O, biet Sisif
Mai stai
Te odihneşte
Şi stânca din pripor
Propteşte-o-n umeri,
Prefă-te doar o clipă
Gânditor,
Stai şi te-ntreabă
De-i cu putinţă
Blestemul tău să aibă
Un sfârşit.
...De fapt, continuă!
– E o dorinţă –
Altfel
Cu cine-aş mai putea să fiu
Asemuit?
Adaugă un comentariu
o viziune asumată, o scriere profundă ca toate scrierile domnului da Coza, mă înclin!
Sisif e omul emblematic prin zbaterea lui fără de sens în care își caută totuși plăcerea de a fi, bucuria de a trăi și sensul existenței lui efemere. Pedepsit de zei la un efort fără scop care-i pune la grea încercare puterea interioară, în el se dă marea luptă între revoltă și acceptare. În cele din urmă învinge acceptarea, adică înțelepciunea pentru că însuși numele său înseamnă înțelepciune, el nu doar luptă cu povara ci și gândește, fapt care-i dovedește superioritatea asupra pedepsei divine. Poetul nu vrea ca Sisif să se oprească din supliciul lui pentru că Sisif e însuși eroul său și modelul său de viață:
„...De fapt, continuă!
– E o dorinţă –
Altfel
Cu cine-aş mai putea să fiu
Asemuit?
...Ingenios!
Un preludiu (ipotetic) în care poetul, compătimitor, cu un ton ușor ludic îi propune lui Sisif o temporizare a caznei, apoi mesajul concluziv: "...De fapt, continuă!/ – E o dorinţă – / Altfel / Cu cine-aş mai putea să fiu/ Asemuit?"
Un poem (accesibil receptorului comun) care ar trebui să dăinuie. Exprimă condiția poetului în general.
Îmi amintesc niște dueluri cu floreta pe care le aveam cu Ionică pe marginea mitului; el evidenția fatalitatea pedepsei - eu îi spuneam că Sisif a fost un învingător, proiectul eșuat al zeilor de-a-și demonstra atotputernicia... Nu credeam deloc în afișatul simț al dreptății asimilat generării acestei „pedepse”! Cumva poemul acesta se înscrie la jumătatea radicalizării ideilor noastre filozofice de atunci. Remarcabilă viziune asupra...
Poemul acesta mi-a adus aminte de o scenă dintr-un film în care familia este adunată în jurul mesei, probabil cina, și bărbatul care trebuia să facă rugăciunea își pleacă ochii, așteaptă câteva momente și apoi spune'' Doamne, știi''. Tot așa și poemul de față nu este neapărat un strigăt de revoltă ci mai mult asumarea unui destin în care lupta nu se oprește niciodată, iar eroul trebuie mereu să rămână în starea de veghe, pentru că, așa cum spuneam lupta lui nu se oprește niciodată! Și nici suferința! Un poem în care autorul vorbește cu noi, dar și cu divinitatea, parcă, spunând '' Doamne, știi, dar și eu știu'' Admirație!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE