-BIOGRAFIE - OFELIA-FLORICA HARANGUS -
Nascuta la Brebu-Prahova, 1952, Septembrie ,27 . Primii pasi in arta folcorica i-a facut la 12 ani in cadrul Ansamblului Folcloric al Palatului Culturii Ploiesti. A continuat sa participe la numeroase concursuri interjudetene si nationale de folclor, unde a primit aprecierea publicului si a juriului, doar cateva fiind mai jos mentionate:
-1979: Locul I la Festivalul concurs BUCURIA MUNCII, editia a IV-a, din Campina ,
- 1985: Premiul Special la Festivalul concurs ARGESULE PLAI DE DOR, editia a XV-a, din Campulng Muscel ,
- 1986: Premiul I la Festivalul Formatiilor de Instrumente Populare si al Rapsozilor, editia a V-a, din Naruja
– judetul Vrancea si Locul IV (pe tara) la Festivalul National CANTAREA ROMANIEI, faza finala de la Buzau,
- 1987: Mentiunea Speciala a Juriului la Concursul de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc ROMANIE PLAI DE DOR, editia a XX-a, din Buzau si Premiul Onorific al Juriului la Concursul Intrejudetean de Muzica Populara MARIA LATARETU, editia a V-a din Targu Jiu ,
- 1988: Mentiune la Concursul de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc ROMANIE PLAI DE DOR, editia a XXI-a, din Buzau si Pemiul Special (Locul IV) la Festivalul Interjudetean CANTEC NOU IN MEHEDINTI, editia a XVIII-a din Drobeta Turnu Severin ,
- 1989: Premiul III la Festivalul Interjudetean CANTEC NOU IN MEHEDINTI, editia a XIX-a din Drobeta Turnu Severin si Locul III (pe tara) la Festivalul National CANTAREA ROMANIEI, faza finala de la Ploiesti.
- In perioada 1986 -1990, membra a Ansamblului Folcloric CRAITELE, al Caminul Cultural Valea Doftanei. Ofelia a fost invitata in emisuni radio si TV, a participat la numeroase spectacole si manifestari de gen.
- In 1986 primele imprimari cu orchestra Radiodifuziunii Romane Bucuresti, dirijor Florian Economu,
- In anul 1992, realizatoarea Teodora Popescu, de la TVR1, i-a consacrat Ofeliei Harangus una dintre editiile emisiunii STRAIELE PARINTILOR.
-
- In anul 1996, a imprimat din nou piese pentru Fonoteca Radio cu Orchestra Nationala Radio de Muzica Populara sub bagheta maestrului Dorel Manea.
-In anul 1999, Ofelia Florica Harangus a fost redactor colaborator la Televiziunea Locala TV UTIL, unde a realizat emisiunea de folclor LA FANTANA DORULUI.
- In 2000, a fost redactor colaborator la Revista Zarva,
- Intre anii 2000 si 2002, Ofelia a fost, de asemenea, redactor colaborator la Cotidianul Oglinda.
- Ofelia Florica Harangus a filmat, in emisiuni folclorice, la TVRM, TV Alfa, AlfaTV Ploiesti, Alfa TV Targoviste, TV Datina Dobreta Turnu Severin, Tele U Craiova, OTV, TV Favorit, ETNO , TVR si TVR International, invitata in emisiunile matinale ale TVRM si ale TV Favorit si la TVR2 la emisunea TONOMATUL DE PE 2.
- A participat in emisiuni la Radio Romania Actualitati si Radio Antena Satelor,
- In anul 2003, Ofelia a realizat primele imprimari cu Casa de Discuri Electrecord,
- In 4 martie 2004 a realizat un spectacol extraordinar pentru lansarea primei casete audio CINE A ZIS DORULUI DOR, ce cuprinde 18 cantece autentice.
- Tot in anul 2004, Casa de Discuri Electrecord impreuna cu Muzeul Satului Dimitrie Gusti din Bucuresti au organizat relansarea casetei audio CINE A ZIS DORULUI DOR.
- In anul 2005, TVR2 a realizat un MEDALION OFELIA HARANGUS, o emisiune muzical-folclorica care a fost difuzata simultan si pe TVR International.
- In anul 2003, Ofelia Florica Harangus a primit Medalia si DIPLOMA DE CETATEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI CAMPINA.
- In anul 2005, Ofelia a infiintat in Campina, Grupul Folcloric de Copii MLADITE CAMPINENE, pe care de atunci il coordoneaza din punct de vedere muzical si alaturi de care canta in spectacole si festivaluri - Spectacol aniversar OFELIA FLORICA HARANGUS LA 20 DE ANI DE ACTIVITATE, organizat pe 29 septembrie 2006 -
DIPLOMA DE EXCELENTA, acordata de Consiliul Local al Municipiului Campina, Primaria Campina si Casa de Cultura GEO BOGZA din Campina.
- In anul 2006, pe data de 17 decembrie, Ofelia Florica Harangus, a primit impreuna cu Grupul de Colindatori MLADITE CAMPINENE Diploma si Medalia de Excelenta pentru ‘pastrarea in forma autentica a datinilor si obiceiurilor strabune’ la ‘Festivalul Interjudetean de Datini si Obiceiuri de Iarna DUPA DATINA STRABUNA’, editia a V-a Cumpana, judetul Constanta
- Ofelia Harangus a detinut intre functia de Secretar General al Sindicatului Profesionistilor din Industria de Divertisment
– ARTIS (2007-2009) si al Federatiei Sindicala Nationala Alfa-Art Romania (2009-2011)
- Din 2010-profesor de canto la Clubul Copiilor din Comarnic-Prahova .
===Deviza Ofeliei Harangus === :
'‘Nu trebuie scapata din vedere valoarea istorica a folclorului. Indraznesc sa afirm ca indiferent de argumenetele ce ar pune in cumpana ideea de stat national unitar, folclorul, prin paleta-i vasta de exprimare constituie actul de identitate de necontestat, argument pe care il putem aduce in fata rauvoitorilor neamului nostru ''
...
= Participari internationale =
Participari internationale ale Ofeliei Florica Harangus alaturi de Ansamblurile Ghiocelul, Mladite Campinene al Casei de Cultura Campina si Floricica Comarnic:
- Festivalul International de Folclor UMKA, Belgrad, Serbia 2008;
- Festivalul International de Folclor Gradiska, Bosnia-Hertegovina 2008;
- Festivalul International de Folclor Istanbul, Turcia 2009;
- Festivalul Romanilor de la Nuremberg, Germania 2009;
- Festivalul International de Folclor Bolu, Turcia, 2010;
- Festivalul International Folkloriamo Martisor, Rovigo, Italia 2012;
- Festivalul Mondial de Folclor Kalitea, Halkidiki “Kasandra” Grecia, 2012 .
Postat în Februarie 10, 2014 la 9:30pm 2 Comentarii 1 Îmi place
Ofelia Florica Haranguş, protector al artelor
Scris de Redactie Cultura Noi 21, 2011- ziarul Valea Prahovei http://www.zvp.ro/ofelia-florica-harangus-protector-al-artelor/
- Ofelia Florica Haranguş este interpret de muzică populară şi profesor de canto la Casa de Cultură „Geo…
ContinuarePostat în Ianuarie 4, 2014 la 10:00pm 9 Comentarii 3 Îi place
Nascuta la Brebu-Prahova, 1952, Septembrie ,27 . Primii pasi in arta folcorica i-a facut la 12 ani in cadrul Ansamblului Folcloric al Palatului Culturii Ploiesti. A continuat sa participe la numeroase concursuri interjudetene si nationale de folclor, unde a primit aprecierea publicului si a juriului, doar…
ContinuareION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor