Poștașul, astăzi, dă beep de două ori

(parodie după „De-abia plecaseși” de Tudor Arghezi)*

Vorbea întruna. Eu îl rugam să tacă.
Se proțăpise-n ușă, cu tolbă și cu geacă;
Gândeam că vrea să-mi vândă vro marfă mai de soi.
Plutea, în casa-scării, iz vag  de usturoi.

Puteam să-i închid ușa ori să îi spun au revoir,
Dar mâna mi se-ntinse, cumva, involuntar...

Și-apuc d’un colț, în silă, o scrisoare.
Mirarea-și puse ciucuri de stupoare.
Să mai existe-n lume vrun năuc
Ce n-are meil? Oațap? Măcar, feisbuc ?!

*Tudor Arghezi – „De-abia plecaseși”

De-abia plecaseşi. Te-am rugat să pleci.
Te urmăream de-a lungul molatecii poteci,
Pân-ai pierit, la capăt, prin trifoi.
Nu te-ai uitat o dată înapoi!

Ţi-as fi făcut un semn, după plecare,
Dar ce-i un semn din umbră-n depărtare?

Voiam să pleci, voiam şi să rămâi.
Ai ascultat de gândul ce-l dintâi.
Nu te oprise gândul fără glas.
De ce-ai plecat? De ce-ai mai fi rămas?

Vizualizări: 728

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Ana C. Ronescu pe Noiembrie 27, 2017 la 3:16pm

Mulțumesc, tuturor, pentru aprecieri care m-au emoționat profund, pentru opinii, critici, puneri la punct, virgulă ori între paranteze generate de modestul meu text. Am citit, cu multă luare-aminte, fiecare postare și respect punctul de vederea al fiecăruia.

Adaug, în final, doar câteva cuvinte:

Parodia este și ea o rudă (poate mai săracă dar, în nici un caz, o oaie neagră) a literaturii. Poate să placă, sau nu. Poate fi frecventată sau nu, o poți invita la masă sau poți asmuți, dezgustat, câinii esteticului elevat s-o alunge din ogradă.

Sigur, există riscul de a fi confundată cu o Mariță de mahala, dar parodia, de la Donici încoace, a evoluat și ea, mult. A trecut de era mimetismului pur, precum și de aceea a creativității moderne (a lui Sorescu, de exemplu) și a ajuns, cred eu, o cataramă cu luciri nobeliene  la centura unei sofisticate Mary postmoderniste. ”Levantul” cărtărescian, o imensă parodie, de altfel, atinge performanța de a parodia mimetic sau ironic-creator de la Bolintineanu și Anton Pann până la Nichita Stănescu și atinge, poate, culmea parodisticii: aceea de a parodia prin simpla dar geniala reproducere mot-a-mot a textului ce ar trebui parodiat.

Eu, ce să mai zic? O  iubesc, sincer, pe Marița, dar mai arunc, de după cortine, ocheade la autfitul de podium al lui Mary. :)

Comentariu publicat de Ion Lazăr da Coza pe Noiembrie 27, 2017 la 2:44am

Topârceanu o fi zis că aia e parodie după Arghezi, dar ce, noi chiar trebuie să-l credem? Și-apoi, de ce alegem tocmai o „eșuată”? Cumva, să ne scuzăm? Nu ar fi mai bine să ne suflecăm mânecile și să trecem la muncă?

Cu simpatie,

da Coza

Comentariu publicat de Valerian Bedrule pe Noiembrie 25, 2017 la 3:08pm

Către Mihaela Suciu:

    Ar fi bine să vă rezumaţi la comentarii aplicate pe text (aşa cum aţi făcut-o de multe ori), nu la cele stil şopârliţă. Măcar aici, în pagina autorului. Dacă nu ştiaţi, există mesagerie privată (Mesaje trimise, Mesaje primite) - dreapta, sus! 

     Vă mulţumim!

     J' Arrive!

                                       Ai grijă, Ano, în cine te încrezi și cât! (de asta am dat dublu ”bip”- să iei aminte!)

                                      (Comentariu publicat de Mihaela Suciu cu 14 ore în urmă)

Comentariu publicat de Nikol MerBreM pe Noiembrie 24, 2017 la 11:30pm

Ana, bine că ai menţionat "meil-ul" şi 'oaţap-ul', pe astea le am, dar "feisbuc", ba, cât pe ce să mă încadrez la năuci :)))! Şi nici la specialişti nu mă încadrez, aşa că n-am să pot spune dacă e sau nu parodie (nu că n-aş putea citi o definiţie dar cred că n-ar fi totuşi suficient), aşa că citesc pe aici, mă informez şi eu, învăţ din zbor etc. Mie, ca simplu cititor, fără să analizez de e sau nu parodie, mi-a plăcut poezia.

Dar pot să te cert un pic :), chiar de nu te cunosc? Chiar de simt doar că împărţim cumva aceleaşi crezuri? Că o fac cu mare drag pentru că îmi place tare omul din tine şi ce scrie el, cu tot cu spini (exagerând spre înţelegerea ideii, în artă, niciodată nu se ştie sigur, care încălcare de reguli devine operă). 

Dar... de ce să nu mai postezi?! Mă omorâţi cu asta, mai mulţi de aici! V-am găsit de un an şi ceva şi mare bucurie mi-am făcut. Dar cu timpul, tot văd cum pleacă oamenii de ale căror scrieri mă legasem. Păi şi eu ce să fac :)))?!  Să pornesc prin lume să vă caut :(?! Acuma serios, într-o lume ideală, un poet ar trebui să scrie ameţitor de perfect (?!), un critic ar trebui să aibă critici constructive şi să nu rănească sensibilitatea poetului, din nou, un poet ar trebui să nu se supere pe critic şi să înţeleagă că: fie are dreptate/fie greşeşte, nu deţine adevărul absolut şi fie să folosească şutul primit, fie să îl tolereze. Dar ce, trăim într-o lume perfectă?! Nicidecum!

Eu cred că sloganul de pe site e cam aşa: trebuie să ai curajul să te priveşti în oglinda adevărului celorlalţi (adevărul absolut e greu de atins, iar evaluarea artei chiar cred că e dificil de făcut şi uneori posteritatea anulează tot, Van Gogh nu a prea fost vândut în timpul vieţii). Deci, O.K., dacă mă laudă cineva, n-ai să vezi copil mai bucuros ca adultul din mine, deşi posibil să devin un pic circumspectă :)), dacă mă critică, îmi cam cade zâmbetul, după care zic, O.K., poate pot creşte din asta, sau, dacă nu e cazul, asta e, zic, ei, un om pe care l-am chinuit cu "neconformităţile" mele :)). Adică nu e de fapt o singură oglindă, sunt mai multe şi toate trebuie acceptate, desigur, fiecare după importanţa pe care le-o conferă propriul nostru sistem de valori.

Dar de ce să fugim? Hai să facem un exerciţiu, să ne uităm într-o oglindă şi să ne strâmbăm, preţ de o secundă. Ce, ne anulează oglinda aceea, fidelă de altfel, în felul ei, ochii luminoşi de acum 2 secunde?! Nu! Păi de ce să fugim?! Eu sunt o oglindă :)). Oglinda ta, printre altele. O oglindă nepricepută şi totuşi, o oglindă! Vreau să îţi fur zâmbetul :)! Nu ai dreptul să mă privezi de el! Îl ai, dar plusez :))). Şi apoi, şi oglinda care te-a întristat acum, ţi-a prins zâmbetul, alteori...

Iartă-mă! Am "superba" calitate :D de a intra într-o discuţie când mi se pare mie că e vorba de un principiu, şi de cele mai multe ori, o încasez de ambele părţi :)))), dar asta sunt...

Cu mult drag,

Nikol

Comentariu publicat de Mihaela Suciu pe Noiembrie 24, 2017 la 10:00pm

Eu mă bucur pentru fiecare like pe care-l primești pentru această poezie, e în asentimentul meu că-l meriți. Mai știi ce mi-ai răspuns la comentariul pe care l-am lăsat pe blogul tău? Iată-l: „adaptându-ne, ne bucurăm poate la fel și de un like sau de un comentariu, tot ceea ce e transmis cu emoție nu se poate să nu treacă dincolo de monitor. (O altă parte bună ar fi că pc urile nu intră niciodată în grevă).” Transmiți emoție! Ai grijă, Ano, în cine te încrezi și cât! (de asta am dat dublu ”bip”- să iei aminte!)

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Noiembrie 24, 2017 la 9:42pm

În altă ordine de idei: dacă parodiem „Luceafărul” lui Eminescu, parodia va avea versuri cu măsura de 7-8 silabe, rima va fi încrucișată, iar ritmul iambic. 

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Noiembrie 24, 2017 la 9:36pm

Domnule Ionel Mony Constantin, ați făcut atac la persoana unui membru al acestui site (administrator). Deocamdată comentariul d-voastră va fi șters, dar, dacă greșeala va fi repetată, veți suporta consecințele. Vă rog să citiți/recitiți REGULAMENTUL site-ului!

Comentariu publicat de Sofia Sincă pe Noiembrie 24, 2017 la 9:05am

O parodie care dă bine. Și-a produs efectul, e originală. Că ai introdus elementele sofisticate computerizate... foarte bine! E de actualitate. E o parodie inteligentă. Apoi, eu sunt de părere, că o poezie nu e chiar o formă de cozonac, mai ales parodia. Este o imitație burlescă, poate fi chiar nereușită, însă să aibă efectul comico-satiric și să sune bine. Aici tocmai s-a executat.

Am citit cu multă plăcere,

Sofi

Comentariu publicat de Valerian Bedrule pe Noiembrie 24, 2017 la 6:56am

     Prozodie ținută din frâu, cu mult tâlc, semn cā-mi place! ( Rădița Răpeanu)

Rădiţei Răpeanu, pentru conformitate, iată ruperile de ritm iambic: Eu, iz, de (usturoi), să-i închid, au revoir, Măcar. Mai degrabă prozodie cu frâul rupt. Cât despre plăcere... acolo nu mă mai amestec!

     J' Arrive!

Comentariu publicat de Rădița Răpeanu pe Noiembrie 24, 2017 la 3:39am
Prozodie ținută din frâu, cu mult tâlc, semn cā-mi place!

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: Lazăr Vasilisia 

(CEC Bank)

*

DONATORI,

începând cu septembrie 2021:

  1. Mihaela Popa
  2. Sofia Sincă
  3. Valeria Merca
  4. Ana C. Ronescu

Activitatea Recentă

Utilizatorului Marginean Liliana îi place postarea pe blog Peste sate a lui gabriel cristea
cu 13 ore în urmă
Lui Marginean Liliana i-a plăcut discuţia Drumul umbrelor a lui Grig Salvan
cu 13 ore în urmă
Lui Marginean Liliana i-a plăcut discuţia Durere de dinți (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 13 ore în urmă
Grig Salvan a contribuit cu răspunsuri la discuţia Drumul umbrelor a utilizatorului Grig Salvan
cu 23 ore în urmă
Utilizatorului Reus îi place postarea pe blog Peste sate a lui gabriel cristea
ieri
Utilizatorului Reus îi place postarea pe blog Cândva... a lui Grig Salvan
ieri
Postare de log efectuată de Reus
ieri
Sofia Sincă a contribuit cu răspunsuri la discuţia Creionul a utilizatorului Emil Dumitru
ieri
Sofia Sincă a contribuit cu răspunsuri la discuţia Drumul umbrelor a utilizatorului Grig Salvan
ieri
Vasilisia Lazăr şi-a actualizat profilul
ieri
Utilizatorului Gheorghe îi place postarea pe blog în noaptea asta.... a lui Chris
ieri
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu fiecare pas a utilizatorului Adrian Erbiceanu
Duminică
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Cu fiecare pas a lui Adrian Erbiceanu
Duminică
Utilizatorului Denisa Curea Popa îi place postarea pe blog Setea de tăcere a lui Dinca Valerian
Duminică
Utilizatorului Gheorghe îi place postarea pe blog Irosire a lui Nikol MerBreM
Duminică
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cândva... a utilizatorului Grig Salvan
Duminică
Lui Denisa Curea Popa i-a plăcut discuţia STELELE VISEAZĂ a lui Ada Nemescu
Sâmbătă
Emil Dumitru a postat o discuţie
Sâmbătă
Utilizatorului Ioniţă Gabriela îi place postarea pe blog Ieri mi-a zâmbit pe stradă o femeie... a lui Grig Salvan
Sâmbătă
Utilizatorului Ioniţă Gabriela îi place postarea pe blog Cu fiecare pas a lui Adrian Erbiceanu
Sâmbătă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

Labirinturi  2018 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2021   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor