M-am oprit cu colegii la ieșirea din schimbul doi să bem un vin fiert dres cu scorțisoară și zahăr. Termosul l-a ținut cald, ne cădea foarte bine în timp ce ne făceam urări de sănătate pentru sărbătorile ce se prăvăleau cu repeziciune peste noi. Nu aveam nici un chef să discut despre Marimar sau alte bazaconii care-i țineau ocupați în timp ce toată țara traversa experimentul neplăcut de după alegeri când sărăcia se accentua la cote sălbatice, fiindcă pleacă ai noștri, vin ai noștri și noi suferim ca proștii. Era seara de Ajun. M-am scuzat, mă grăbeam să ajung mai repede la cei dragi. S-a lăsat un ger cumplit, atât de brusc încât nările au început să se lipească. Eram înfofolit cu geaca groasă vișinie, fesul roșu, fularul alb și barba mare lăsată din septembrie, pentru care dădeam explicații de fiecare dată, nu, nu-mi murise nimeni, nu purtam doliu, așa procedam când venea iarna, chiar dacă mă făcea să arăt mult mai în vârstă din cauza multor fire albe, în ciuda tinereții mele. Mă însoțeau constant scrâșnetele crestelor de zăpadă înghețată zdrobite sub talpa bocancilor. Cerul senin și înstelat deasupra, din când în când mă lătrau câini, pitiți în cuști, nici ei nu aveau chef să fie afară pe asemnea frig. Drumul către casă trecea pe lângă spital. Acolo m-a surprins. Nu înțelegeam ce vrea de la mine, m-am speriat. Cu voce gâtuită îmi cerea ajutorul, fetița lui era internată, bolnavă grav la nici patru ani, nu credeau că mai scapă, mama lângă ea tot timpul, medicii neputincioși nu-i mai dădeau șanse și ea, micuța, vroia să-l vadă pe Moș Crăciun. M-a implorat și abia atunci am înțeles ce dorește. I-am explicat că am băut dar nu eram în stare să-l refuz. Am intrat în spital, o voce ascuțită de femeie ne-a admonestat:
─ Nu este oră de vizită!
Mi-a spus numărul de salon, am urcat iute scările la etaj cât timp el încerca să o potolească pe asistentă, infirmieră sau ce era doamna. Sprâncenele, genele și barba îmi erau pline de gheață și promoroacă de la respirație. Miroseam a vin, scorțișoară, frig, iarnă. Am ajuns. O femeie cu ochii plânși m-a privit, apoi s-a aplecat peste patul în care o ființă plăpândă, fără păr, palidă, cu ochii obosiți de suferință, cu antebrațele ciuruite de găurile pentru perfuzii.
─Laura, Laura, uite, a venit Moșul la tine!
Fetița a întins mânuțele către mine și cu un zâmbet chinuit încearcă să se ridice din pat.
─Ai venit?! Ce bine îmi pare că nu m-ai uitat!
Am luat-o în brațe, a tresărit de la hainele reci, apoi a închis ochii doborâtă de efort. Am sărutat-o pe frunte:
─ Dormi copilă! Odihnește-te și fă-te bine!
După ce am pus-o din nou sub pătură am plecat răscolit și tulburat. Pășeam tot mai repede, se revolta fiecare celulă din mine, pe cerul întunecat sclipeau stelele și m-am trezit că mă rog. Eu, păcătosul, omul băut, ateul afurisit. Ce putea să greșească o ființă atât de nevinovată? M-am rugat din tot sufletul. Se auzea câte o colindă anemică, oamenii nu mai cântau cu drag. Trei păstori, Viflaime, Aseară pe-nserate. Luminițe la ferestre. Petreceau fericiți fără să știe cât de aproape e moartea de fiecare. Acasă am colindat la ușă O ce veste, cu vocea tremurată de emoție și gândul la copilă și familia ei. Înăuntru mirosea îmbietor a sarmale. S-a scurs de atunci atâta vreme iar mie mi se pare că a trecut doar o zi. Acum împing căruciorul printre rafturi la Lidl, printre oameni nerăbdători și agitați. Cineva din spate mă prinde de mână și mi-o sărută. Mă întorc surprins. O femeie tânără, frumoasă, toată numai zâmbet își descheie pardesiul ca să-mi arate burtica rotundă în care înflorește viața. Rostește șoptit un mulțumesc rotund, cât să-l pot citi de pe buzele ei. De câte ori îmi las barba să crească, Laura mă recunoaște.

Vizualizări: 157

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Sărbători fericite și multă sănătate doresc tuturor.

Mulțumim frumos! La fel vă dorim! Mulțumim și pentru frântura de viață, scurtă, dar intensă și pilduitoare pentru ceea ce numim „ale vieții valuri” și miracole. Lecturat cu încântare.

Bircea Marian a spus :

Sărbători fericite și multă sănătate doresc tuturor.

Mulțumesc pentru frumoasele cuvinte. Să dea Domnul să ne citim cu plăcere în anii care vin.

Grig Salvan a spus :

Mulțumim frumos! La fel vă dorim! Mulțumim și pentru frântura de viață, scurtă, dar intensă și pilduitoare pentru ceea ce numim „ale vieții valuri” și miracole. Lecturat cu încântare.

Bircea Marian a spus :

Sărbători fericite și multă sănătate doresc tuturor.

Un text (ca de miracolul Crăciunului) care m-a dus cu gândul, chiar nu știu de ce, la acel text numit „Poveste de Crăciun” a lui Barbu Fundoianu, ce tot așa, pe cca 70 de rânduri (cam două pagini de carte) scrisese la numai 14-15 ani (prin 1913, cred) povestea unui copil vizitat de moș Crăciun ce, în cocioaba în care fumega doar un opaiț, venise, prin nămeți și ger. Și copilul îi ceruse, nu daruri, ci să-i transforme ilustratele cu care se juca, în mărgăritare pe-o salbă, pe care avea să și-o pună la gât. Moșul nu-i promite o așa de grea dorință, dar ca și moșul din pilda ta cu tâlc, dă de înțeles că prin credința în Cel-de-Sus e posibil și una ca asta. Peste ani... mulți (ca și aici) tânărul se regăsește singur în căsuța lui cu colindătorii la fereastră, cântându-i despre nașterea pruncului Iisus și cei trei magi care-l vizitară în Betleem... și convingerea că salba aceea de mărgăritare o are în suflet și inimă... acel suflet, ce picurat pe fiecare rând și text scris se transformă într-o lume dintr-o carte. Mi-am amintit că evreul B. Fundoianu fusese dus la Auschwitz-Birkenau, în 1944, și gazat. Credința și speranța copilului din acea poveste a rămas... iar NOI, acum, suntem destinați a duce mai departe povestea lui. Mi-a plăcut!

Vă mulțumesc pentru lectură și frumoasele gânduri, mă bucur nespus că mi-ați împărtășit informația despre Barbu Fundoianu. Mărturisesc că nu aveam cunoștiință. Mulțumesc.

Tudor Cicu a spus :

Un text (ca de miracolul Crăciunului) care m-a dus cu gândul, chiar nu știu de ce, la acel text numit „Poveste de Crăciun” a lui Barbu Fundoianu, ce tot așa, pe cca 70 de rânduri (cam două pagini de carte) scrisese la numai 14-15 ani (prin 1913, cred) povestea unui copil vizitat de moș Crăciun ce, în cocioaba în care fumega doar un opaiț, venise, prin nămeți și ger. Și copilul îi ceruse, nu daruri, ci să-i transforme ilustratele cu care se juca, în mărgăritare pe-o salbă, pe care avea să și-o pună la gât. Moșul nu-i promite o așa de grea dorință, dar ca și moșul din pilda ta cu tâlc, dă de înțeles că prin credința în CE-de-Sus e posibil și una ca asta. Peste ani... mulți (ca și aici) tânărul se regăsește singur în căsuța lui cu colindătorii la fereastră, cântându-i despre nașterea pruncului Iisus și cei trei magi care-l vizitară în Betleem... și convingerea că salba aceea de mărgăritare o are în suflet și inimă... acel suflet, ce picurat pe fiecare rând și text scris se transformă într-o lume dintr-o carte. Mi-am amintit că evreul B. Fundoianu fusese dus la Auschwitz-Birkenau, în 1944, și gazat. Credința și speranța copilului din acea poveste a rămas... iar NOI, acum, suntem destinați a duce mai departe povestea lui. Mi-a plăcut!

Ce frumos! Într-adevăr, miracol! O povestire emoționantă și bine scrisă. Felicitări și un călduros La Mulți ani!

Vă mulțumesc pentru urare și lectură. Să ne citim sănătoși în continuare.

Vasilisia Lazăr a spus :

Ce frumos! Într-adevăr, miracol! O povestire emoționantă și bine scrisă. Felicitări și un călduros La Mulți ani!

Este prima postare a dumneavoastră ( și vă asigur că nu o să fie ultima), pe care o citesc și mi-a plăcut acest „Miracol de crăciun”!

Un episod scurt din viața de zi cu zi, plin de emoție, credibil și pilduitor. 

Am citit cu plăcere.

Vă mulțumesc pentru apreciere și lectură, Sper să ne citim sănătoși în continuare.

Emil Dumitru a spus :

Este prima postare a dumneavoastră ( și vă asigur că nu o să fie ultima), pe care o citesc și mi-a plăcut acest „Miracol de crăciun”!

Un episod scurt din viața de zi cu zi, plin de emoție, credibil și pilduitor. 

Am citit cu plăcere.

frumos, impresionant si sper sa fie adevarat!

Vă mulțumesc pentru apreciere. În fiecare poveste se regăsește un sâmbure de adevăr.

Chris a spus :

frumos, impresionant si sper sa fie adevarat!

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Astăzi nu este ziua de naştere a nimănui

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Pop Dorina a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog treceri a utilizatorului nicolae vaduva
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog treceri a lui nicolae vaduva
cu 2 ore în urmă
Pop Dorina a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog se scutură o primăvară peste noi a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 2 ore în urmă
Pop Dorina a contribuit cu răspunsuri la discuţia Suveica a utilizatorului bolache alexandru
cu 2 ore în urmă
Lui Pop Dorina i-a plăcut discuţia Suveica a lui bolache alexandru
cu 2 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog din cartea cu tine a utilizatorului petrut dan
cu 4 ore în urmă
Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Instigare la dor a utilizatorului Costel Zăgan
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog Egoism (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog pentru atât de adâncă dragostea ta a lui petrut dan
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog din cartea cu tine a lui petrut dan
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a lui gabriel cristea
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog E cald și-mbietor la tine-n casă a lui Manuela Munteanu
cu 11 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Instigare la dor a utilizatorului Costel Zăgan
cu 13 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog n-am să deranjez niciodată aerul, ca tine, a utilizatorului Maria Mitea
cu 13 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Scrinul abulic a utilizatorului chindea maria elena
cu 13 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog treceri a utilizatorului nicolae vaduva
cu 14 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog gutui în floare (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 18 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor