Prin anii ’80, în mediul studenţesc român, circula cu multă vervă o întâmplare anecdotică, dar ca orice anecdotă şi aceasta avea un substrat profund: Cel mai mare sculptor din ţară ţinea cursuri la o facultate de renume. După un timp, acesta le cere cursanţilor săi, fără a impune o tematică anume, să se înfăţişeze cu o lucrare de mici dimensiuni. Când a venit sorocul, studenţii s-au prezentat cu creaţiile proprii. Profesorul, poposind pe la fiecare viitor artist, lăuda ce era de lăudat, critica ce era de criticat. Nimeni nu se supăra, fiindcă nimeni nu se considera, ante-factum, geniu! Ajungând în faţa unor sârme şi ţevi contorsionate, aşezate pe un soclu dintr-o şindrilă afumată, frântă savant, analiză din toate unghiurile posibile opera, şi-ntr-un târziu îl întreabă pe autor: „– Ce reprezintă?” „– Introversiunea tangenţială a zborului (I)caric” răspunse acesta, fără să clipească. (Titlul „capodoperei” l-am inventat eu, întrucât l-am uitat pe cel original.) „– Mda… Mda… şopti maestrul, mângâindu-şi barba. Data viitoare să vii cu o redare, în marmură, a unui picior uman, de la gleznă în jos!”. Bineînţeles că lucrarea s-a dovedit a fi de-o catastrofă monumentală. Atunci marele sculptor ar fi exclamat: „Haida de!... Nu suntem în stare să facem un picior, dar ne pricepem la introversiunea tangenţială a zborului icaric!?...”

          Departe de a avea intenţia vreunei minimalizări, prin alăturarea subiectelor următoare de anecdota precedentă, amintesc aici un aspect profund al creaţiei şi al creatorilor: „Sărutul”, opera celebrului Constantin Brâncuşi, e considerată borna de început a sculpturii moderne, fiindcă printr-o manieră aparent primitivă, genialul sculptor a reuşit pentru prima oară să exprime, volitiv, esenţa, acea esenţă izvoditoare de multiple interpretări, de la ideile lui Platon, la gândirea orientală, de la reprezentarea evoluţiei spirituale pure, la vechea legendă indo-europeană a copacilor îmbrăţişaţi… Puţini ştiu însă că în spatele acestui căutat primitivism, de fapt e o combinaţie a simplităţii artei populare româneşti cu rafinamentul avangardei pariziene, stau ani grei de ucenicie – Brâncuşi fiind unicul sculptor din lume care a executat două ecorşee umane (ECORŞÉU, ecorşee, s. n. Reprezentare a corpului omenesc sau a unui animal fără piele, servind sculptorilor şi pictorilor pentru studiul anatomic al musculaturii. Sursa: DEX 2009).

          Venind la „ocupaţiunea noastră poeticească”, lesne constatăm că puţini sunt poeţii contemporani care ucenicesc la curtea versului clasic, la curtea poeziei cu formă fixă (rondel, sonet, elegie, epigramă, gazel, glosă, haiku, tanka, odă, pastel ş.a.), devenind din prima dadaişti, ermetişti, obscurantişti, onirişti, hiper-super-criptosimbolişti (!) etc. Dumnealor, la urma urmei, nefiind decât nişte b(i)eţi onanişti literari (au spus-o alţii înaintea mea!), fiind totuşi încurajaţi „la greu” de unii critici de-un snobism acerb, aşa încât, chiar dacă le parcurgi poezia cu creionul în mână, ca pe o ecuaţie cu paişpe necunoscute, tot nu poţi s-o dezlegi, şi-atunci mormăi peste umăr, după ce ai apelat la toată rezerva ta de nonconformism şi îngăduinţă: „Haida de!... Nu suntem în stare să facem un catren lizibil, dar ne pricepem la introversiunea tangenţială şi apteră a zborului icaric!?”…

          Nu un astfel de poet este Valentin IRIMIA, şi ne-o dovedeşte cu prisosinţă în volumul online, apărut sub egida site-ului Însemne culturaleImposibila taină –, unde, după ce a ucenicit întru început pe tărâmul „ecorşeelor lirice”, oferindu-ne creaţii extrem de reuşite şi de-o prospeţime remarcabilă (atât ca metafore, dar şi ca teme abordate), s-a avântat cu succes şi în patria poeziei versului liber (neuitând total de „ecorşee”!), excelând prin firescul şi farmecul discursului poetic, dând cu tifla teribilismelor ieftine, modelor şi modelelor efemere, sau exhibiţiilor pseudopoetice, bune de expus în eprubete, ca pe nişte avortoni ori mutanţi, în beciul muzeului literaturii!

          Urmărindu-i discret evoluţia, strig în agora, ştiind că-mi veţi da dreptate: „Poet mai constant în valoare ca Valentin Irimia, mai rar!”

                                          (un articol de Vasilisia Lazăr Grădinariu)

 

Vizualizări: 466

Răspunsuri la Aceste Discuţii


Multumesc, Ada, pentru felicitari... multumesc si pentru multumirile aduse celor ce mi-au pricinuit aceasta bucurie!
Ada Nemescu a spus :

Felicitări Valentin! Felicitări tuturor celor care au inițiat și au dus la un bun sfârșit acest volum, meritat, așteptat. Ana Câmpeanu, un cuvânt-înainte scris cu mintea și sufletul deopotrivă,  Ion Lazăr da Coza, un discurs minunat! Pentru efortul depus de această echipă inimoasă, eu, cititor "Insemne Culturale", mulțumesc!


Multumesc nespus Alexandru!
bolache alexandru a spus :

Felicitări Valentin!

Mai mult decat sugestiva si expresiva introducerea. Foarte concludenta si la nivelul meu...foarte indatoritoare. Prestigioasa egida ati concretizat si truda voastra devenita o adevarata rampa de lansare ma obliga enorm...ma voi stradui sa ma ridic la nivelul eforturilor ce le-ati depus pentru mine. Multumesc inca o data intregii echipe!

Ion Lazăr da Coza a spus :

Mulți poate se vor simți vizați ori vexați (dacă e cazul, îmi cer scuze pentru ofense!) de conținutul prezentării cărții și a poetului... Asta e!... Fără a citi mult și fără exercițiul scrisului, nu se poate! Înseamnă să fii artificial... Însă a spus-o sărbătoritul mult mai bine ca mine: „Fără sinceritate nu există poezie.”

După cum v-ați obișnuit deja, prezentările pe care noi le facem cărților sunt mai mult un îndemn spre lectură. O adevărată critică a făcut Ana Cîmpeanu, în selectul și aplicatul cuvânt-înainte, pentru care îi mulțumesc și aici! Mulțumiri aduc și colectivului din Administrație!

Succes pe mai departe, Irimia Valentin!

Pretuire si admiratie si tie Corina... cu la fel de mult drag

Corina Militaru a spus :

Mă bucur de apariția acestei cărți. Poezia unui poet prețuit adunată într-un volum minunat, așezat în biblioteca noastră, menit să ne desfete oricând vrem. Felicitări, Valentin! Prețuire și admirație celor care au pus suflet in acest proiect.

Drag,

Nu am crezut vreodata Gina ca versurile mele vor fi asociate cu ideea vreunei bogatii...si cand asta mai vine si de la cineva ca tine bucuria mea este cu atat mai imensa.

gina zaharia a spus :

Felicitări, Valentin! Un volum care îmbogățește biblioteca noastră!

Dorina, daca te-ai gandit sa adaugi sub "taina" mea versurile lui Arghezi, m-ai facut sa ma simt deosebit de mandru. Multumesc enorm pentru asta!

Dorina Cracană a spus :

Carte frumoasă, cinste cui te-a scris
Încet gândită, gingaş cumpănită;
Eşti ca o floare, anume înflorită
Mâinilor mele, care te-au deschis.

Eşti ca vioara, singură ce cântă
Iubirea toată pe un fir de păr,
Şi paginile tale, adevăr,
S-au tipărit cu litera cea sfântă.

Valentin, a fost pentru mine o reală plăcere să-ți recitesc fiecare dintre poeme. Am lucrat cu mare drag la cartea ta. Știam că te va bucura așa cum tu ne bucuri pe noi cu fiecare postare.

Felicitări și succes pe mai departe! O vreau și pe hârtie! :)

Felicitari sincere!

Felicitari poetului, Valentin Irimia!

Felicitari tututor care-au trudit si contribuit la acest nou volum in rafturile bibliotecii!

Minunat cuvant inainte si crez literar expus!

Cu drag citire si multumiri,

Irina Lucia

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

colaborări

în parteneriat cu

Revista „Eminesciana” 

ultimul număr

AICI

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Așteptăm DONATORI și pentru perioada septembrie 2022 - septembrie 2023:

Activitatea Recentă

Corneliu Neagu şi-a partajat postarea de blog pe Facebook
cu 1 oră în urmă
Corneliu Neagu şi-a partajat postarea de blog pe Facebook
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Corneliu Neagu îi place postarea pe blog Pe coama înserării a lui Corneliu Neagu
cu 1 oră în urmă
Postare de log efectuată de Corneliu Neagu
cu 1 oră în urmă
Postări de log efectuate de bolache alexandru
cu 6 ore în urmă
Postare de log efectuată de vasile lucian tatar
cu 7 ore în urmă
Mihaela Suciu a comentat în legătură cu fotografia lui Emil Dumitru
cu 9 ore în urmă
Lui Mihaela Suciu i-a plăcut fotografia lui Emil Dumitru
cu 9 ore în urmă
Mihaela Suciu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Ca(bi)niet a utilizatorului Mihaela Suciu
cu 9 ore în urmă
Ada Nemescu a lăsat un comentariu pentru Eftimie Gheorghe
cu 10 ore în urmă
Eftimie Gheorghe a lăsat un comentariu pentru Ada Nemescu
cu 10 ore în urmă
Emil Dumitru a postat o fotografie
cu 10 ore în urmă
Eftimie Gheorghe şi Ada Nemescu sunt acum prieteni
cu 10 ore în urmă
Emil Dumitru a contribuit cu răspunsuri la discuţia Ca(bi)niet a utilizatorului Mihaela Suciu
cu 11 ore în urmă
Eftimie Gheorghe a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Covid 19 a utilizatorului Eftimie Gheorghe
cu 13 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog starea de grație a utilizatorului Floare Arbore
cu 15 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog Covid 19 a lui Eftimie Gheorghe
cu 15 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Covid 19 a utilizatorului Eftimie Gheorghe
cu 15 ore în urmă
Postare de log efectuată de Eftimie Gheorghe
cu 16 ore în urmă
Postări de log efectuate de Floare Arbore
cu 18 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Labirinturi  2018 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2023   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor