ne-ai spus c-avem o țară ca lacrima de dor
și-aud cum vîntu-afară tot urlă prin zăbrele
văd două păsări albe pe-o sârmă stând rebele
și gânguresc la câinii, ce latră-așa de zor.
și da, plămân al țării, prinși suntem într-un vers
n-ai crede că sub haină noi chiar purtăm o țară
ce-a plâns peste mormântul celor plecați să moară
ca plugul să nu are, pământ cu lacrimi șters.
vezi, sub al tău luceafăr ne strângem lângă tei,
când România plânge, când râde ea cu ochii
precum Cenușăreasa în nevisate rochii
strângând la piept condurii acelui prinț holtei.
și preț de-o nemurire să te purtăm în gând
că te-ai născut cu iarna mult încercată vieții
și-n slova ta de aur s-or tot izbi poeții...
dar toți precum colinda, cum vin, se trec pe rând.
Adaugă un comentariu
Grig Salvan, Alex, Chindea M.E., Chris: Oricât ne vom „izbi de slova lui de aur” timpul pentru care şi-a dat Eminescu viaţa e astăzi un timp la care noi nu vom ajunge. Nu mai există cărări care să ne ducă într-acolo. Zadarnic vom privi în toate ferestrele prin care a văzut el Poezia. Nouă nu ni se va arăta curând. Seva miraculoasă a cântecului său, oricât ne-am tăia venele rostirii (prin scris), în cele mai fierbinţi clipe de inspiraţie, nu va curge la fel. De ce ne-am fi aşteptat, ca Ion Slavici (sau) I.L.Caragiale – două genii ale veacului său –, care părăsindu-l la ananghie l-au trădat, să gândească altfel o prietenie? Două genii împart o sărăcie în singurătatea lor, niciodată o lume cu de toate în ea. Vorbind despre maeștrii greci vechi, F. Nietzsche spunea că „toți acești bărbați par ciopliți pe de-a-ntregul dintr-un același bloc de piatră”. La noi n-a fost să fie. Până și Sancho (unul dintre eroii lui Cervantes) era convins de „adevărurile” rostite de stăpânul său Don Quijote și era convins că cerul va face cum e mai bine în privința sa de nu l-a părăsit pe „câmpul de luptă”. Poate că a venit timpul să îndreptăm noi câte ceva.
Vasilisia, Petruț Dan, M. Katin, C.T. Nechita: Fiecare vers despre Eminescu înseamnă o plecăciune dinaintea teiului de la Copou și dinaintea statuii sale străjuită de acel covor „pavat” în versuri. A trebuit să încapă în el și un timp „muritor” pentru a-l nemuri noi în versuri. Când vorbim despre Eminescu toți suntem pe aceeași lungime de undă. Eu mai mereu am insistat pe singurătatea lui, ca fiind una dintre cele mai teribile boli a veacului în care a trăit. Singurătatea lui Eminescu era pumnalul cu care mediocritatea culturală a vremii se pretindea a fi elita culturală a momentului și nu-i suporta „aerele” de geniu pe care poetul le afișa (mă gândesc la cum l-a privit regina Carmen Silva la Castelul Peleș). ACUM ÎMI EXPLIC, de ce Carmen Silva, scria undeva (în amintiri) că-l întâlnise la Castelul Peleş, regina pe-atunci a României, servindu-l cu ceai, iar Eminescu avea unghiile îngălbenite de tutun, gulerul la cămaşă, ros ori uzat, şi „umbrit” de colbul drumurilor, faţa un pic nerasă, dar, în ochi i se citea măreţia celui care are dinaintea sa nişte simpli muritori. Eminescu fusese foarte sincer cu regina: “Vei putea fi oricând regină, dar poetă, niciodată”. Pesemne că singurătatea îl încolțise într-atâta, încât... amărăciunea de a nu-i da de capăt (iscate și în mintea poetului – ce ar fi urlat ca lupii), ne urmărește încă.
foarte frumos, impresionant!
Frumoasă cântare la marea sărbătoare, cu referiri la trecutul și prezentul nostru, noi care „sub haină chiar purtăm o țară”, frumos și inedit vers. „Sub al tău luceafăr ne strângem lângă tei”, măcar din când în când, la ceas aniversar.
Efemerul și perenitatea unei țări stă în perenitatea și efemerul spiritelor sale de geniu! Ele dau măsura popoarelor - nu umbrele societății de consum! Și un singur om poate salva o țară prin răstignirile lui, așa cum a salvat fratele Iisus întreaga omenire! Superb omagiu! Reverență!
Un frumos omagiu, unul deosebit de la un scriitor și un critic de seamă, unul dintre nobilii culturii buzoiene!
Frumos omagiu cu încărcătură actualizată ce merită din plin a sta la umbra marelui Emin!
și preț de-o nemurire să te purtăm în gând
că te-ai născut cu iarna mult încercată vieții
și-n slova ta de aur s-or tot izbi poeții...
dar toți precum colinda, cum vin, se trec pe rând.
Aceste versuri m-au dus cu gândul la cuvintele lui George Călinescu:
„Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.” (George Călinescu, despre Mihai Eminescu)
Deosebit omagiu!
Un omagiu poetic și potrivit, o scriere reușită pentru care vă felicit, cu respect!
văd două păsări albe pe-o sârmă stând rebele
și gânguresc la câinii, ce latră-așa de zor. frumos ,de o puritate si o antiteza ce cutremura...
Eminescu isi merita omagiile si de aceea imi imaginez cum ar fi la un local de Bucuresti unde Ionel Tudorache canta La Chilia-n port iar la o mana langa dansul Poetul,Marele Poet Roman ...sunt sigur ca ar fi cantat ,s-ar fi simtit atat de bine ,este marele meu regret sa stiu ca nu s-a bucurat de viata cum ar fi meritat si cum ii placea de altfel...
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE