"Sunt Soldat!"

 

Da, sunt Soldat! Și dacă într-o bună zi cineva m-ar întreba ce anume m-a determinat să-mi aleg această meserie, nu știu ce răspuns aș da și, mai ales, cât ar fi de obiectiv. Uneori lucrurile ni se întâmplă, pur și simplu, pentru că așa trebuie să se întâmple. Ni se pare că suntem stăpânii noștri, dar ceva de dincolo de noi, de dincolo de lumea în care trăim ne împinge spre acolo unde doar el, destinul, ne strigă și ne conduce. De-a lungul vremii, deşi am încercat în mai multe rânduri, n-am fost în stare să-mi răspund nici măcar mie însumi la această întrebare.

Și totuși, să fie oare destinul? Aşa mi-o fi fost scris? Poate fi un punct de vedere. De ce n-aş crede şi eu în ceea ce multe alte persoane cred cu atâta convingere?! Cine este însă şi unde sălăşluieşte acea entitate, acea forţă nevăzută care ne călăuzeşte paşii şi ne jalonează drumurile pe care le vom parcurge, rătăcitori sau nu, prin viaţă? Cine îşi poate asuma responsabilitatea pentru bucuriile sau necazurile, victoriile sau înfrângerile, împlinirile sau eşecurile atâtor miliarde de semeni măcinați de aceleași întrebări ca și mine, acum? Cine poate rândui atâtea destine şi hotărî ceea ce este bine şi ceea ce este rău?

Să fie, oare, Dumnezeu? Atunci când nu reuşesc să găsesc o explicaţie plauzibilă sau un răspuns mulţumitor la unele întrebări care mă frământă sunt tentat să dau vina pe Dumnezeu, în ciuda faptului că, să-mi fie cu iertare, nu cred în existenţa Sa. Sau... cred și nu doresc să recunosc? Doar e la mare modă astăzi să fii ateu... Păi, ia să vedem, nu cumva e mai simplu să-mi spun: „El este vinovat, ori din cauza Lui mi s-a întâmplat cutare sau cutare lucru” atunci când am traversat perioade critice în viață, când am râs sau am plâns, când am iubit sau am urât?! Sigur, întotdeauna vom ști să găsim o umbrelă sub care să ne adăpostim neputința sau neștiința, fără ca vreodată să fim în posesia adevărului absolut.

Să fi ales cariera militară din spirit de aventură? „Ne naştem cu aventura în sânge...”, spunea cineva! Dar ce știam eu, oare, despre aventură la vârsta la care, în mod normal, ar fi trebuit să mă joc cu trenuleţe și mașinuțe, sau să bat mingea pe maidane? Ce ştiam eu la vârsta copilăriei despre armată, despre război, despre curaj? Ce ştiam eu despre suferinţă, despre disperare şi, mai ales, ce ştiam eu despre Onoare, fidelitate, datorie?...

Dar de ipoteze și imaginație nimeni nu duce lipsă, se pot scrie nenumărate poveşti, dar înclin să cred că tot destinul este cel care are ultimul cuvânt în tot ce ne este dat să trăim pe parcursul unei vieți. Și-al meu destin poate că a fost pecetluit într-o seară friguroasă de sfârşit de septembrie, când mama mi-a dat viaţă, bucurându-se că sunt băiat și gândind în sinea ei că într-o bună zi va avea ocazia să mă vadă purtând haina militară.

Îmi amintesc cu tristețe de ziua în care m-a strâns în braţe pentru ultima oară, cu puțin înainte de a trece pragul spre o altă lume, şoptindu-mi chiar atunci la ureche dorinţa ei de a mă vedea îmbrăcat în uniformă... Se prea poate că în acele clipe de tristețe și deznădejde şi-a făcut loc în inima copilului care eram năzuinţa de a deveni Soldat, ca o ultimă dorință a celei ce m-a dăruit cu viață, mama.. Săraca de ea, probabil s-o fi gândit că de voi îmbrăţişa cariera militară viaţa îmi va fi mai liniştită, mai lipsită de frământări, de griji și de umilințe... atât de multe și atât de grele în vremurile acelea!

Aș minți dacă aș spune că mi-o amintesc foarte bine pe mama... dar ori de câte ori îmi vine în minte o percep ca pe un vis frumos din care nu-mi doresc să mă mai trezesc... De-abia, de-abia reușesc să-i disting trăsăturile frumoase, zărind-o parcă dincolo de o perdea străvezie sau plutind într-o ceaţă lăptoasă ce mă împiedică să-i văd bine chipul atât de drag mie. O simt însă, o aud, îi simt încă îmbrățișarea ce n-o voi putea uita vreodată, simt cum mă cuprinde cu mâinile acelea firave, subţiri, strângându-mă la pieptul ei în vreme ce degetele-i fine îmi ştergeau lacrimile șiroind nestăvilite pe obraji, mai ales în ziua când mi-a spus că va pleca departe... într-un loc din care nu se va mai întoarce niciodată. Încă îi aud vocea caldă și blândă cântându-mi seara sau spunându-mi poveşti înainte de culcare, îi sorb cu nesaț vorbele dulci şi îi simt adesea mângâierile pline de tandreţe.

Cum puteam eu riposta, ce ştiam atunci despre moarte? Eram doar un copil care a avut neşansa de a învăţa câte ceva despre acel fenomen ciudat, împotriva căruia nu poți lupta cu armele de jucărie ale copilăriei…dar mai ales despre câtă durere poate provoca în sufletele noastre pierderea cuiva drag.

Astăzi, probabil, tot la fel aș proceda ca atunci când am pășit pe poarta Liceului Militar „Mihai Viteazul” cu dorința nestăvilită de fi admis. Oricât de greu mi s-ar fi părut trebuia să lupt pentru a-mi putea respecta promisiunea făcută tacit celei mai dragi ființe, mama, atunci, la ultima noastră întâlnire... Numai așa îi puteam îndeplini dorința de a deveni militar de carieră. M-am străduit și am reușit! Am fost şi sunt mândru de acest lucru, chiar dacă au trecut mai bine de douăzeci de ani de atunci și s-au schimbat multe lucruri în viaţa mea, doar acea imagine finală, eu în brațele firave și calde ale mamei, a rămas de-a pururi adânc întipărită în mintea și sufletul meu.

Și simțămintele mi-au rămas intacte și mai târziu, când, ajuns deja ofițer al Armatei Române, tânăr, ambițios, în plină ascensiune și afirmare habar nu aveam că într-o zi voi renunța la tot ce-mi fusese până atunci țel suprem, demisionând și la distanță de doar câteva săptămâni voi deveni Soldat al Legiunii Străine Franceze. Nu contase că făceam ceea ce-mi dorisem cu ardoare, că eram căpitan, comandantul unei companii de cercetare dintr-o unitate de elită a Armatei Române, toate acestea au devenit, în acea zi, legendă, viața mea derulându-se în cu totul alte perimetre față de cel în care trăisem.

Ce m-a determinat să am această opțiune, să fac un gest pe care foarte mulți dintre camarazii mei nu l-ar fi făcut niciodată, mai ales în condițiile date: nemulțumirea, neîmplinirile sufletești, dorința de a face mai mult și mai bine, spiritul de aventură? Iată câte întrebări se frământă în creuzetul minții și cel al sufletului meu și care-și așteaptă într-o bună zi, răspunsuri...

Eu, unul, dau vina pe Dumnezeu! E mai simplu, nu-i așa?! Consider că a scotoci prin cotloane de timp și viață pentru a găsi motivarea unor fapte care oricum rămân înscrise în istoria personală a fiecăruia dintre noi, fără a avea certitudinea că eforturile (solicitante, desigur) vor fi răsplătite cu revelarea adevărului, este doar pierdere de timp dacă n-o încrustezi undeva, dacă n-o transmiți spre știința atâtor milioane de oameni, care de cele mai multe ori uitându-se spre alții, uită de ei înșiși.

Sunt Soldat! Dar nu mi-am dorit niciodată să cuceresc imperii… Nu mi-am dorit niciodată să văd în jurul meu suferință, sânge, moarte. De altfel, cel ce își dorește asta nu poate fi numit Soldat. Oh, nu… eu nu m-am gândit să cuceresc lumea, însă m-aș bucura să pot cuceri inimile celor care vor avea răbdarea să călătorească alături de mine - uneori prin hățișuri, alteori prin grădini de trandafiri - împărtășind împreună tristeți și bucurii, izbânzi și eșecuri, dorințe și neîmpliniri... toate așternute după propria-mi simțire în pagini - pagini de viață... Viața, cu bune și cu rele deopotrivă, de multe ori ne duce spre tărâmuri la care n-am visat, ne încearcă mai mult decât ne-am fi dorit, ne călește și pregătește în egală măsură pentru a face față oricăror greutăți și pentru a nu regreta nimic atunci când ajungem în ipostaze în care nu există decât două alternative: „A fi sau a nu fi!” Și uite-așa, mergând din aproape în aproape, fără îndoială, ați înțeles că decizia de a scrie, redând cât se poate de fidel episoade de viață trăită intens, este de fapt încercarea, străduința mea de a privi cu mai mare atenție, cu migală, și, pe cât se poate cu maximă obiectivitate spre fapte și întâmplări, dar și spre înlăuntrul meu, redescoperindu-mă, în același timp în care cititorii vor reuși să deslușească tainele unei vieți ca aceea ce destinul mi-a hărăzit-o... O viață de Soldat! 



Vizualizări: 95

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Am mai citit această introducere. Nu mai știu dacă aici sau pe blocul tău.

Am citit și am apreciat modul serios, corect și literar scris. De fapt este ceea ce caracterizează un soldat. Mă interesează dacă ai terminat romanul...

Recomand o literatură ostășească de calitate.

Cu drag,

Sofy

M-ați „cucerit” cu așa introducere. Ce-mi rămâne de făcut? În măsura timpului meu disponibil promit că voi lectura și celelalte postări. Felicitări pentru idee și aplauze pentru modul cum scrieți. 

Nici soldatul, ca și poetul, se pare, nu are viață personală. Sigur are însă un destin! De urmărit abia de aici încolo.

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Activitatea Recentă

Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Râdea pădurea dând pe dinafară a lui Corneliu Neagu
cu 20 minute în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Rondelul Focului Neamului Românesc a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 54 minute în urmă
Cornaciu Nicoleta Ramona a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Să vâslim a utilizatorului Mihai Katin
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Timpul aleargă prin timp Înapoi a lui Corneliu Neagu
cu 2 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Timpul aleargă prin timp Înapoi a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 2 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog *Zori de zi * a utilizatorului Bouros Maricel
cu 2 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Pasărea Phoenix a utilizatorului Monica Pester
cu 2 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog odă celui mai bun prieten a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 3 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog O rugă a utilizatorului Costel Zăgan
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog O rugă a lui Costel Zăgan
cu 3 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cheia regăsită în destin a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 3 ore în urmă
Cornaciu Nicoleta Ramona a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog muguri înghețați a utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 3 ore în urmă
Cornaciu Nicoleta Ramona a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog muguri înghețați a utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog Râdea pădurea dând pe dinafară a lui Corneliu Neagu
cu 4 ore în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Râdea pădurea dând pe dinafară a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 5 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog muguri înghețați a utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 5 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog muguri înghețați a utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog muguri înghețați a lui Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 5 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Râdea pădurea dând pe dinafară a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog Râdea pădurea dând pe dinafară a lui Corneliu Neagu
cu 5 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor