Era pe 28 iunie, îmi amintesc precis, data o ştiu de la orele de istorie, ziua în care ruşii ne luaseră Basarabia. Anul nu-l mai ţin minte, oricum la vre-o doi, trei de la loviluţie, cum îmi place mie să-i zic. Lăsasem baltă facultatea şi mă bătea gândul s-o tai în Occident. Făcusem deja de câteva ori Turcia, să strâng ceva parai, dar acum eram în pană de inspiraţie şi frecam mandurul printre cohortele de ruşi care îşi scoseseră marfa la vânzare în Piaţa Gorbaciov, undeva la marginea oraşului meu natal. Simţind ocazia de a se pricopsi, edilii acestuia, împrejmuiseră locul cu un gard de plasă, puseseră câteva mese de beton şi îl botezaseră, mai nou, Bazar cum auziseră ei că se spune la turcaleţii din Istanbul. Acum rusofonii plăteau taxă
să vândă, noi plăteam taxă să intrăm şi afacerea mergea ca pe roate.
-Bă, ăştia ne ocupă a doua oară, i-am dat un cot lu’ Gipsy, prietenul meu de bagabonţeală, ca pe vremea lui Molotov. Ăla cred că nici nu m-a auzit, că de Molotov nu ştia, poate doar de cocteil să fi aflat cumva. I se învârteau ochii în cap ca un girofar, abia aştepta sa se amestece în mulţime şi să facă ţapţarap, adică să fure.
- E nasol nenică, i-am auzit vocea îngrijorată, ăştia ne-au băgat la ţarc, dacă mă prinde vreunu’ cu jula, nici nu mai pot să mă uşchesc.
Cu ăsta făcusem împreună armata, era chiar ţigan adevărat, da' mai albit. Ştiam cu ce se ocupă, da’ nu-mi păsa. Lăsase de câteva ori, în garsoniera mea, câte o geantă plină, cu fermoarul tras,venea-pleca, după cum îl tăia capul, nu-mi lipsea nimic. Cât timp găseam pe masă câte o sticloanţă de Stolichnaya, lăsată ca amintire, mă durea în pix.
   Era mai către prânz, începuse să ne potopească zăduful şi lumea toropită începuse să se tragă la umbra celor câţiva salcâmi piperniciţi, sau pe lângă ziduri. Venise un autocar cu ucrainieni, pe tarabe apăruse proaspătură, pături mongoleze şi ceva electronică din ţările baltice, şi oamenii se mai învioraseră. Gipsy dispăruse şi el prin vecini la ciordeală.
Rămas singur, am decis că venise momentul să-mi exercit puţinele cunoştinţele de rusă, pe care profii mă obligaseră să le deprind, mai mult cu sila, în liceu.
   Nu departe de mine două hazeaice trupeşe, rumene-n obraji, aşezaseră de ochii lumii pe o Pravda hărtănită, nişte fleacuri, vreo două vaze de porţelan, câteva discuri de vinil, o matrioska şi cam atât . Una dintre ele cea mai tânără, s-a uitat atentă împrejur, a băgat mâna în sân şi a scos o punguţă dolofană de piele din care a extras o pereche de cercei filigranaţi pe care cea vârstnică a ajutat-o să şi-i prindă la urechi. Tăşcuţa  rămăsese la vedere, ţinută strâns la piept. Ştiam acum care era adevărata lor marfă, şi-o clipă am regretat, că Gipsy nu era pe aproape, să încercăm să dăm un tun. Oricum nu voiam să pierd ocazia.
M-am apropiat agale, să nu atrag atenţia, am luat la întâmplare un disc, de pe  coperta căruia John Lenon mă privea curios prin ochelari, apoi am întrebat de-a dreptul:
-Zoloto esti?
-Daaaa esti, mi-a confirmat cea cu cerceii, întorcându-şi capul mândră ca să îi admir, haroşâi zoloto, de paisprezece karate, a desenat ea cu degetul cifra în podul palmei.
-Skoliko, cât? am vrut să încep tocmeala. Când mi-au spus primul preţ, mi-am dat seama că marfa nu-i de mine, astea ori ştiau să ceară sau chiar aveau aur de calitate. Am spus şi eu un preţ, la vrăjeală, m-au refuzat de două ori energic, niet, niet, şi am dat să plec, când am simţit o atingere uşoară în dreptul cotului. M-am intors rapid, asta ar fi fost culmea, să fie cineva care sa încerce să mă „opereze” tocmai pe mine.
Alături, privindu-mă candid, cu ochii săi de un albastru-spălăcit, de sub basmaua înflorată,  stătea o băbuţă.
-Maică, mi-a prins ea, braţul gol cu mâna bătătorită de munca pământului, iartă-mă rogu-te, da văd că ştii rusăşte. Intreabă-le pe ’mnealor, dacă nu au praf de purici, că m-au omorât blestemaţii.
Am rămas cu gura căscată, mă aşteptam să -mi spună orice, numai  asta nu. Am dat să neg, imi venea să şi râd , iaca na, ce-i trece babei ăsteia prin cap să cumpere, dar ca din senin mi-am văzut prietenul în apropiere , cu o pătură mare în braţe, pe care sigur o „împrumutase” de undeva. Mi-a facut uşor semn cu capul să continui, şi s-a apropiat de rusoaice. Am înţeles că le pusese gând rău şi eu trebuia să-i fac un fel de paravan.
-Hai  nu-ntrebi,  m-a rugat iar băbuţa. Atunci mi-a venit ideea:
-Mamaie, de ce dai matale banii pe prostii şi nu faci ca bunica -mea. Mata esti de la ţară, tre’să ai pe acasă nişte chicuş?
-Am cum să nu, s-a fălit ea incântată, da spirt, nu-i bun?
- Nuu, musai chicuş, că-i mai tare. Cam o juma’ de litru. Spirtu-i bun pentru puricii de la oraş, cei de la sat sânt mai vânjoşi. Iei apoi o bucată de cărămidă de aia roşie, că se vede mai bine, şi o fărâmi, până se face mică de tot, aproape praf şi o amesteci cu chicuşul, într-o sticlă. Pui după trebuinţă, da' nu prea mult că  se mocirleşte, depinde cât de mulţi purici ai.
  M-am uitat, cu coada ochiului şi l-am văzut pe Gipsy tocmindu-se. Avea un sul de verzişori la vedere în mână, numai cei de-deasupra erau buni, restul de abureală, traşi la xerox. Lângă mine se opriseră doi curioşi, aşa că m-am grăbit să termin. Mămăica aştepta şi ea „reţeta”cu mâna pusă la gură.
-Seara când te culci, agiţi umplutura bine, te dai pe tot corpul cu chicuş şi te bagi în pat. Puricii se îmbată, se iau la bătaie cu bucătile de cărămidă, îşi sparg capul şi mor.
M-am oprit din povestit râzând. Cei doi gură cască, au inceput să râdă şi ei inveseliţi, numai bătrânica se uita prostită, la mine.
-Maică, şi-a făcut ea o cruce mare cât o zi de post, mă uit la  dumneata că eşti om tânăr şi cu carte şi ţi-ai găsit să-ţi baţi joc de mine, fimeie bătrână şi fără şcoală. Apăi ruşine să-ţi fie!
S-a îndepărtat bolborosind. Locul se golise. Râdeam încă, atunci,când le-am auzit pe rusoaice ţipând ascutit:
-Ţapţarap, miliţia,ţapţarap.!
   Am ştiut imediat ce se întâmplase. În loc să plătească, Gipsy le aruncase pătura-n cap, smulsese pe bâjbâite punga şi o rupsese la fugă.
   Am auzit  fluieratul prelung al unui agent de pază, lumea începea să se bulucească,  aşa că mi-am aprins o ţigară şi am dat-o cotită spre ieşire. Dintr-o boxă, pusă la maxim, cele două”Andrele” mă tachinau de la distanţă:
Moşule ce tânăr eşti

E prima oară când vii la mine...

Vizualizări: 324

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Decupaj foarte reușit din realitatea haosului inițial . Scena cu praful de purici este fabuloasă , emblematică pentru acele vremuri . Din păcate mulți încă mai caută și azi praf de purici . Nu contenesc să vă admir!

 Mulţumesc doamna Grădinariu, mă copleşiţi cu atât de multă  bunăvoinţă.

Haioasă domnule Mony, umor în stil specific! Mi-am permis să vă fac anumite corecturi pe text, mai precis numele vodcii şi Andrelele cu melodia respectivă sunt de dată mai recentă, dacă ar fi să fiu cârcotaşă şi să respectăm adevărul istoric :)))))))

Am citit cu plăcere, :)))))))

 Hai sa cârcotesc şi eu. La Andrele, ai dreptate diferenţa este în timp destul de mică, maxim 2 ani,  dar am acceptat anacronismul pentru versul citat. Cât despre vodka eu beam St... cand tu mergeai la grădiniţă şi spuneai: - Uite mamă soldaţii Atunci se scria cum am scris eu,  dar cu caractere slave, nu sub forma asta englezită pt export

:))))))) Da, după ce am scris mi-am dat seama că se pot muta în timp diverse evenimente pentru a întări anumite situaţii:)) Cât despre vodcă sau vodkă, dumneavoastră sunteţi liber să schimbaţi şi să păstraţi numele iniţial - eu aşa am găsit-o pe net, nu îmi mai amintesc cum se scria! :))))))

 Din păcate, odată, deeemult,  vodka imi plăcea la propriu, nu numai cum se scrie.

Savuros text, domnule Mony! 

"Puricii se îmbată, se iau la bătaie cu bucătile de cărămidă, îşi sparg capul şi mor." Ce-am mai ras la scena cu puricii!

Altfel, bine descrisa perioada tulbure din care, probabil, au rasarit multi dintre bogatii prezentului.

Admiratie,

Atmosferă de bâlci  hilar descrisă şi cu aplomb. Iar referitor la praful de purici, recunosc nu am mai auzit până acum. Eu citeam foarte serios, crezând că este o reţetă adevărată... cu atât mai mare a fost amuzamentul, imaginându-mi cum puricii se pot omorî între ei...

Am citit cu deosebită plăcere!

Sofy

Dacă și puricii au apucături umane...

Felicitări.

da Coza

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 6 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog rapsodie de Martie a utilizatorului Floare Arbore
cu 7 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Haide a utilizatorului Răduță If. Toader
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Haide a lui Răduță If. Toader
cu 7 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 8 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 8 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 8 ore în urmă
BOTICI GABRIELA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 10 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 12 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 12 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 12 ore în urmă
Elena Lucia Spătariu Tudose şi petrut dan sunt acum prieteni
cu 12 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Adam izgonitul a utilizatorului Mihai Katin
cu 14 ore în urmă
Postare de log efectuată de Mihai Katin
cu 14 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 14 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 14 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iarnă pentru Eminescu a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 14 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De ziua prieteniei vă spun: Bună seara! a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 14 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Remember Ion Lazăr da Coza („Definiție”) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 14 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mijesc albastre flori a utilizatorului gabriel cristea
cu 15 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor