Pe umbra zâmbetului fad,

Ce înfloreşte ilicită,

Am înnorări de „adamsită”,

Dintr-un conflict anterograd.

 

E-un vis anarhic sau nomad,

Cu existenţă implicită,

Pe umbra zâmbetului fad,

Ce înfloreşte ilicită.

 

Mi-e timpul noul „camarad”,

Îmi cerne sevele prin sită;

În cerbicia sa tacită,

Pavează drumul către iad,

 

Pe umbra zâmbetului fad...

Vizualizări: 425

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 22, 2017 la 1:35pm

Vasile Burduşa, Gerra: mulţumesc mult de lectură şi semnul lăsat! Cu prietenie,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 22, 2017 la 1:31pm

Augusta, îţi mulţumesc de prezenţă, strofa citată şi apreciere! Cu drag,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 19, 2017 la 10:26am

D-le da Coza, pe mine nu m-ar deranja să am un volan de aur, chiar şi la tractor, sincer! :-))

Nu fiţi copil, aici nu era vorba de laude! Mă faceţi să mă simt ca la şcoală, în clasele primare (mai lipsesc nişte buline roşii din “peisaj”)! :-)) Este normal să nu rezonaţi cu tot ce scriu eu (sau altcineva), au mai fost cazuri (la poeziile cu temă/tentă religioasă, de ex., sau la cele cu „lamentaţii“... feminine etc.)! :-) Se ştie că n-am fost tot timpul de acord, dar asta nu v-a împiedicat să aveţi o atitudine amabilă. Eu mă refeream la modul dvs. de a reacţiona la acelaşi lucru/cuvânt, în etape diferite („înainte de Bedrule“ şi „după Bedrule“)! O fi din cauză că v-aţi postat comentariul imediat după/lângă al lui? Vedeţi că se ia! :-)) (sper să nu se supere, e doar o glumă nevinovată, sincer!!!) :-) Dacă, măcar pentru o clipă, aş fi găsit termenul “adamsită” nepotrivit în context, la poezia cu pricina (dar se lipea la fix, lângă “conflict”), renunţam imediat la el, fără nici o urmă de regret; mai sunt 59999 de cuvinte, de care mă puteam folosi, pe alese! :-)

Despre (tema) modestie/orgoliu, în comentariul meu anterior (credeţi-mă, reacţia mea are legătură doar cu principiile/ideile mele despre adevăr, aşa cum îl înţeleg eu, nicidecum cu lipsa de modestie sau cu vreo altă trăsătură de caracter, pozitivă sau negativă – să nu amestecăm ciorba cu tortul, că dă indigestie)! :-)

 

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 18, 2017 la 12:07am

Doamna Lisia, o să vă surprind şi nu o să folosesc multe cuvinte în “apărarea” mea (doar câteva propoziţii): dacă aş fi fost o persoană orgolioasă, ar fi însemnat să plec de pe site de la prima critică, adică din a doua sau a treia zi, de când l-am descoperit, cum au făcut unii! Faptul că, după 3 ani, încă sunt aici, sper să mă disculpe, măcar puţin, de această “acuză”! :-) În plus, întotdeauna am fost deschisă la sugestii care mi s-au părut pertinente/inspirate; nu de mult am discutat cu dvs. despre acel punct după propoziţia din paranteză, dacă e corectă sau nu folosirea lui, şi am recunoscut că nu sunt sigură etc. Se poate verifica totul pe site, nu am nimic de ascuns!   

Referitor la ce am vrut să spun, legat de virgulă, ca să nu se creeze confuzie: îmi amintesc că am mai avut poezii în care, în situaţii similare cu cea de faţă, uneori am folosit virgula, alteori nu! Niciodată nu a făcut nimeni vreo observaţie, legată de prezenţa sau de absenţa acesteia. În concluzie, m-am gândit că redactarea e corectă în ambele cazuri, deşi utilizarea ei (a virgulei) nu mi s-a părut a fi necesară! Inclusiv la poezia de faţă, Valerian a fost singurul care a făcut o remarcă legată de virgula cu pricina. Am spus că am plasat-o acolo “de probă”, nu cu sensul de “capcană”, ci fiindcă eram convinsă 100% că, în situaţia în care folosirea ei ar fi fost (totuşi) greşită, el mi-ar fi împărtăşit acest lucru cu bucurie (şi nu m-am înşelat)! :-) Cu toate acestea, sunt un pic confuză: faptul că “nu e necesară” nu denotă neapărat că folosirea ei este greşită. Aş fi dorit un argument mai convingător în acest sens. În fine…

În concluzie, mă bucur că aţi rezonat cu rondelul meu şi vă mulţumesc de popas/opinia sinceră/semnul de apreciere! Cu drag,

Comentariu publicat de Chris pe Septembrie 17, 2017 la 9:30pm

mi-a plăcut mult strofa:

Mi-e timpul noul „camarad”,

Îmi cerne sevele prin sită;

În cerbicia sa tacită,

Pavează drumul către iad,

Comentariu publicat de Ion Lazăr da Coza pe Septembrie 17, 2017 la 12:35pm

Camelcita, când văd un volan din aur la o limuzină, e ok; când același volan e la un tractor, nu e ok!

Camelcita, când tot ce produci va fi constant valoros, și laudele mele vor fi constante!

Camelcita, nu ți-ar strica mai multă modestie!!!

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Septembrie 17, 2017 la 2:26am

Virgula, recunosc, am plasat-o de „probă“, să văd dacă o să spui ceva legat de ea (ţinând cont că au mai fost pe site poezii cu virgule lipsă sau utilizate greşit, despre care nu ai spus nimic)! Acum, că ai trecut „proba“, pot să o retrag (într-adevăr, nu este necesară)! :-)  (Camelia Ardelean)

Camelia, ca să fiu sinceră, eu nu cred că virgula aceea a fost doar o capcană. Mai degrabă cred că, din orgoliu, ai spus asta. E doar părerea mea, poate mă înșel. Sunt sigură că vei încerca să mă convingi cu multe cuvinte că nu am dreptate, însă te asigur că voi rămâne la părerea mea. :)

Mie îmi place rondelul, chiar dacă, pe alocuri, unele sintagme par cumva forțate. 

Cel mai mult mi-a plăcut ultima strofă.

Drag,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 16, 2017 la 4:04pm

Zarra, Mihaela Suciu, Gabriel Cristea, doamna Agafia: mulţumesc de prezenţa în pagina mea şi de semnul lăsat! Cu prietenie,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 16, 2017 la 4:01pm

:-)) Ma chere Valery, cu "înnorări de adamsită" pe deasupra, zâmbetul nu avea cum să fie altfel, decât fad! Îţi mulţumesc mult de popas şi opinia sinceră! Cu drag,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 16, 2017 la 3:54pm

„O, Doamne“, cât de schimbător sunteţi (nu doar în gusturi, ci şi în modul de exprimare a opiniei), domnule da Coza! Ei, aşa-i cu bărbaţii (cu unii), ce să-i faci, “e” nestatornici! Femeile sunt mai de “modă veche”, ce iubesc azi, iubesc şi săptămâna viitoare, şi la anul etc.! :-)

Iată cum aţi comentat anul trecut, la o poezie de-a mea, care conţinea acelaşi cuvânt, şocant acum pentru dvs.: „Nu știam: ADAMSÍTĂ s. f. Gaz de luptă lacrimogen, care provoacă și strănutul. Însă nu-i discordant?” (da Coza) Atât! Un punct de vedere exprimat frumos, elegant, demn de un gentleman. Iar eu vă răspundeam: “Nu e discordant, fiindcă atunci când vrem să accedem, folosim cuvântul în cele mai ciudate moduri, chiar și ca pe un „gaz de luptă“! Când ne apărăm, îl putem folosi (și) ca pe un “pumnal” etc.” – „discordanţa“ era legată de analogia (mea) dintre “pumnal” şi “adamsită”, ambele constituind modalităţi de „luptă“ (metaforice) în care cuvântul poate fi folosit, uneori.

E o “mică” diferenţă faţă de reacţia dvs. de acum: “M-am dat dreacu'… O, Doamne, câtă artificialitate!...”  Unde o fi “artificialitatea” de care ziceţi? Aşa cum aţi citat din DEX: anterograd = anterior (=precedent). E vorba despre un conflict “precedent” al autoarei cu ea însăşi, poezia fiind scrisă în urmă cu mai multe luni. Este, pur şi simplu, un sinonim, atâta tot! Despre “adamsită”, din nou, într-un comentariu… anterograd, cel postat pentru colegul Bedrule! :-)

Văd că, “brusc şi dintr-o dată”, de la poezia (mea) “Pierduţi asceţi…” încoace, nu vă mai e pe plac nimic din ce scriu, cu toate că, până atunci, cam tot ce îmi scriaţi era de bine, chiar la superlativ! Hmmm… ce schimbare ciudată! Viaţa e imprevizibilă, nu? Eu însă am rămas aceeaşi! :-) Cu stimă,

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, Director Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

***

Pentru anul în curs au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 700 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Gabriela Raucă - 600 lei

important!

Activitatea Recentă

Utilizatorului Ana-Maria Butuza îi place postarea pe blog Placebo (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 18 minute în urmă
Mihaela Popa a contribuit cu răspunsuri la discuţia Convalescență - Jurnal - a utilizatorului Mihaela Popa
cu 24 minute în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Noapte de iunie a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 42 minute în urmă
Postare de log efectuată de Ana-Maria Butuza
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Ana-Maria Butuza îi place postarea pe blog Trăim în ultima eră a păsării de ametis a lui Mihai Katin
cu 3 ore în urmă
Ana-Maria Butuza a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog sub ochii noștri mirați a utilizatorului Tudor Cicu
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Ana-Maria Butuza îi place postarea pe blog sub ochii noștri mirați a lui Tudor Cicu
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Ana-Maria Butuza îi place postarea pe blog sub ochii noștri mirați a lui Tudor Cicu
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Ana-Maria Butuza îi place postarea pe blog Spovedania de dimineață a lui Monica Pester
cu 3 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Călătoria ll a utilizatorului Monica Pester
cu 7 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Noapte de iunie a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 8 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Istorii a utilizatorului ovidiu
cu 8 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a contribuit cu răspunsuri la discuţia Convalescență - Jurnal - a utilizatorului Mihaela Popa
cu 9 ore în urmă
Lui Vasilisia Lazăr i-a plăcut discuţia Convalescență - Jurnal - a lui Mihaela Popa
cu 9 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a contribuit cu răspunsuri la discuţia Colecționarul a utilizatorului Victoria Gârlan Grigore
cu 9 ore în urmă
Lui Vasilisia Lazăr i-a plăcut discuţia Colecționarul a lui Victoria Gârlan Grigore
cu 9 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog …și am deschis ochii a utilizatorului Maria Mitea
cu 10 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a contribuit cu răspunsuri la discuţia Iertarea a utilizatorului Tudor Cicu
cu 10 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nimic, nimic a utilizatorului Ana-Maria Butuza
cu 10 ore în urmă
Lui Vasilisia Lazăr i-a plăcut discuţia Iertarea a lui Tudor Cicu
cu 10 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor