calul a fost adus pe pământ special pentru om
dumnezeu l-a făcut
să slujească cu credință
ghicindu-i gândurile și toată voia
dacă omorî un om sau un cal
tot una este pedeapsa când treci în tărâmul de dincolo
istoria lumii nu a fost făcută de oameni
cum alexandru machedon napoleon ori ștefan-vodă
e scrisă de copitele cailor
cine n-a auzit de ducipal marengo sau catalan
armăsari nazdravani
păziți cu mare strășnicie de oșteni
înarmați până-n dinți
medici și vraci
toți împrejur cu băgare de seama
îi hrăneau înadins cu jăratec
se știa că voevodul are mare noroc de izbândă
cu un cal bun
undeva stă scris
că fiind la mare ananghie
calul a suflat foc de trei ori
și pe dată i-au biruit pe vrăjmași
au presimțiri despre primejdii nenorociri și moarte
omul nu le are
dacă se întâmplă să bată calul cu copita
într-un loc anume
e semn sigur de strigoi
sau că dedesubt nu e lucru tocmai curat
în schimb
fiecăruia i se iartă tot atâtea păcate
câte boabe de ovăz a dat calului său
Adaugă un comentariu
@Vasilisia Lazăr Grădinariu Am mai invatat ceva, multumesc frumos. Chiar o sa ma gandesc la un alt titlu, buna idee. Multumesc pentru lectura si comentariu.
Frumos, emoționant! Bunicul și caii... Dacă tot ați abordat forma liberă, mi-ar fi plăcut să nu fie atât de explicit, să existe și un pic de mister, o criptare minimă a mesajului. Chiar din titlu se explică totul... Dar e numai părerea mea.
@ Chris Ce sa zic... Citind poemele 'altceva' la care va referiti, o voce autorizata mi-a reprosat ca asa se scria in urma cu 100 de ani si ca de atunci poezia a mai evoulat, cel putin stilistic. E drept, imi spunea, textele sunt construite foarte corect, dar ce rost are sa-i faci concurenta lui Toparceanu din moment ce el nu mai poate sa-ti raspunda. Repet, este o persoana autorizata in domeniu, de a carei parere se tine cont. Acuma, sa nu credeti ca o comparatie cu Toparceanu m-ar descalifica, dar poate ca exista o samanta de adevar in faptul ca el si scrisul lui apartin unei alte epoci. Nu stiu cata dreptate are persoana despre care aminteam mai sus, dar cert este faptul ca n-are rost sa ne inghesuim sa scriem in genul lui Alecsandri, Cosbuc si altii (Eminescu este exclus, nu poate fi egalat vreodata). Citesc prin reviste care apar sub egida USR poeme despre viata contemporana si oameni angrenati in ea care fac pipi, caca, sex (limbajul este mult mai liber), care injura ca la usa cortului. Probabil ca asta e realitatea si n-are rost sa o ascundem in rime si metafore vechi de 100 de ani, a trecut vremea ciobanasului care canta din fluer pentru oitele sale care pasteau pe malul izvorului zglobiu. Ma straduiesc si eu sa-mi regrupez fortele pe campul de lupta, ascultand de toti fara sa-mi ies din minte. Am fost crescut de bunici si am multe amintiri despre ei si satul lor, despre lumea in care au trait. Incerc sa o descriu cu greutatile, farmecul si fantasticul ei. In aceste texte de factura noua sunt fapte si intamplari pe care le-am trait, sunt oameni cu care am dat mana, doar le-am schimbat numele. Le-am pus (textele) aici ca sa observ o reactie. Pentru mine orice parere conteaza. Nu ma supar daca cineva nu este de acord cu ce fac daca imi spune si de ce. Ceva de genul "mie nu-mi place pentru ca ..." este pentru mine un ajutor de nepretuit. Nu stiu daca ii dau dreptate sau nu, dar cu siguranta ma gandesc serios la ce spune. M-am cam intins cu vorba. Va multumesc pentru timpul si atentia acordate.
mi-a placut, nu prea ma impac cu modul de redare poate unde sunt obisnuita sa citesc altceva la dv...
@Valeria Merca Multumesc pentru timpul acordat. Dupa felul in care vorbea bunicul sunt tentat sa folosesc un stil mai altfel decat cel obisnuit. Ma bucur ca va place, inseamna ca ma descurc onorabil. Multumiri pentru comentariu si apreciere.
Calul, prieten până la moarte, calul, observatorul tăcut al istoriei; timpul petrecut alături de cal poate constitui o adevărată terapie. Câteva dintre motivele pentru care "bunicul iubea caii".
Am citit cu plăcere o poezie foarte frumoasă!
@ Ana Cîmpeanu Va multumesc pentru analiza formei si continutului. Nu ma simt solidar cu observatia Dvs privind despartirea in silabe, ”tărâmu-l” nu e exista scris astfel in textul meu si nici n-a existat. Nici nu vad de ce as fi scris vreun cuvant despartit in silabe. Nefolosirea majusculelor si a semnelor de punctuatie este trecuta corect la capitolul ”de gustibus” si o accept ca atare. Dar daca fondul este foarte frumos, sa privim partea plina a paharului. Pana la urma, forma este de fapt o conventie. Va multumesc pentru apreciere, parerea Dvs conteaza
FONDATORI
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
ADA NEMESCU - poetă
MIHAELA POPA - poetă
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE