Cad fugii de nea peste case dansând,
iar vântul pătrunde pe usă de-afară
cu vechi amintiri, așezate la rând,
uitate de noi, mai demult, într-o gară.
În gară sosea doar un tren rătăcit,
din hăuri de timp se ivea câteodată,
părea să fi fost doar un vis născocit,
venit special din trecut să ne scoată.
Eu încă l-aștept pe peronul pavat
cu mii de regrete în urmă lăsate
în seara de toamnă în care-ai plecat
călare pe-o umbră de visuri trădate.
Și încă mai sper să apari pe-nserat,
din trenul bizar să cobori neschimbată,
venind din trecutul rămas suspendat
pe margini de vis … într-o gară uitată.
Adaugă un comentariu
Domnule Tudor Cicu, așa cum ați scris în acest frumos comentariu, acel "tren rătăcit" poate face parte din povestea oricui. Vorbind despre Ana Karenina, ne reamintim de povestea despărțirii sale de această lume pe care a care a perceput-o, prin pana lui Lev Tolstoi, în cheia unui tragism patologic. Alți eroi de opere literare rămân la marginea acestui tragism extrem, desigur prin ceea ce a dorit autorul să le ofere în creația sa, epică sau lirică. Poezia despre care vorbim acum nu ne oferă soluții de viață concretă, rămâne numai o creație lirică modestă, în registrul expresionist-oniric, lăsându-i cititorului libertatea de a imagina orice dincolo de ea. Vă mulțumesc, cu respect și prietenie, pentru acest comentariu!
Stimate prieten și coleg de condei Mihai Katin, cum bine zici, amintirile fac parte din existența noastră și, nu de puține ori, ne hrănim cu mirajul lor, chiar dacă acum realitatea de altădată este percepută cu totul altfel decât la vremea când faptele au fost trăite aievea. Altă vârstă, altă percepție, iar de cele mai multe ori nu așa cum au fost cândva ci așa cum vrem acum să fi fost. Vârsta le dă o anumită patină, astfel încât viața noastră din amintiri să pară mai interesantă decât a fost în realitate. Vă mulțumesc pentru comentariu și pentru citarea a partu versuri din poezie!
„...doar un tren rătăcit,
din hăuri de timp se ivea câteodată...” poate fi povestea mea, a ta și a... Annei Karenina. Cioran spunea că în plan spiritual orice durere e o șansă. Suntem undeva la granițele dintre nostalgii și dureri lăuntrice, acolo unde am și pierdut cheia cu care visam odinioară să descifrăm sensul la toate. Și azi suntem pe un peron, așteptând acel tren bizar să mai poposească în gara noastră. Până la urmă totul se reduce la dorință sau la absența ei. Restul... (ca în Hamlet) e tăcere! Rămâne poezia (ca și aici) să ne deslușească misterul vieții!
Și încă mai sper să apari pe-nserat,
din trenul bizar să cobori neschimbată,
venind din trecutul rămas suspendat
pe margini de vis … într-o gară uitată. este un spațiu al unei mitologii contemporane ce ne salvează amintirile atât de necesare în fiece clipa a existentei...
Doamnă Vasilisia Lazăr, comentariul scris de dumneavoastră aici m-a impresionat prin frumusețe și eleganță, ca de obicei...Aveți acea finețe delicată a cititorului care care dă strălucire versurilor dintr-o poezie bună. Vă mulțumesc pentru cuvintele e apreciere scrise aici dar și pentru citatul din Octavian Paler pe care nu îl știam...Mulțumiri alese cu prietenie și respect!
Anda Nemescu, vă mulțumesc cu prietenie și respect pentru comentariul de suflet deschis și frumos pe care l-ați scris aici! Onorat!
O frumoasă poezie care tratează aceeași temă, doar că folosește ca simboluri gara și trenul. Gara, ca simbol al întâlnirii, despărțirii ori regăsirii și trenul, ca simbol al revederii, speranței. Totuși, gara din poezia dumneavoastră nu e o gară oarecare, e una uitată, iar trenul nu e unul obișnuit, ci unul bizar, și ele simboluri ale expresionismului oniric.
„Orice așteptare e provizorie, chiar dacă durează toată viața.” (O. Paler)
Sunt sensibilă când se gândește/cântă/vorbește despre gări. Toată viața am alergat prin gări, sunt CFR-istă de prea mulți ani, dar oricum ar fi, versurile sunt sensibile, melancolice, frumos curgătoare... vă felicit, aDa
Monica Pester, mulțumiri cu prietenie și respect pentru popas, lectura versurilor și comentariu scris aici! Nu știu despre ce introducere vorbiți, rămân nedumerit și îngrijorat de neștiința mea.
.Dacă nu mă înșel, am citit și introducerea. Triste amintiri, reale , care lasă amprente.
Dle, Neagu,
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, Director Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
***
Pentru anul în curs au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 600 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Gabriela Raucă - 600 lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE