nedumeriri
mama și cu mine număram uneori stelele
îmi spunea: „vezi, unde ai să te încurci
și nu mai poți deșira ghemul lor,
acolo e sufletul tău”.
înseamnă că lucrurile stau rău cu mine
îmi spuneam în gând.
îi arătam, din ochi, mamei, doar că mi s-a făcut frig
mințeam fiindcă nu înțelegeam pe atunci
comportarea păsărilor și copacilor
care nu cereau nimănui o haină în plus.
odată, când a venit tata m-am uitat după el
prin fereastră
nu înțelegeam cum de se înțelege cu ploaia și vântul
acolo pe câmpia lipsită de copaci și păsări
fiindcă doar atât îmi puteam imagina.
și mă bucuram cu adevărat
când desfăcea traista, cum deschidea portița
scotea un pumn de grăunțe
și le arunca hulubilor de pe coama casei.
priveam doar, mirându-mă
că stelele de pe cer nu se repezeau să le ciugulească;
așteptau ca și câinele nostru îmbătrânit de așteptare
pe prag
să descâlcim împreună ghemul acela încurcat în tăceri;
apoi când o să mă mi se facă cu adevărat frig
și va fi prea târziu să mă mint
i-aș striga mamei:
„al cui e sufletul acela călător printre stele?”.
Adaugă un comentariu
Stea între stele ne călătorește viața cu minunatele-i anotimpuri, pentru a ne expansiona strălucirea! Ne scriem pulsiunile în litere mici, comune, zicem noi „să le dăm dimensiunea cotidianului fără să epatăm”, dar dacă tot universul e-n noi ca parte integrantă a dumnezeirii pe care-o numim viață, stelele suntem noi în jocul fascinant al Divinului manifestat! În lumina unei supernove (precum la un foc de tabără cosmic) numărăm amintirile devenirilor noastre ca pe mătănii!
Vibrant poem!
Un poem despre copilarie, această lume de miracole și de uimire, în care amintirile au rămas la fel de proaspete și vii, dovadă că, în noi, copilul încă trăiește. Nu trebuie decât să-l scoatem la lumină, iar dumneavoastră asta ați făcut. Bucuria şi naivitatea, fericirea şi suspansul dăltuite în inima noastră de minunile lumii înconjurătoare trebuie mereu retrăite. O lectură care m-a uns pe suflet. Cu drag!
Duioasă poveste de suflet-copil. Citit cu mare plăcere.
Mihaela Popa: La începuturi cred că gândeam și eu ca Marin Sorescu, cel care spunea în postfața la „Tinerețea lui Don Quijote” cam așa: „sunt singurul cititor al gândurilor mele”. Pesemne a venit timpul să am mai mulți cititori ai gândurilor, acum... și îți mulțumesc pentru asta. Poetul însă, ca şi Oedip, înţelege să se bată până la capăt cu întrebările sale pentru aflarea adevărului şi limpezirea drumului său. Altfel, ne-am mai întreba dacă își aminteşte cineva de ce sunt eu pe aici? Dacă n-ar veni uneori și câte un moment al poeziei ca mângâiere meditativă, ar trebui să-mi cer în fiecare zi iertare fiindcă încurc lumea. Dar fiindcă suntem citiți, iată, spun și eu că suntem fericiți. Fericirea din Evanghelia după Matei e făgăduința unei recunoașteri și înțelegeri reciproce (aici: între poet și cititor).
o lume fascinantă, trăiri autentice, nostalgia copilăriei și ce poate fi mai frumos decât amitirile despre părinții noștri
mă înclin!
Mihai Katin: În poezia cu vers alb ne-am dori să transmitem și cititorului, ceva mai deslușit, cam ceea ce Nicolinka Bolkonski (fiul Lizei și al lui Andrei Bolkonski), cel care în finalul romanului lui Tolstoi avea să rostească profeticele fraze: „Dar va veni o zi când voi isprăvi cu cartea și atunci voi trece la fapte. Un singur lucru îl rog pe Dumnezeu: să fiu și eu așa cum erau oamenii pe care-i descrie Plutarh. Atunci voi săvârși fapte mari ca și ei. Voi face fapte și mai mari decât ale lor. Iar lumea toată mă va cunoaște, mă va iubi și mă va admira”. Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi își dorește ca sufletul să-i ajungă acolo: într-o stea privită cu fascinația celui care o urmărește pe cer. Aceasta e cheia pentru taina lumii (de care amintea Ispirescu în povestea lui Șperlă Voinicul, când acela spunea că nu-i vrednic să se afunde în tainele lumii, pășind peste ființă, în adâncul tuturor lucrurilor.) Adică: o nesfârșită căutare a singurului lucru care există în lume, mai bine zis, chiar LUMEA.
Alex Bolache: Se întâmplă ca în astfel de poeme, când îți adaptezi proustianismul epic la poezie, discursul întrucâtva poetic, prin lumea asta mult grăbită, să fie unul pseudo-autobiografic: despre viață și toate lucrurile și elementele existențiale care ne înconjoară. Fiindcă lumea în care trăim și alergăm, uneori prea tare după fericire (pe undeva intuită și în poemul tău ”Dialog în noapte”), își găsește un sens, pe când viața noastră pare un vis mai adevărat decât realitatea, deși bate pasul pe loc nepăsătoare la năzuințele noastre. De aceea versurile din aastfel de poeme merg pe aceeași formulă lirică a notației, a observației pe care o aducem în poetica confesională. Adică la granița dintre mine și celălalt. Te salut și eu, imaginându-mi că, aici în orașul nostru, doar o mână întinsă prin fereastră e ca și cum aș da de tine.
Poeziile în care părinții încă trăiesc măcar în memoria noastră sunt pline de lacrimi... Pentru mine rădăcinile sunt baza a ceea ce suntem... Glasul mamei e un ecou care nu se va stinge niciodată! Super poezia dumneavoastră domnule Cicu! Mândru că v-am cunoscut!
scotea un pumn de grăunțe
și le arunca hulubilor de pe coama casei.
priveam doar, mirându-mă
că stelele de pe cer nu se repezeau să le ciugulească;
așteptau ca și câinele nostru îmbătrânit de așteptare
pe prag
să descâlcim împreună ghemul acela încurcat în tăcer aici este acel miez al implinirii umane prin poem ,al sufletului ce se cladeste din cuvinte simple dar care au adancime si vibratrie eterna a cunoasterii ce incepe din copilarie ca o mirare si pe culmi pune doar intrebarea:
„al cui e sufletul acela călător printre stele?”. cu multa pretuire!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE