Adam izgonitul din Rai
Colindând singur marginea lumii
Cu toate vorbele înconjurându-l şi păsările răului departe strigând că nu au ţărm
Adam însinguratul
Cu toate iubirile deschizând cărţile stelelor să murmure
Cuvântul lacrima ori durere
Şi păsările trădării
Ţipând la orizont că nu au cuiburi
Adam nefericitul
Punând întrebări
Şi nici un val nu răspundea doar nisipul îi sărută urmele
Şi undeva la răsăritul lunii
Păsările femei cântau jalnic
Că încă nu au ochi şi zboară de o mie de ani
Până când Adam căzu în visul adânc
Din care buzele lor aflară sărutul
Cu care se desface sufletul din care muşcăm şi astăzi
Înfometaţi de atâta singurătate
Doar el
Adam neînţelesul
Aşteaptă să ne ridicăm păsări la porţile nopţii
Căci poate i se va deschide
Sau măcar noi o clipă
Să trecem în zbor pe acolo...
Adaugă un comentariu
Domnule Katin, dacă zâmbiți, zâmbesc :) și mă simt datoare cu un răspuns. Spun mereu, cititorul vede fața de către el a poemului. L-am asociat cu izgonirea lui Adam din Rai și de aici, cu îndepărtarea acestuia de Dumnezeu, zbuciumul lui, condiția căzută (a lui Adam și a noastră), dar eu n-am văzut niciun eretic :)), ci doar un căutător. Dincolo de asta, sigur că cel ce creează are propria lui percepție despre lume, cititorul la fel. Adamul văzut de mine este supus frământărilor din starea lumească de însingurare, fără a mai beneficia de prezența percepută a lui Dumnezeu, de care se bucura înainte de cădere. Despre veșnicie am scris tot din perspectiva ortodoxă, de asta spuneam că deși suntem adesea adoratori ai efemerității acestei lumi, toți vom intra în veșnicie, diferit e doar locul în care o vom petrece și acesta depinde de acțiunile noastre. Comentariul meu era despre condiția umană așa cum o văd eu, plecând de la Adam izgonitul. Ce se înțelege nu știu exact :), dar uite că am mai scris încă un comentariu mult prea lung, promit să mă temperez! :). Nu înainte de un P.S. :) care subliniază încă o dată cât de diferite sunt fețele pe care cititorii le așază pe poemele noastre: ultima parte, în care Adam așteaptă să ne ridicăm și să i se deschidă iar ușa raiului (și mai întâi ușa iadului ori doar a temniței însingurării sale), m-a dus un pic cu gândul și la o altă variantă a ușii (cea a sufletelor noastre) și la o altă variantă a lui Adam, cea curată, hristică, cea care ne așteaptă să ne ridicăm. Iertare dacă prin modul meu de a percepe lucrurile impietez în vreun fel intenția poemului!
Cu drag,
Nikol
lui NIkol MerBreM
Poemul reușește să transmită senzația chinuitoare a unei veșnicii fără Dumnezeu. Cum spunea un părinte, veșnicia nu e opțională. m-am amuzat vazandu-ma in ipostaza unui eretic dar gura ca si mintea pacatosului graiesc multe....imi asum aceasta kenoza rationala nedorita...
da,vesnicia nu este optionala dar nu ne apartine ,avem doar sansa de a putea intra in vesnicie iar aici ,in limburile pamantene exersam doar foarmulele trecerii...
multumesc mult pentru cel mai amplu comentariu pe care umilele mele poemele l-au cunoscut!
Dureroasă și chinuitoare este această perspectivă a lui Adam, starea căzută, departe de Dumnezeu. Nu știu dacă poemul are ca sursă chiar credința ortodoxă sau doar o abordare filozofică generală a simbolisticii adamice, însă pe mine m-a dus cu gândul la evanghelia din Duminica izgonirii lui Adam din Rai, Duminica de dinaintea începerii Postului Paștilor. Pregnantă îmi pare ideea de depărtare de Dumnezeu, Dumnezeu nu este pomenit deloc în aceste versuri, însă este simțit tocmai prin însingurarea lui Adam, perpetuată în noi. Apoi nici urmă de Eva (poate doar păsările femei), nici urmă de șarpe (poate doar păsările răului), doar singurătate, ca și cum am înțelege din nou, ne naștem și murim singuri, plătim singuri izgonirea din Rai, indiferent de câte ,,Eve" ni s-au născut în coastă, într-un somn greu, ori câte glasuri de șerpi ne-ar fi ispitit în pustiu. Adam are lumea promisă de șarpe, înțelege acum binele și răul, dar ce folos, căci lumea este o însingurare, în lipsa lui Dumnezeu. Poemul reușește să transmită senzația chinuitoare a unei veșnicii fără Dumnezeu. Cum spunea un părinte, veșnicia nu e opțională. Dar cred că noi, prea căzuți și împătimiți în lumea aceasta, mai aberăm uneori, poate într-o ignoranță ridicolă, cum că ar fi, abandonând până și dorul de Dumnezeu, vânzându-l la prețul de nimic al ăstei lumi. Ne rămâne totuși liberul arbitru, prin care alegem, zilnic, conștienți sau nu, felul de veșnicie. Un poem bun, cu rost de meditație!
Drag,
Nikol
O poezie care te ademenește să te identifici cu Adam... Bărbatul este vlăstar din osul lui Adam...
O analiză prin care mulți ar putea să treacă sau pe care ar vrea să și-o facă, depinde de ce-și doresc, dar pe mine ca și cititor mă pune pe gânduri, un poem de meditare și acceptare sau nu, mi-a plăcut, cu stimă!
Parcă prea s-a scris despre Eva. Trebuia să scrie cineva și despre bietul Adam însiguratul, nefericitul, neînţelesul... Oare chiar așa să fie? :)
Iar despre izgonirea din Rai, eu zic că e mult mai bine că s-a întâmplat (dacă s-a întâmplat). Comentariul lui Grig completează foarte bine ce vreau să spun.
Poemul curge bine, l-am citit cu drag!
Căderea în păcat și izgonirea din Rai sunt teme eterne ale spiritului speculativ omenesc, mereu întoarse pe toate fețele de către cei înclinați spre reflecție și discurs ideatic. Se deplânge păcatul originar, se acuză Eva și șarpele, se lamentează omul pentru pedeapsa divină: intrarea în lumea efortului fizic, suferinței și morții. Ori cred că abia atunci începe Viața cu adevărat, cu tot ceea ce reprezintă esența și seva ei: iubirea fizică, creșterea și înmulțirea, trăirea intensă a plăcerii și dragostei, suferința fiind singura care dă sens și semnificație bucuriei și fericirii, chiar moartea care împlinește viața, căci altfel ea s-ar scurge fără determinare în timp, căzând într-un imens plictis, oboseală și lehamite.
Lăsând la o parte considerentele teoretice, poemul are o magie biblică transfigurată literar într-un vis hieratic cu Adam alergând singuratic, păsări țipând și lacrimi curgând, cu întrebări fără răspuns și îndoieli dureroase.
Minunat! Vă mulțumesc.
Domnule Stănescu, eu cred că veșnicia, dacă există, e o mare plictiseală. Să stai o veșnicie în Rai să faci ce? Că cea din Iad chiar nu e de dorit.
Revin.
Izgonitul, însiguratul, nefericitul, neînţelesul – este în fiecare dintre noi... Trecerea timpului este cea mai mare pedeapsă a omului. Mă întreb cum poate fi veşnicia...
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE