Şi Solomon a spus:
- Aduceţi
sabia şi tăiaţi acest
poem în două!
- Să nu fie nici al meu,
nici al lui, Tăiaţi-l!
a exclamat, încântat, cel
care pretindea că poemul
meu e al său.
- Iertare! Zic
Şi am plecat gândindu-mă abia acum
la nevinovăţia copacului
căzut...
Adaugă un comentariu
„- Să nu fie nici al meu,
nici al lui, Tăiaţi-l!”
De cum am citit aceste cuvinte, mi-a apărut în minte scena biblică, în care două femei se aflau într-o dispută, în fața împăratului Solomon. La fel ca și acolo, părintele adevărat se sacrifică, salvând o viață, pe care el însuși a dăruit-o deja. Ce poate fi un poem, în care pulsează inima creatorului, decât copilul său, o parte din sine, un crâmpei de suflet, pe care nu îl poate sacrifica. Câtă profunzime, câtă sensibilitate, câte lacrimi se află în aceste superbe versuri!
Poemul-copac! Ce viziune! Fie că-l folosești ca aerodrom pentru propriile explorări ale necunoscutului sau doar ca simplu lemn de foc în vatra sufletului, oricum își va dovedi utilitatea, întreg sau hăcuit, există un destin pe care și-l va-mplini negreșit! În reflectoarele rampei sau în culise, este o înțelepciune a jocului vieții! Puterea aforistică a poemelor lui Ion nu scade peste timp! Dimpotrivă!
SUPERB!
Cu speranța că acest poem a ajuns la inima și mintea cititorului din dumneavoastră, iar după acest comentariu complex se vede că a ajuns, eu vă mulțumesc cu reverență, domnule Cicu!
Excelent și comentariul tău, Dan, avizat și la obiect, pe care-l apreciez și pentru care-ți mulțumesc mult!
Și Andersen recunoștea că Biblia e cartea cea mai cuprinzătoare din lume, după care îi urma (zicea el) O mie și una de nopți. În Biblie (Daniel, cap.1, v.17), ni se spune că numai „…Daniel putea să tâlcuiască vedeniile şi visele”. Acum, citindu-i această parabolă biblică, versetul redat mă duce cu gândul la Ion Lazăr da Coza. Când l-am citit mi-am zis că o carte e ca şi o oglindă în care cauţi să ghiceşti fizionomia autorului. Fără imaginația poetului și revelația ce o are la un moment dat, toate, rând pe rând, își pierd sensul în lume. E și cum zicea Kafka: că, niciodată, poarta cetăţii nu se va deschide dinaintea ta, dacă nu ești destinat ei. Cetatea va rămâne, veşnic, cufundată într-o vrăjită tăcere de moarte. Ce și-ar dori cel mai mult un poet, decât să ajungă la sufletul și mintea cititorului și să-i inducă o stare nouă de visare.
O parafrază inedită a momentului biblic în care Solomon a trebuit să hotărască între cele două femei care pretindeau fiecare că al ei era copilul pentru care se judecau! Pornind de la această întâmplare găsim un poem minunat, în stilul autorului, ce poate fi interpretat în mai multe chei și care ne dă încă o dată măsura talentului și a gândirii profunde a lui Ion Lazăr da Coza! Excelent poem!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE