Lui Ion al Dripălitului din Țărmurea, i se mai spune și Depanatorul.
L-a botezat așa, Depanatorul, Prostul, care mânat de părera colectivă a aristocrației locale, a constatat că trebuie să poarte un nume acest obicei de „a aduce în Țărmurea purificată de predicile popii Rablău,
toate stricatele orașului”.
Ion nu era ceea ce se cheamă „un curvar” în folclorul precupeț, Ion era un bărbat înalt, bine făcut care făcea să se clatine umbra lămpii în cui de spătos ce era, iar părul lung și barba tunsă cu foarfeca la câteva săptămâni, îi dădeau un aer de haiduc tomnatic.
Pentru că tatăl său s-a tot însurat, dar nicio femeie nu apuca să culeagă ce a semănat, iar pe maică-sa n-a apucat s-o cunoască, Ion și-a spus că este mai lezne să aducă câte una la dripălit decât să se tot plimbe cu ele de la primărie la tribunal și naiba mai știe pe unde…
Domiciliu cu rânduială avea Ion, atât el cât și tatăl său, deși nu-i scotea munca din casă cu noaptea în cap, s-au interesat de cele care le asigurau confortul…
Pe tatăl său, (l-a chemat tot Ion, Ion Dripălitul) , l-a omorât al lui Mortocean, un țigan de la marginea satului vecin, din Malu, pe care
l-a pus nevoia să-și aducă pe lângă casă o țigancă tânără și focoasă, al cărui nesațiu într-ale bărbaților, a făcut repede ocolul zonei… L-a lovit în cap cu cârligul de scornit în foc pe Ion, până când privirea i-a devenit un fel de sticlă mată care nu înțelege de ce Soarele insistă s-o penetreze cu raze.
- Să nu cutezi să intri în casa unei femei cu gând de împerechere, atât i-a mai putut spune Dripălitul fiului său înainte să își pierdă răsuflarea.

Navetist cu ziua, băiatul nu a apucat să învețe cum se cuceresc femeile, au dat ele buzna; în jurul lui locuiau cu domiciliu, o seamă de neveste care curgeau bine înspre patruzeci de ani…
Prima a fost o mătușă de a lui, Silvia, care ținea casa cu un văr al tatălui său și care a venit să-i fie alături în noaptea în care tatăl său era întins pe scândură…
-Ești mai bun decât tatăl tău, dar ai multe de învățat, Ionucule, i-a spus dimineața mătușa în vreme ce se îmbrăca în grabă de teamă să n-o vadă zorile pe unde a înnoptat.
De frică să nu i-o ia „curva înainte” , Saveta, sora Silviei, a rămas
să-l consoleze pe Ion după petrecanie, numai că a fost dezamăgită: „Ionucul știa câte ceva și nu a fost dăscălit rău, dar de cine…?”
Fosta învățătoare a lui Ion, femei greu încercată de divorțuri, venea deseori de seara la băiat ca să-i poată deschide acestuia găinile de bună dimineață, găini pe care Ion nu le avea…
Isprăvind și luînd-o mereu de la capăt cu ifosele de trebuință ale femeilor, Ion a ajuns să facă și acte de caritate: fiind cu pricini de pământ pe la tribunal cu Academicul, a întâlnit o femeie izgonită de un soț care i-a găsit neveste-si înlocitoare, cauza era că, „în patru ani nu a făcut copii” . Vâzându-o așa de dezorientată, Ion a luat-o acasă, a iernat la sânul ei, iar în primăvară, fostul soț i-a devenit concubin, reînodând o viață de familie tihnită în care, pe la mijlocul lui septembrie, a apărut și un copil, rod al nerăbdării lui și al înțelepciunii femeii.
Apoi Ion a început să se conformeze pe calupuri de profesii: mai întâi vânzătoarele, apoi asistentele medicale urmate de chelnerițe și alte câteva adaosuri au învățat drumul spre Țărmurea urmându-și una, alteia, răpindu-l una, alteia; numai schimbând locația, bărbatul mai putea lua o pauză de câteva săptămâni.
Ion nu a alungat pe niciuna, n-a căutat niciuneia vreo pricină, nu era certăreț de neamul lui, doar se găseau singure, folosite chiar, când întruchiparea idealului lor nu dădea bani pentru niciunele în propria casă, deși confortul sporea cu fiecare colocatară, însă ceea ce aducea începutul sfârșitului pentru fiecare relație, era faptul că după un timp fără măsurători exacte, bărbatul începea să acceseze crâșma până noaptea târziu, fapt care răsturna forma în care femeia își văzuse idealul; lăsată să-și vorbească prea mult timp sieși, era zărită surparea idealului pe care pentru o clipă îl atinsese.
Niciuna, dar absolut niciuna nu pricepea prea bine de ce l-au urmat și nici nu înțelegeau de ce l-au părăsit pe Ion, care, neavând pe ce temă să-și ceară scuze, le saluta în continuare pe cele care vroiau să-i răspundă cu „săru` mâna” , la fel ca pe cele care îi întorceau doar priviri chiorâșe.
Tot de neînțeles era și faptul că fostele o pizmuiau pe actuala; foarte rar câte una compătimea…
După ce era părăsit, Ion se oprea brusc din băut și începea să fie iar atent la ceea ce se întâmplă în jurul său. Și se ivea fără mari probleme, mai ales când continua în branșe; evaluările aparent sumare ale Depanatorului, au dat de foarte puține ori greș.
…Și au fost și câte trei pe an, și au fost cumnate, o dată surori, dar de cele mai multe ori, doamne care se cunoșteau și chiar s-au apreciat una pe alta până la apariția dragostei…Da a dragostei, niciuna nu și-a negat prezența sufletului în această cauză.

- De ce dracu iai tu numai fomei cu școală, prostovanule, nu vezi că nu stau cu tine?
- Tocmai de aceea, Știutule, pentru că astea au bun simț și pleacă, răspundea Ion vecinului său a cărei femeia și-a bulendrit și ea mâncărimile în așternutul lui Ion.
- Nu nu ești înstare de una și bună, măi Ioane, ce tot aduni toate stricatele pe aici? Nici la astea ale noastre nu le place să aibă de vecine tot felul de adunături.
- Eu le aduc, le repar și le las să se întoarcă în lumea lor, ca la service, Știutule…
- Ei, cum vine asta?
- Cum nu pricepi? Ce-i greu de înțăles? El este Depanatorul…când ți s-a stricat ție televizorul, nu-l dai să-l repare?
- L-am dus, dar l-am dus io, fomeia nu-i televizor…și l-am dus la oraș.
- Vezi, Știutule, televizoarele, mașinile sunt duse la oraș pentru reparații, femile, pentru că se pot deplasa singure, vin la Țărmurea…poate la oraș cricurile sunt mai domnești, nu saltă ca al Depanatorului.
- Ferească sfântul să nu audă bazaconii de astea nevestele noastre, că, de, sunt femei, cu minte puțină când le înghesuie pofta…
- Stai liniștit, Știutule, pe aici, dacă s-ar întâmpla, femeile se depanează la oprire, ca la accelerat în gară. Staționează un minut, ia de un umblat, și pleacă…știu Savetele, Anucile, Măriile și ălealalte ale noastre că nu au cu ce-și plăti remizarea la
Depanator…li se strânge șurubul din mers și gata…Cinstea femeilor se ține cu aparențe, nu cu fapte!
- Strîcată lume, Prostule, de-ar fi cum zâci tu, n-ar fi bine…
- Știu, și mă bucur că tu crezi asta.
„Bănoasă meserie are Depanatorul, gândea Știutul, casa îi ca lada, mașină cu ce să meargă la serviciu, buună, fomeile nu i se gată, iar de copii, se zvonește că numai în Țărmurea are vreo doi…i-om dibui noi, când or începe să crească, că bitangii, seamnă cu sămânțaru.”
-Ce-o să facă Depanatorul când îmbătrânește?
-Rămâne la penzie, ce să facă? Ca tot omul care o apucă…
-Cu fomeile vreu să zâc.
-Tu crezi că n-or exista văduve atâta vreme cât Adăparu e prosper?
-Prosper…prosper, spuse pentru sine Știutul, asta vrea să însemne tăt un fel de depanator, însă nu de fomei…?

Vizualizări: 51

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Amuzant, foarte amuzant şi chiar avem nevoie de aşa ceva.

Ai adunat în text personaje responsabile cu sexul. Ion, un fel de gigolo de Ţărmurea îşi face bine meseria... nu ţine cont de incest, de vârstă sau alte considerente. ''Fomeile'' sunt ''fomei'', indiferent cum arată sau ale cui sunt şi trebuie reparate ca la service... Un fel de junglă cu legea cocoşului.

Vise de noapte...

Am citit şi m-am amuzat, Sofy!

Domiciliu cu rânduială avea Ion  Ţinând cont că Ion era un ţărmurean sadea, bănuim că avea gospodărie şi nu domiciliu, chiar dacă nu întâlneşti pinten de cocoş prin bătătură.

Multe greşeli de punctuaţie! 

Folosirea regionalismelor, aduce foarte multă savoare prozei!

Cu preţuire (şi) pentru prozatorul Ionac, 

da Coza

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Activitatea Recentă

bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog chihlimbar pe verighete a utilizatorului bolache alexandru
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog chihlimbar pe verighete a lui bolache alexandru
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog O voce din trecut a lui Corneliu Neagu
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog labirintul iluziilor a lui Ada Nemescu
cu 1 oră în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog poemul pâinii a utilizatorului petrut dan
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Corneliu Neagu îi place postarea pe blog poemul pâinii a lui petrut dan
cu 8 ore în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog O voce din trecut a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 8 ore în urmă
IOAN stoian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog regresie a utilizatorului petrut dan
cu 10 ore în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Înscrisul fără nume a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 11 ore în urmă
Postare de log efectuată de petrut dan
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Fără cuvinte a lui Ana-Maria Butuza
cu 11 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Fără cuvinte a utilizatorului Ana-Maria Butuza
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog labirintul iluziilor a lui Ada Nemescu
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog labirintul iluziilor a lui Ada Nemescu
cu 11 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog labirintul iluziilor a utilizatorului Ada Nemescu
cu 11 ore în urmă
Ada Nemescu a postat o fotografie
cu 12 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Luna a utilizatorului Bouros Maricel
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog O voce din trecut a lui Corneliu Neagu
cu 12 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog O voce din trecut a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Hora schimbării a lui Monica Pester
cu 12 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor