosului final a lui Costel Zăgan
cu 9 minute în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Fericirea uneori ne fierbe fără să știm a lui Costel Zăgan
cu 13 minute în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Fericirea uneori ne fierbe fără să știm a utilizatorului Costel Zăgan
cu 13 minute în urmă
Vasilisia Lazăr (da Coza) a contribuit cu răspunsuri la discuţia Carantină ca-n povești a utilizatorului Giurgiu Silvia
cu 5 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nevinovăție (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 6 ore în urmă
Lui Vasilisia Lazăr (da Coza) i-a plăcut discuţia Carantină ca-n povești a lui Giurgiu Silvia
cu 6 ore în urmă
Lui Vasilisia Lazăr (da Coza) i-a plăcut discuţia Proba de foc a lui Giurgiu Silvia
cu 6 ore în urmă
Lui Dorina Cracană i-a plăcut profilul lui Ion Lazăr da Coza
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza) îi place postarea pe blog așteptându-te a lui gina zaharia
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Dorina Cracană îi place postarea pe blog așteptându-te a lui gina zaharia
cu 6 ore în urmă
Lui Dorina Cracană i-a plăcut discuţia Mărgele negre (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 6 ore în urmă
Vasilisia Lazăr (da Coza) a contribuit cu răspunsuri la discuţia Mărgele negre (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 6 ore în urmă
Lui Vasilisia Lazăr (da Coza) i-a plăcut discuţia În Elada, pe urmele lui Homer... (11) a lui Tudor Cicu
cu 6 ore în urmă
Vasilisia Lazăr (da Coza) a contribuit cu răspunsuri la discuţia În Elada, pe urmele lui Homer... (11) a utilizatorului Tudor Cicu
cu 6 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ningea la început de mai a utilizatorului gabriel cristea
cu 7 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ningea la început de mai a utilizatorului gabriel cristea
cu 7 ore în urmă
Tudor Cicu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nevinovăție (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 8 ore în urmă
Vasilisia Lazăr (da Coza) a contribuit cu răspunsuri la discuţia În Elada, pe urmele lui Homer... (10) a utilizatorului Tudor Cicu
cu 8 ore în urmă

© 2020   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor