Dar cum ar fi să ne întoarcem în Ellada
și,-n locul votării cu pietricele bicolore,
s-aplaudăm, prin amfiteatre, aristofanice creații? Iar histrionii, savoarea plebei și-a unor magistrați ce-n dar ne dau să bem cucută, ca remediu, vor fi cel mai de preț tezaur pentru noi? Căci ce să vezi, cel bun, cel demn și virtuosul în temniți mucezesc precum cu lanțuri la grumaz democrația; și gura celor bravi ce-arată nedreptatea cu calomnii e-nchisă de marii dregători, toți înfrățiți cu răul și lacomi după drahme. De-aceea zic: n-ar fi mai bine, cetățeni, să dărâmăm această-orânduire ce-și leagănă la sân vicleana șerpărie, și-n locul ei să semănăm doar grâu?
Adaugă un comentariu
Pornind de la acest ultim vers „De-aceea zic: n-ar fi mai bine, cetățeni, să dărâmăm această-orânduire ce-și leagănă la sân vicleana șerpărie, și-n locul ei să semănăm doar grâu?”... spunem: iată o întrebare care într-o proză lirică te duce cu gândul că, în proză, epicul are valoare cât să pună destinul suferinței oedipiene în mișcare. Dar în poezie? Păi, nu există decât un fior indus de poezie care să ne situeze și pe noi (ca cititori) în spațiul lumesc din care facem și noi parte. Înțelegem că proza lirică are un alt chip de a modela cuvântul. Cuvânt pe care îl folosim și noi cu dreptul de a ne pronunța. Și poetul știe că a ales calea de a-și face cunoscut „strigătul” în această lume care reprezintă și pentru noi o rețea de comunicare. Iar cel care lecturează textul strecoară narativul epic prin sita înțelegerii lui. O sită care generează ecouri pentru propria lui interpretare, până când cuvintele își leapădă veșmântul lor lumesc, comunicând adevărul momentului. (E un mod de a dialoga cu poemul tău liric... cu gândurile celui exilat, precum poetul în aceste cuvinte).
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, Director Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
***
Pentru anul în curs au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 700 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Gabriela Raucă - 600 lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE