Prin Appendix Probi vor să țeasă zorii
Limbii-n începuturi toanelor cultură
Vorbe ferecate ce-o să-nghită porii
Clasicelor norme fără sinecură
Scrie în lucrare mărturie pură
Nu explică sensuri corectează forma
Care vegetează pe o scurtătură
Într-o haină roasă de vasal diforma
Scrie-n rând apusul unei limbi ascete
Scoate din nonsensuri a esenței taină
Scrie idealuri vieți efervescente
Îmbrăcând cultura într-o altă haină
Adaugă un comentariu
un indemn bun de urmat. m-a surprins putin abordarea si dimensiunea redusa a textului :) frumos!
mult adevăr, bine scris
mă înclin!
Un text interesant, o abordare inedită, mi-a plăcut discursul tău care, până la urmă, poate provoca atât autorii cât și cititorii, cu drag!
Omul social și-a schimbat atât de ciudat și de des hainele manifestărilor și interacțiunilor interne și externe de-a lungul secolelor, chiar de osatura a rămas cam aceeași, încât nu văd de ce poezia ar rămâne statică și n-ar urma alte și alte căi, alte și alte meandre. Când a apărut în arena literară Maiacovski, îmi amintesc (doar răsfoind sporadic istoria acelor vremuri) ce cutremure uriașe a declanșat în literatura mondială. Acum suntem pe cuspida trecerii de la Era Peștilor la Era Vărsătorului, de ce n-ar urma și Măria Sa Poezia aceleași talazuri răvășitoare! Trăim niște vremuri de excepție, energia pământului pe care viețuim se schimbă, cum să nu se schimbe curenții de adânc ai sufletului nostru și manifestarea lor metaforizată? Nu putem decât să scriem - decantările vor veni și ele cu timpul!
Appendix Probi este o lucrare fundamentală pentru studiul limbii latine vulgare. Face parte din rândul izvoarelor scrise care conțin mărturiile directe ale gramaticienilor și lexicografilor vremii privind evoluția limbii latine și îndepărtarea latinei vorbite de normele clasice....despre poem cu multa pretuire si admiratie!
Poate ar trebui să alcătuim și noi (dar cine oare?!) o Appendix Probi în care să specificăm: așa da, așa nu trebuie să scriem. :) Greu cu unele scrieri de azi, dar îl așteptăm pe Măria-Sa Timpul să aleagă grâul de neghină. Numai să nu-l așteptăm ca pe Godot... :) Am citit cu drag și interes un text aparte, unul care poartă amprenta Carmen Popescu. Te îmbrățișez, draga mea!
Mesajul poeziei (trimiterea la o haină care nu pare a fi a ei) mă duce cu gândul că poezia, în special printre tinerii poeți, a devenit o himeră care ia pentru fiecare autor un alt chip. Cum s-a ajuns până aici, la a face aproximări mai mult sau mai puțin reușite ale ideii abstracte de poezie, enigma, cred eu, stă doar în volumul imens de poezie (antică, veche, clasică, modernă) care trebuie citită, căci la urma urmelor suntem cam ce am citit de-o viață.
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE