Arhaic se înalță, din depărtări, un cânt.
Pe pajiști se-mpletește aroma de trifoi
Cu diafana sevă a lacrimii din ploi.
E ora strălucindă, cu-agheasmă pe pământ,
Se primenește lumea cu soare și cu vânt.
Ca din tămâie pare și izul de prin vii.
Și-or fi uitat parfumul plecate iasomii...
O aurie rază revarsă rai ceresc,
Iar boabe, coapte-n frunză, de dragul ei plesnesc.
E timpul când lumina aruncă stâlpi de foc,
Își face, ca un fulger, în trupul zilei loc,
Din palme siderale presară albe flori
Sub bolțile înalte, cu pâlpâiri de zori.
În larga-împărăție a cerului de-opal,
Își înfloresc zăpada, ca un gigantic val,
Nomazii nori. Să vadă dumnezeiesc veșmânt
De jar și de arginturi, din răsărit răsfrânt.
În depărtări, răsună vechi doine din caval.
Adaugă un comentariu
Mulțumesc și aici, doamnă Mioara Manoilă!
Calde mulțumiri, Alex! Mă bucur pentru vizită!
Vă mulțumesc pentru aprecierea poeziei mele, doamnă Vasilisia! Este o poezie mai veche (din ianuarie), refacută/modificată/completată pe ici, pe colo. Mă bucur că mi-a reușit!
Cât despre celelalte aspecte, eu vă înțeleg că, în calitate de amfitrioană a acestui spațiu literar, simțiți dorința de a lămuri orice posibilă neclaritate. Însă, cu siguranță, nimeni nu crede ca există vreo obligație a cuiva (fie că face parte din administrație, fie că nu) să comenteze. În cazul meu, i-am spus de o ,,obligație" lui Dan, ca un îndemn să mai treacă. Am certitudinea că a înțeles. ,,Nimic nu trebuie să trebuiască" (vorba unei persoane înțelepte, care știu că mă citește). :)
Îți mulțumesc, Amanda!
O poezie frumoasă în nota obișnuită. Împarți cu dărnicie imagini deosebite și metafore aparte.
Mai întâi, și asta e valabil pentru oricine, niciun administrator nu e obligat în mod deosebit să comenteze, așa cum nimeni nu e obligat, deci nici membrii simpli. Însă e o chestiune care ne obligă pe fiecare în parte, o chestiune morală și nu legală. Să răspundem comentariilor de pe pagina noastră, dar să lăsăm și părerile noastre pe paginile altora. Am simțit nevoia să spun asta și altădată, dar, acum, fiindcă discuția aceasta a revenit, chiar simt nevoia să intervin, nu de alta, dar să nu creadă unii că a fi administrator pe Însemne presupune doar acest lucru, ori, în altă ordine de idei, oricine comentează trebuie să fie musai promovat în funcția de administrator pe Însemne. :)
Acum câteva cuvinte cu privire la poezie. E una frumoasă, cu multe imagini vizuale minunate. Pe parcursul întregii lecturi, cititorul e fermecat de acele irizări ale dimineții, redate atât de sublim prin cuvinte și expresii precum: strălucindă, aurie rază, stâlpi de foc, fulger, palme siderale, norii își înfloresc zăpada, veșmânt de jar și-arginturi, cer de opal etc. Felicitări, Manuela!
Vă mulțumesc pentru popas, doamnă Monica Pester!
Mulțumesc pentru semnul lecturii, domnule Gheorghe Pârlea!
Dan, ca să citez un clasic în viață, ,,eu nu sunt din administrație, nu-i obligatoriu să comentez":))))))). Cu drag, prietene, o voi face. Poate spre seară. Pur și simplu n-am avut timp, dar îmi face plăcere să mă plimb pe-aici. Cât despre ,,cuvânt", sunt de acord cu tine că este mai puternic decât vântul. Poate fi și pumnal, poate fi și dar de la Dumnezeu. Însă, în contextul poeziei mele, nu prea are ce căuta. Nu există picior de om pe pajiștea mea. Se aude doar în depărtare o doină din caval. Să știi că tu chiar ești obligat să mă comentezi, așa că... te mai aștept... cu drag :))). Îți mulțumesc pentru trecere și cuvântul mereu priceput!
Cred că la prima strofa era mai frumos să pui „Se primenește lumea cu soare și cuvânt.” Plus că înțelesul e mult mai puternic și mai de efect, cuvintele au mult mai mare putere, se știe că „limba poate aprinde o pădure”, ceea ce vântul de unul singur până acum nu am auzit, poate dacă există anumite condiții climaterice, dar limba ca să te facă „să-ți pară rău că ne-am cunoscut'” o poate rezolva în orice condiții, te ia, ca și domnu dracu', și din altarul bisericii!) Așa, acum că am început cu stângul mica noastră discuție, s-o și terminăm astfel încât să nu aprindem vreun vreasc de supărare)); un poem elegant, cu imagini frumoase, ai o tușă fină la atingere și plăcută ochiului, dacă ai mai și comenta pe la colegi ar fi minunat! Cu prietenie!)
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE