Cântec pentru Inia Dinia *
Cântă precum râul, plânge ca o mamă,
tună ca un fulger, dombra mea de soc -
inima şi viaţa, numai ea-mi sfăramă,
Inia Dinia, fir de busuioc!
Nu-ţi ridic vreun templu, nici vreo mânăstire
dar ca nimeni alta, ştii să mă supui
m-ai lipit ca timbrul, doar cu o privire
Inia Dinia, floare de gutui!
Şi regret că vremea, ca năluca zboară,
cum s-arunc, în mare, dombra ca pe-un leş?
când ești Frumuseţea, dulce şi amară...
Inia Dinia – floare de cireş!
Adaugă un comentariu
Absolut minunat! Cu ocazia asta am audiat câteva piese.
Valentin: De la Șeherezada încoace noi toți spunem povești pentru a putea trăi. Mai spuneam undeva, că în „Caietul de vise” (din „Un om norocos” a lui Octavian Paler) autorul se pomenește că, povestind viața sa, unui necunoscut, acesta îi spune după un moment de tăcere: „Povestește mai departe... altfel vei muri”. La polul opus poveștii din 1001 de nopți, pasărea cu spinul înfipt în piept, din cartea lui McCullogh, nu ştia ce legi implacabile o condusese la sinucidere, dar, îşi începea, pentru noi, călătoria pe care avea să o sfârşească aruncându-se într-un spin, ştiind că va muri cântând. În cazul poetului, acest zbucium se poate transforma în strigătul său de salvare a unor suflete care caută calea rostirii curate, sincere, sub forma unui cântec fluvial whitmanian. Am mai auzit acest strigăt interior în „glasul” Învăţătorului, care se ruga în grădina Ghetsimani: „Tată, ia de la mine paharul acesta”, dar acolo era paharul amărăciunii noastre. De la această răspântie nu ne va rămâne decât să ne vedem desferecate gândurile sau măcar o parte din strigătul care va scoate la lumină reflecţiile, definiţiile, intuiţiile, etimologiile din secretul Frumuseții care va salva Lumea, apărat cu atâta străşnicie în orice poveste rostită. Dar tu ești poet și deții deja acest secret.
ADA: Uite ce minunat te conduce inspirația pe calea frumuseților din cuvinte, cea despre care se tot spune că va salva Lumea. În a „comuta” povestea (partea epică) a poemului, poetul e pentru cititorul său un ghid vrăjitor, un magician al labirintului său epic, din care tot el te scoate în cele din urmă pe cărări neumblate cu o idee deschizătoare de perspective nebănuite care să te facă să te dai de partea magicianului care se mişcă firesc prin lumea lui, a mea, a ta... Alteori, prin alternanţa semnificaţiilor, ajutată şi de alegerea şi rânduirea cuvintelor în frază, se rostuiesc sensuri noi. (Ion Roșioru parcă spunea: „Vorbind frumos, pe dinafară,/De chiar rămâi privind năuc”) O poezie în care cuvintele creează şi transmit, emoție sentimente, nu are cum să nu te facă să rostești „Oare n-aș putea alege și eu Lumea aceasta?” P.S. Inspirație mai departe!
Tudor, am visat-o iară cum să mă mai mint? zâmbet în privire peste rău noroc strălucesc în noapte potcoave de-argint Inia Dinia pe-un cal năzdrăvan poartă-n plete blonde pălării de soc cum să ajung la ea? totul e în van... Frumoasă poveste despre ce a fost şi nu mai este.
Inia Dinia - o melodicitate delicată, și cum altfel ar putea fi?!
... floare de cireș, busuioc, gutui,
Ce-aș putea alege, tare-aș vrea să-mi spui!
Sunt atât de mândre, puse-n vers duios,
le citesc, le-admir, sincer - le miros!
Mi-a zgândărit imaginația, simțurile, mi-a dat o stare de bine, înfiorată aDa
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, Director Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
***
Pentru anul în curs au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 600 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Gabriela Raucă - 600 lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE