triajul de la spital, azi, nu m-a dat
la-o-parte. Doar o bucată de piele
cu lama
(de ras)
au tăiat
şi vaccin
şi antibiotice mi-au dat să fiu imun
la veninul picat în albastru
să stau
indiferent cât (mă) doare.
Adaugă un comentariu
LECTIA LUI BORGES
In nobila indrazneala de a acumula timpul lecturii,cand suntem cititori pornim de la cucerirea lucrurilor vizibile ale omenirii,uitand ca aceasta are un destin rational,autentic si intens.Urmam ,apoi,un sir de vanitati pe care le pretindem autorilor.
Prima,cea mai patetica este vanitatea stilului,din care facem aproape o superstitie,refuzand sa recunoastem ca ar putea fi o atentie partiala acordata operei.Cautam de zor eficienta si iscusinta unei pagini in figuri de stil,in acustica, sintaxa,tehnici ale textului sau in surpriza imbinarii partilor de vorbire.
Ramanand opaci in fata emotiei transmise pe care o subordonam unei ravne stilistice invulnerabile,ne trezim ca cititorul din noi este pe cale de disparitie,fiindca a fost inlocuit de un potential critic.
In privinta acestei vanitati,lectia lui Borges vine cu un exemplu credibil :Cervantes nu era un stilist,cea mai importanta valoare in Don Quijote este de esenta psihologica.
Oalta vanitate consta in a cauta forta si savoarea perfectiunii.Nebanuind ca facem o greseala,o sporim cu emfaza.Citim si cautam cuvinte definitive ca sa postulam edificiul intelepciunii prin decizii neclintite ce trec dincolo de limita omeneasca:unic,total,desavarsit,genial...
Uitam- din nou -ca realitatea textului este intensa, nebanuit de simpla,nu simplista,tocmai pentru a ne oferi bucuria de a pretui informatiile primare pe care le procura simturile.
Indiferent cate vanitati s-ar mai adauga in arsenalul sofisticatului cititor,lectia lui Borges ne reaminteste povestea magica a copacilor care ne impiedica sa vedem padurea necuprinsa, plina de atat farmec,incat nu mai realizam ca ea este alcatuita din copaci.
Este ca si cum am poposi in acest spatiu si am spune:treceam odata prin omenirea plina de evenimente,curiozitati,momente,moravuri ,traditii,are azi,din intreg acest univers nu-mi amintesc decat o singura fiinta,fiindca ma iubea si accepta cu bucurie sa hoinarim pe drumurile simple ale lecturii.
Oricum ,lectia lui Borges schimba radical perspectiva lecturii.
vata testicolelor imi tamponeaza sangerarile produse de cioburile zorzoanelor de sticla pastrand perfuzia cu poezie pentru cine o are... neimuna Iris caci ma dor strigatele buricelor degetelor de cand am tot spus ca pe mine ma cheama simplu Z.I.N.C.A, nu Zincă, altfel... cicatrizandu-se ranile bandajate de vata, eu va multumesc, o seara frumoasa tuturor, Marius
O stare poetică aparte care maschează deziluzia în faţa ,,veninului picat în albastru".Eul liric se situează cumva kafkian faţă de triajul intrapitalicesc, un triaj al sufletelor ultrasensibiliza(n)te.
Se pare că asistăm la un serial cu stări... spitalicești:) Parcă și scânteile poetice ar fi la perfuzii...:)
Punem zorzoane de sticlă la testicule de vată.
Acesta e comentariu meu „si daca place e ok, daca nu, asta e, multumesc si o zi frumoasa”!
da Coza
da Ana, eu nu reinventez nimic, e forma mea si daca place e ok, daca nu, asta e, multumesc si o zi frumoasa, Marius
P.S. stiu ca singura forma adverbiala acceptata e "la o parte", dar am zis ce am vrut sa sugerez, iar pentru asta am facut un joc- nu am mai scris legat, ci le-am despartit... printr-o "-"
multumesc Sofy, o zi frumoasa, Marius
Sentimente avizate prin prismă medicală. Este interesant că e original... cu toate că, eu personal, nu găsesc nici un pic de poezie în denumirile spitalicești.
Sofy
multumesc mult Ana, intentionat e scris legat... sa aiba ce desparti, taia... spitalul, o zi minunata, Marius
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE