Home | Educatie | Doi scriitori, soţ şi soţie, gestionează un cenaclu literar-artistic, o editură şi o bibliotecă digitală

Doi scriitori, soţ şi soţie, gestionează un cenaclu literar-artistic, o editură şi o bibliotecă digitală

Publicat de 1116 vizualizari 13 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Foto: Cultură şi civilizaţie
Ionică şi Lisia, cum le spun apropiaţii, gestionează un ceneaclu online, dar se mândresc şi cu o Bibliotecă digitală, până în prezent având „editate“ online cincizeci de cărţi.
.
Pe malul pârâului Coza din Tulnici se face literatură ca în Bucureşti. Doi scriitori, soţ şi soţie, sunt iniţiatorii unui cenaclu online cu peste 450 de membri. Pe lângă virtuţile literare, administratorii site-ului cultivă aproape „academic“ limba română. Aici, o mână de condeieri au părăsit Galaxia Gutenberg şi s-au ancorat în Constelaţia Internetului.

 

Pe malul stâng al pârâului Coza, un afluent năbădăios al Putnei, într-o casă cu tindă ca mai toate casele vechi din Depresiunea Vrancei, agăţată parcă de umărul Munceluşului, dealul din spate acoperit de pini şi deschisă peste pârâu spre lumina livezii de pe coasta unui deal numit Poarta Ţărnii (ce „gură de rai“ toamna, când merele atârnă ca nişte bulgări de soare în ram!), un bărbat şi o femeie au părăsit de câţiva ani Galaxia Gutenberg şi au păşit stelar, cu litera şi gândul, în noua civilizaţie a internetului. Un cuplu premergător nu se poate naşte decât într-un loc binecuvântat. Ion Lazăr da Coza (ca „naş“ literar al scriitorului ce poartă azi acest nume mă simt onorat) s-a adâncit în studiu, explorând magistral spaţiul virtual, dublat de imaginea celui real întipărit în memorie ca pe o peliculă de Oscar, şi s-a dedicat scrisului: un volum de poezii şi două volume de proză scurtă publicate mai demult, pentru ca acum să vină cu un ciclu de poeme, majoritatea portrete sau mici naraţiuni realizate într-un limbaj al vrâncenilor de toată mâna pe care nimeni nu l-a mai reuşit până acum, nici în versuri, nici în proză (gen Marin Sorescu din La Lilieci, fără a-l pastişa).

 

Rafinament literar în spaţiul virtual

 

Însemne culturale, un site pentru creatorii autentici şi cititorii lor.

 

Se spune că o vioară din lemnul unui brad despicat de fulger are o sonoritate aparte. La fel poate vibrează şi Ion Lazăr da Coza în faţa unui apus de soare magnific, al unui mugur de floare, al unei lacrime care înrourează obrajii unui om. De aceea proza lui este ca apa limpede a pârâului ce străbate satul natal şi-i aduce la poartă murmurul molcom al frazelor rostite cândva de bătrâni. Lângă el a venit nu de mult timp, devenindu-i soţie, Vasilisia Lazăr-Grădinariu, învăţătoare la bază (meserie pe care o şi practică), dar şi absolventă de studii juridice, născută în şipotele din nordul Moldovei, nu departe de locurile de unde s-au înălţat spiritele lui Eminescu, Ciprian Porumbescu, Enescu. Îndemnul lăuntric de a rămâne alături de un scriitor autentic lipit de malurile Cozei nu a fost întâmplător: Doamna este poetă. Îţi dai seama de harul ei înnăscut citind şi numai poeziile dintr-un elegant e-book. O carte de poezii, fie ea chiar şi pe suport electronic, e ca o oglindă: dacă se priveşte în ea un insensibil, n-are cum să vadă frumuseţea lăuntrică a omului. Mai ales că, pentru a vedea bine, mai întâi închizi ochii şi apoi clipeşti să-ţi dai seama. Poeţii sunt sculptori ai tăcerilor din noi şi numai ascultându-i cu ochii închişi putem visa odată cu ei, când îi deschidem făcând din poezie un leac de întremare atunci când ne zbatem între sacru şi profan.

 

 

Uniţi prin poezie

 

Despre cuplul uman, Biblia vorbeşte încă din primele versete ale Genezei: „Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului“, dar şi-a dat seama că „nu este bine ca omul să fie singur“ şi dintr-o coastă a lui a făcut femeia; pe urmă l-a „lipit de soţia sa“, bărbatul şi femeia devenind astfel „un singur trup“. Îmbrăţişarea totală a unui cuplu, repetată de Brâncuşi pe stâlpii Porţii Sărutului de la Tg.Jiu, o sinteză specifică porţilor sacre indiene, exprimă metafizic atingerea sui-generis dintre divinitate şi lume din timpurile primordiale ale omenirii – susţin indianiştii. Poezia Clipa, dedicată scriitorului Ion Lazăr da Coza, soţul poetei, reia preceptul biblic invers, dinspre femeie spre bărbat: „dimineţile treceau întotdeauna la fel // îmi beam cafeaua / o amestecam cu puţină patimă / apoi îmi spuneam / că asta e fericirea // aşa era cel mai simplu... // apoi mă predam zilei fără condiţii // primeam tristeţile / şi moartea în doze mici / înfrângerile îmi deveneau / iarăşi scadente // dar nu făceam nimic... // mă pierdeam în febra risipirii / oprindu-mă uneori / în aceeaşi intersecţie / pentru a culege / resturile unei vieţi searbăde// într-o dimineaţă ai făcut tu cafeaua // ai picurat un răsărit / şi câteva sensuri // atunci clipa s-a spart // secundele au scânteiat în ceas / clepsidra s-a răsturnat // iar zilele / au început să curgă // altfel... Iată aşadar doi scriitori autentici învăluiţi în măreţia de veacuri a Munţilor Vrancei, Ion Lazăr da Coza şi Vasilisia Lazăr-Grădinariu, pe care lumea bună a scrisului românesc ar trebui să-i cunoască cel puţin din curiozitate. Site-ul Însemnelor culturale https://insemneculturale.ning.com/ le stă la dispoziţie.

 

 

Cenaclu literar-artistic, editură, bibliotecă digitală.

În mai 2012, cei doi scriitori au pus bazele unui site, intitulat Însemne culturale, conceput ca un cenaclu literar-artistic online, care în numai doi ani şi jumătate a ajuns la peste 450 de membri – „exact câţi trebuie să fim, lista rămânând deschisă“, scriu fondatorii într-un bilanţ publicat pe site. Numărul e mare, desigur, deşi au fost refuzaţi toţi cei care doreau ca din pagina lor să facă un depozit plin cu „manuscrise aduse de pe internet“, Însemne culturale rămânând doar pentru creatorii autentici şi cititorii lor. Organizând un site în care şi-au propus slujirea cu credinţă a culturii, artei şi limbii române, fondatorii şi ceilalţi editori au acordat o atenţie deosebită exprimării în scris şi scrierii propriu-zise. „De la apariţia acestui site – se spune în bilanţul amintit –, în mediul online se scrie mai curat româneşte. Se scrie cu diacritice şi cu cât mai puţine greşeli gramaticale, de vocabular şi ortografice. Am luptat şi vom lupta împotriva romfranglezei, a barbarismelor de orice fel. Vom milita ca limba română să nu devină «limba Turnului Babel», acceptând totuşi că o limbă e un sistem viu. Sunt de apreciat acei membri cărora atrăgându-li-se atenţia asupra unor imperfecţiuni găsite în postările lor şi le corijează, apoi merg în manuscrise, dar şi pe celelalte site-uri, unde repară greşelile, refuzând să aplice păguboasa zicere tipic românească «las’ că merge şi-aşa!». De neînţeles e însă atitudinea celor care, deşi greşelile sunt evidente, refuză să le elimine...“ Ionică şi Lisia, cum le spun apropiaţii, se mândresc şi cu Biblioteca digitală, până în prezent având „editate“ online cincizeci de cărţi. Pentru unii, cartea în format electronic a fost un imbold de a o tipări şi clasic, pe suport de hârtie. În legătură cu cele de poezie, se atrage atenţia că volumele digitale cuprind creaţiile unui autor postate la un moment dat şi în ordine cronologică fără a ţine cont de viziunea acestuia asupra întregului, de aceea, pentru editarea tipografică, autorul trebuie să-şi organizeze manuscrisul după anumite principii, cartea „să transmită perfecţiunea cercului şi nu hazardul entropic al liniilor frânte, chiar dacă hazardul are şi el farmecul lui. Până una alta, adevărata carte de vizită a noastră, ca scriitori, rămâne volumul cu ISBN, de aceea sugerăm maximă autoexigenţă când trimitem manuscrisul spre editură. Odată tipărit şi scos în lume, el nu ne mai aparţine şi nu mai putem să-i fim alături pentru a-i scuza şi repara greşelile, devine orfan. Depinde deci de noi dacă «orfanul» străluceşte ori e de doi bani şi aceia calpi“.

 

 

Editare de carte pe suport de hârtie

Aşa au editat anul acesta Antologie „Însemne culturale“ cu un titlu incitant – Autograf pentru m(â)ine, în care regăsim 60 de nume de poeţi, prozatori (unii şi poeţi şi prozatori) şi artişti plastici din toată ţara, de la Constanţa la Baia Mare şi de la Iaşi la Timişoara, câţiva rezidenţi în Europa (Austria, Belgia, Germania, Italia, Portugalia) şi cineva chiar peste ocean (SUA). Vârsta lor este de la cei 9 ani ai unui elev din clasa a II-a din Iaşi, debutant deja cu o expoziţie personală de pictură la Turnul Golia, până la 65 de ani ai unei poete. Dintre grupurile tematice ale site-ului amintim Spune-ţi părerea! (dezbateri), Evenimente culturale (recenzii, cronici literare, lansări de carte, vernisaje), Traduceri, Maxime şi cugetări, Literatură şi artă religioasă, Umor, Poezia de început, Jurnal de călătorie („O călătorie face cât zece cărţi“ – îl citează ei pe Iorga), Eseuri, interviuri, jurnalism literar, Creaţii şi culegeri folclorice, Istorie-Filosofie, Literatură patriotică („A elogia ţara şi locuitorii ei în scrieri literare este un sentiment patriotic, înălţător“) şi nu în ultimul rând, Cultivarea limbii române („Fiind o limbă vie, apar noi şi noi reguli şi reglementări întru folosirea corectă a ei, de aceea este necesar ca toţi să afle astfel de noutăţi, pentru perfecţionarea lor lingvistică“ – conchid ei).     Nu ştim ce impact are iniţiativa şi activitatea acestor oameni atât de inimoşi, dar intenţia lor este mai mult decât lăudabilă. Activând ca un cenaclu online apropiat ca valoare de multe dintre cenaclurile scriitorilor cu operă în bibliotecile publice tradiţionale, întrece deja orice aşteptări. O mână de condeieri s-au ancorat definitiv în nou, gestionând pe internet o mişcare pe care altfel n-aveau cum să o realizeze. Iată cât de benefică este acestă formă de comunicare pentru cei care ştiu să o exploateze...

 

Prof. Valeriu Anghel

 

http://www.ziaruldevrancea.ro/educatie/1588811327-doi-scriitori-sot...

Vizualizări: 275

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Splendid! Bravo! felicitari din toata inima. Era si cazul sa scrie despre voi. Tare ma bucur, sa fiti sanatosi! 

Mult succes în proiectele voastre, Ion şi Vasilisia!

Sincere felicitari, Vasilisia si d-le  da Coza!  Va doresc putere de munca! Va multumesc pentru ca existati! 

Aleasa pretuire,

Va multumim, d-le profesor, Valeriu Anghel!

Mulțumim domnule profesor pentru gestul extrem de generos, dar și Ziarului de Vrancea pentru găzduirea articolului!

Succesul acestui site se datorează nu neapărat fondatorilor, ci creatorilor care-l onorează cu postările lor, cititorilor și, nu în ultimul rând, administratorilor actuali, dar și câți vor fi fost pe parcursul acestor aproape trei ani!

Vom exista cât acest lucru merită!

Mulțumiri și îmbrățișări,

da Coza

Viata lunga site-ului care traieste atat de bine gospodarit de inimosii Ionica si Lisia.

Pasionati, neobositi, atat de "langa noi",  cum sa nu-i iubim?

Excelent articol! Cuvinte meritate din plin de voi, oameni frumoși, prieteni dragi! :)

Felicitări, dragii noștri! Și Iașul se mândrește cu voi! De asemenea, felicitări colaboratorilor!

Sincere felicitări și la cât mai multe creații!


Mulţumim domnului profesor Valeriu Anghel pentru gestul extrem de generos, dar şi cotidianului ZIARUL DE VRANCEA pentru găzduirea articolului!

Succesul acestui site nu se datorează fondatorilor, cât creatorilor de frumos care-l onorează cu postările lor, cititorilor şi, nu în ultimul rând, administratorilor actuali, dar şi ai celor ce vor fi fost în redacţie pe parcursul acestor aproape trei ani, făcând voluntariat, dăruind, după priceperea fiecăruia, sfaturi şi sugestii.

ÎNSEMNE CULTURALE nu-i un panteon al elitei scriitorilor români contemporani. Domniile lor nu prea onorează astfel de spaţii, deşi, postând, ar oferi mostre de creaţii valoroase, ar demonstra că le pasă de viitorul urmaşilor întru literatură, îndrumându-le primii paşi, însă, ca să fim sinceri până la capăt, unii consacraţi îşi cam feresc jugulara de atacul lupilor tineri, preferând turnul de fildeş în locul agorei…

Vom exista cât acest lucru merită! Iar noi credem că merită deoarece, până la postare acestui comentariu, articolul avea 724 de vizualizări!

Mulţumiri şi îmbrăţişări,

Mulțumiri din suflet distinsului profesor și om de litere VALERIU ANGHEL pentru acest deosebit articol!

De asemenea, mulțumiri Ziarului de Vrancea pentru că a făcut posibilă promovarea lui! „Însemne culturale” este copilul de suflet al meu și al soțului meu. L-am plămădit, l-am modelat, l-am ajutat să crească frumos, i-am dat aripi. Încă îi veghem zborul… Nu am vrea să se rătăcească. Nici să se prăbușească. Nu a fost ușor. În acest demers am fost ajutați de administratorii noștri. Fără ei nu am fi reușit niciodată. Ei au fost mereu acolo fără să ceară nimic în schimb, chiar și atunci când noi, din motive obiective, am fost nevoiți să lipsim o vreme. Și-au jertfit o bucățică din viață pentru ca limba aceasta, pe care ne-au lăsat-o străbunii, să rămână la fel de curată și armonioasă. Și-au sacrificat din prețiosul lor timp pentru a combate fenomenul de subcultură modernă, kitschul acesta care tinde să ne subjuge tot mai mult, precum şi aşa-zisa modernizare a limbii române, care nu este altceva decât o maltratare, mai mult sau mai puţin interesată. Le mulțumim!

Mulțumim tuturor creatorilor care postează în acest spațiu! Fără ei, lumea aceasta ar fi mult mai săracă.

Mulțumim miilor de cititori! Fără ei, un creator nu înseamnă absolut nimic.

Vă mulțumim tuturor! Sunteți minunați!

Reverență, oemni frumoși! Universul iubirii și al dăruirii e în sufletul vostru!

Sincere felicitări pentru tot ceea ce aţi făcut pentru "ginta scriitoricească". Vă doresc multă sănătate, fericire şi numai succese în toate domeniile!

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Comentându-i pe alții, vom fi, la rândul nostru, comentați.
Așa-i într-un cenaclu.

Activitatea Recentă

Lui Cornaciu Nicoleta Ramona i-a plăcut discuţia Tom-Bebe (bucuria lui Matei) a lui Ada Nemescu
cu 18 minute în urmă
Lui Cornaciu Nicoleta Ramona i-a plăcut discuţia Ouă pictate - da Coza a lui Ion Lazăr da Coza
cu 21 minute în urmă
Utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona îi place postarea pe blog Am uitat... a lui ELENA AGIU-NEACSU
cu 48 minute în urmă
Utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona îi place postarea pe blog Atât de mult... a lui Dacu
cu 49 minute în urmă
Utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona îi place postarea pe blog Eram a lui Stanescu Valentin
cu 51 minute în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Amintiri de avangardă a utilizatorului Costel Zăgan
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Amintiri de avangardă a lui Costel Zăgan
cu 1 oră în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog O noapte cu dor și stele a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 3 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog din accidentele altui secol a utilizatorului petrut dan
cu 3 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog concert de muzică de gaga a utilizatorului nicolae vaduva
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog concert de muzică de gaga a lui nicolae vaduva
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog din accidentele altui secol a lui petrut dan
cu 4 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Frigul este gri a utilizatorului Mihai Katin
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Frigul este gri a lui Mihai Katin
cu 5 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Eram a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog luna fugea odată cu mine a lui Ariana Zburlea
cu 14 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Eram a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 14 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Eram a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 18 ore în urmă
ELENA AGIU-NEACSU a adăugat o discuţie la grupul
cu 20 ore în urmă
ELENA AGIU-NEACSU a postat o discuţie
cu 20 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor