Ninge de câteva zile, nimeni nu mai știe de câte. Azi s-a lăsat un ger cumplit. Jacek iese pe ușă, o încuie, trage căciula bine, ridică gulerul, freacă mâinile și suflă în ele: „al dracu’ frig!” Face câțiva pași, zăpada scârțâie, picioarele i-o iau înainte și el pe spate. Rămâne ca trăsnit.
Vecinul Maciek, văzându-l, pufnește în râs. Se cuibărește bine în pufoaică, calcă cu grijă, apăsat, prin omătul înghețat, dar și picioarele lui se duc, unul în stânga, altul în dreapta, și cade ca trăsnit. În spatele lui, două băbuțe se țin de mână și amândouă de un gard. Alunecă una, o trage pe cealaltă și pică una peste alta, ca trăsnite.
Poștașul, care venea cu tolba plină, se uita după ele. Zâmbește cu doi dinți lipsă și, când deschide gura să le strige o glumă—nicidecum o răutate—piciorul stâng îl încalecă pe cel drept și cade ca trăsnit. Din spate, lăptarul dă să-l ajute, dar alunecă peste el. Laptele se împrăștie și îngheață numaidecât, făcând în jurul lor un patinoar alb, alb.
Într-o curte, un copil zvârle mingea spre mama care iese cu-n lighean de rufe aburinde. Mingea sare de pe gheață, o lovește pe femeie în cap, de unde ricoșează în copil și ca trăsniți cad amândoi. Ligheanul zboară, se rostogolește pe drum și se oprește în picioarele măcelarului, care ducea un purcel atârnat pe umăr. Se prăbușește, ca trăsnit, pe spate, iar purcelul aterizează în brațele farmacistului, care, mirat, strigă „minune!” înainte de-a cădea ca trăsnit.
Din intersecție, polițistul vede carambolul. Pune fluierul în gură și suflă tare, dar vântul îi fură sunetul. Împinge cascheta mai pe ceafă și dă de zor din mâini, în timp ce un câine fără stăpân dă vesel din coadă. După, îl mușcă de picior. De durere, polițistul se ghemuiește ca trăsnit. Câinele sare peste el, se lovește de brutar care, cu un sac de făină în spate, își pierde echilibrul. Sacul se rupe, făina se împrăștie în aer, dar e înghițită de miile de fulgi.
Kowalski, preotul, stă în turla bisericii și-și mângâie barba albă, privind la ei ca la niște îngeri căzuți, „unde s-or fi ducând amărâții ăștia, azi, în a șaptea zi, când lumea trebuie să se odihnească?” Se pare că bietul popă pierduse demult numărătoarea zilelor. Își ridică ochii spre cer, își face cruce, oftează adânc și dă să se întoarcă spre ușă. Dar tălpile îi alunecă pe podeaua înghețată, brațele i se zbat în aer, reverenda i se umflă ca un zmeu, și Kowalski plonjează drept în nămeți, ca trăsnit. Apoi își amintește. E marți.
Cuvinte cheie :
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor