Șoaptele timpului își oglindesc secunda în retina infinitului, apoi inhalând prospețime din amprenta apusului contabilizează fiecare ieri transformat în mâine. Prezentul, simulând strălucirea, se bălăcește în nămol dojenit de privirea pisicii cu ochi pătrunzători, în care verdele și-a făcut lăcaș durabil. Doar râul îmbrățișează grinzile de oțel și azi, și mâine, chiar de ieri, în speranța că peștii coborâți din cer îi vor face loc în tabloul ignoranței, în care cărămida nu lovește pieptul, ci firele de nisip întinse la Lună.
Pe scara curajului, privirea stâncii se încurcă și lunecă, lovind prin cădere, cu sunete stridente, frica ce adormise făcând pluta pe spatele apei cantonată în albia plină de moluște. Dorința eului de a înnopta în carapacea unei broaște țestoase se materializează în gândul că propria piele nu încape în ramă. Frământări. Deziluzii. Foc aprins de vântul de nisip ce clădește valuri din fiecare idee aplaudată de smoala din tribună.
Sub bărbia stâncii plictisită de compania ghearelor de vultur, norii flutură steagul terorii. Nici ploaia nu mai știe să plângă, nici furtuna nu mai electrocutează petele de culoare ale curcubeului nenăscut încă, nici gândurile nu mai croiesc silabe plăpânde. E epoca privirii care taie stropii, culoarea, mesajul ascuns în idee.
De ce să ne-nțelegem din priviri? Cuvintele sunt necuvinte doar în amprenta lui Nichita! Noi suntem doar fosile de scoici pitite la umbra unui fir de nor. Nisipul ne-a alungat, apa ne-a învățat să zburăm din propria existență, iar pământul plânge rușinat, cu privirea ascunsă-n propriul trup.
Pe scheletul tăcerii lacrima din ochiul obosit să deseneze traiectoria labirintului uman a adormit pe un pod suspendat. Valoarea echilibrului nu stă în haine luxoase ci-n perpendicularitatea schimbării, nu după cum bate vântul, ci după șoaptele impuse de strigătul eului gata-gata să se înece în neputință, ignoranță, minciună, lașitate. Curajul nu și-a mutat trupul în rama iluziilor, ci-n secunda apusului ce va naște un nou răsărit.
Săgeți. Puncte mișcătoare. Raze de lumină? Soarele nu-i pregătit încă să respire în dimineața încurcată cu noroiul de pe vârful pantofului stâng. Bârna din ochii noștrii a evadat pe un pod de porțelan și așteaptă, într-o stație imaginară, nu primul tren, ci un alt trup în care să-și reflecte silabele șchioape și murdare.
Avem capacitatea de a absenta din propria viață, fără să vrem, fără să clipim. Conștiința și-a luat concediu medical, cinstea și-a dat demisia, doar noi ne complacem în ideea de plutire. Zborul îl călcăm în picioare ca puful păpădiei ce-ar vrea să tragă semnalul de alarmă unor orbi ce conturează eronat linia orizontului. Cerșim zâmbete stâncii sau frământăm pământul cu privirea. Dorim să ne balansăm pe un fir de păianjen întins peste o prăpastie, însă nu avem tăria de caracter să închidem ochii minciunii, lașității și extravagantei schimbări de dragul schimbării. Obstacolele vieții ne fac mai duri, dar dacă am reuși să conservăm pasul care se deplasează netemător pe întinderea albastră, pământul ne-ar aplauda reușita drumului drept, fără curbe murdare și corupte.
Din rama fără suflet nu putem săruta nisipul, nu auzim șoapta cărării ce fugărește valurile de la mal, dar putem periclita rezistența pilonilor care susțin podul speranței cu o simplă privire înghețată. Să ardem rama! Să rugăm soarele să mângâie privirea rigidă...
O rază mi s-a pus în palmă simțind căldură, interes, onestitate. Pe aripile ei iubirea reeșalonează culorile din curcubeu. Rușinoși, stropii de ploaie se ascund sub firele de nisip, în timp ce viața palpită în fiecare clipire, în fiecare oftat ducându-și destinul spre înainte, uitând de ramă, pod, apus și alte ingrediente nefolositoare. Doar chipul intact și nedistructibil, împrumutând zâmbete din interiorul cu coloana vertebrală dreaptă, alungă privirea de pisică, șterge nedumeririle de pe axa sinusoidală a timpului și respiră curat iubirea de oameni, de natură și construiește, cu privirea, un pas în arta comunicării cu sentimentele agățate în necuvinte.
În calmul serii, resemnarea a decedat. Modestia? Ca un ciudat cuvânt din dicționar, nu-i croșetează drum curajului în zadar, ci cu aleasă statornicie, mutată blând spre veșnicie.
În glasul privirii cărunte e o stare de veghe, ca o șoaptă a degetului arătător ce învață mișcarea de rotație sau de rezoluție. În rest... priviri pe asfaltul contaminat de nepăsare.
Cuvinte cheie :
Proză lirică, eseu metaforizat. Subiectul? Totul și nimic. Se poate continua la nesfârșit.
Am citit cu plăcere,
Sofi
„Nesfârșitul” se cuibărește în noi, doamnă Sofy. În schimb „plăcerea de a citi” ți-o dă doar un text bun.
Sofia Sincă a spus :
Proză lirică, eseu metaforizat. Subiectul? Totul și nimic. Se poate continua la nesfârșit.
Am citit cu plăcere,
Sofi
Mulțumesc tuturor pentru popas și apreciere.
P.S. An nou cu sănătate și împliniri.
eseu pe marginea "absentarii din propria viata" si care in final duce la... resemnare, un fel de "asta e!" spus foarte plastic
frumos scris
citit cu placere,
Frumos scris!
Bârna din ochii noștrii (noștri)
FONDATORI
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
ADA NEMESCU - poetă
MIHAELA POPA - poetă
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor