L-au fript tălpile să urce pe bloc, era mai mult decât o curiozitate, un impuls juvenil ce-l scosese din casă și-l pusese să escaladeze etajele, unul câte unul, până la ultimul. Sus, un chepeng greu de fier bloca intrarea pe terasa blocului. Odată trecut de el, întreg spațiul exterior era al său. De aici libertatea sa de imaginație prindea aripi. Putea să observe lumea cu alți ochi, iar aceasta avea doar conturul unor puncte ce alergau dezordonat. Era mai simplu pentru el să o observe, pe mulți nu-i cunoștea, însă nu toți îi erau indiferenți. Inocența sa era fantastică. Ignora ploaia, vântul, găsise liniștea ce te cucerește pas cu pas.
De pe bloc poți privi cerul în plenitudinea sa, stelele sunt flori pentru spirit. În lumina lor prind contur cele mai îndrăznețe idei. Puștiul înaripat de vise se vedea un mare explorator. Ce stupid explora capete de conducte de aerisire și antene de televiziune. Pe terasă pașii i se opreau în smocuri de smoală încleiată.
Visele sale erau frumos colorate, însă nu aveau consistență și niciun cadru propice înfloririi lor. Putea să facă salturi mortale, dar imaginația sa devenea uneori periculos de bolnavă. Atunci vedea păsări albe ce-l înconjurau și cădea pradă temerilor. Nu se temea de căderi, chiar dacă încă nu evoluase complet pentru a lua decizii importante. Pentru a-și înfrâna slăbiciunile urcase pe terasă. Dacă ar fi reușit să treacă peste noapte așteptând să apară singura mare pasăre albă în fața căreia să se ridice în picioare și să-și strige dorințele s-ar fi putut vindeca de frică.
Blocul făcea parte dintr-un cartier tânăr, unde oamenii își văd de existență în liniște. Nu au speranțe, își știu capacitățile și perseverează în existența lor modestă. În cartier blocurile erau apropiate dar nu într-atât să poți să treci de la unul la altul cu pasul.
Pasărea veni pe blocul vecin. Acum Puștiul trebuia să-și înfrângă teama. Atunci când îi dai voie, frica sapă adânc în tine și își face cuib din care nu mai pleacă. Nu-i păsa de imbecilitate și de privirile publicului ce se aduna să-l privească Dacă l-ar fi luat în seamă, publicul i-ar fi putut transmite propriile temeri Orice succes al Puștiului însă ar fi fost demn de invidiat și ar fi aparținut mulțimii avidă să găsească în el un erou. Totul era un spectacol al curajului nebun, el avea nevoie să ignore pericolul.
Între cele două blocuri cineva lăsase ca punte o scândură. Pasărea aștepta în liniște. Era pasărea jocul imaginației sale?
Cu pași mici și precaut începu traversarea. Vântul venea din față, simți o ușoară briză cum îl atinse. Gândul său era întruchiparea voinței care îi coordona mișcările. Fiecare pas venea cu obligația de a continua, dar și cu dorința reușitei. Nu pregeta, nu avea voie să se îndoiască, privea doar în față. Cu fiecare secundă, acumula experiență, iar picioarele se mișcau lejer. Era surprins de îndemânarea sa și nicio clipă nu se îndoia de izbândă
Pasărea părea că așteaptă, își rotea aripile ca și când l-ar fi susținut și l-ar fi chemat. Era conștient că de el și de încrederea sa depinde traversarea.
La mijloc dori să privească în urmă, dar auzi cum în lemnul scândurii se produce o crăpătură Se grăbi să parcurgă ultimul metru. Fiecare subunitate a acestuia era o imensă sforțare, nu teamă, ci senzația de accelerare a sentimentului de siguranță. Sinele său vedea conturul zburătoarei crescând, un contur frumos în orizontul de care se apropia tot mai mult.
Ultimul pas și a ajuns pe celălalt bloc. Acum un sentiment curat îi stăpânea întreaga făptură. Era sigur pe el, convins că nu fusese doar o întâmplare, ci voința sa de a percepe lucid realitatea.
Deși traversarea i se păruse o veșnicie, timpul trecuse repede. În aerul văduvit de sunete, curgerea amiezii era de la sine. Soarele se uita cum umbrele tindeau să ocupe orașul. Peste liniștea așezată, doar bătăile inimii puștiului se auzeau.

Vizualizări: 40

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Proză. Mai puțin obișnuit la tine. Un text psihologic. Psihologia unui ins anxios, tulburat mental, orientat spre libertatea supremă. Și, desigur în astfel de cazuri doar moartea este cea care aduce această libertate, moarte care este privită ca o trecere de la o lume la alta, la un nou mod de a fi.

Ți-ai ales o temă destul de complicată și ai dus-o destul de bine. Cam telegrafic, zic eu, mai ales în prima jumătate unde ai venit doar cu explicații sau aproape doar cu explicații.

Am citit cu plăcere și interes,

Sofi

Multumesc Sofy am scris intentionat aceasta proza si vor urma si altele m-a interesat sa aduc in discutie conceptul de libertate si am incercat sa deschid mai multe laturii ale ei de aceea am trecut repede peste inceput pentru ca doream  sa caut si eventual sa gasesc rraspunsuri la aceasta tema provocatoare.

Da, așa cum am spus este o temă destul de complicată. Însă, contează și ce înțelege fiecare din conceptul libertate. Se poate discuta mult pe marginea ei.

Darie Giurgiu a spus :

Multumesc Sofy am scris intentionat aceasta proza si vor urma si altele m-a interesat sa aduc in discutie conceptul de libertate si am incercat sa deschid mai multe laturii ale ei de aceea am trecut repede peste inceput pentru ca doream  sa caut si eventual sa gasesc rraspunsuri la aceasta tema provocatoare.

Da Ai Perfecta dreptate!

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

colaborări

în parteneriat cu

Revista „Eminesciana” 

ultimul număr

AICI

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Așteptăm DONATORI și pentru perioada septembrie 2022 - septembrie 2023:

Activitatea Recentă

Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog pașii tăi a utilizatorului Dinca Valerian
cu 15 minute în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog pașii tăi a lui Dinca Valerian
cu 15 minute în urmă
Utilizatorului Corneliu Neagu îi place postarea pe blog Noapte vrăjită a lui Corneliu Neagu
cu 2 ore în urmă
Corneliu Neagu şi-a partajat postarea de blog pe Facebook
cu 2 ore în urmă
Corneliu Neagu şi-a partajat postarea de blog pe Facebook
cu 2 ore în urmă
Postare de log efectuată de Corneliu Neagu
cu 2 ore în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ecoul a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 2 ore în urmă
Postări de log efectuate de Stanescu Valentin
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea Popa îi place postarea pe blog Tu trebuia să vii, demult a lui Veronica Șerban
cu 8 ore în urmă
Vasilisia Lazăr Grădinariu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog pașii tăi a utilizatorului Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr Grădinariu îi place postarea pe blog pașii tăi a lui Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Vasilisia Lazăr Grădinariu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Spini a utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr Grădinariu îi place postarea pe blog Spini a lui Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 8 ore în urmă
Vasilisia Lazăr Grădinariu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Pe șevaletul tău a utilizatorului Cristi Poe
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr Grădinariu îi place postarea pe blog Pe șevaletul tău a lui Cristi Poe
cu 8 ore în urmă
Munteanu Manuela a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cenaclu-i o grădin a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog risc asumat a lui Dinca Valerian
cu 9 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog risc asumat a utilizatorului Dinca Valerian
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog Aș vrea... a lui Vasilisia Lazăr Grădinariu
cu 9 ore în urmă
Denisa Curea Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cenaclu-i o grădin a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 9 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Labirinturi  2018 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2023   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor