Cei doi pictori s-au născut în țări diferite, la un secol unul de altul: Paul Cezanne (1839-1906)  în Franța, Horia Bernea (1938-2000) în România. Au avut însă aceeaşi dragoste pentru un singur deal (nu același) şi, mai ales, aceeaşi râvnă în a-l picta de nenumărate ori, fie la diferite ore ale zilei, când lumina cade altfel, fie în anotimpuri diferite, când vegetaţia şi / sau zăpada dau alte culori peisajului, ori cu paleta fixată în unghuri diferite de privire. Dealul lui Horia Bernea este la Poiana Mărului, Judeţul Braşov, cel al lui Cezanne este în Aix-en-Provence, unde s-a născut pictorul.

 

            M-am întrebat, privind marele număr de tablouri ale lui Cezanne reprezentând Mont Sainte-Victoire, de ce ambii artişti s-au oprit, fascinaţi, la pictarea aceluiaşi deal? Ar putea aceste tablouri fi considerate variaţiuni pe aceeaşi temă? Dar n-a pictat şi Claude Monet o serie de tablouri cu aceleasi căpiţe, în diverse culori? Iar Brâncuși n-a scupltat mai multe "Madame Pogany"? Să fi fost numai nevoia de "șlefuire"? Poate că semnificația repetiției este nevoia reîntorcerii -în timp- la sine. Revizitarea prietenilor, a locurilor, ascultarea aceleiași muzici, revenirea la carțile citite constituie, cred,  o renîntâlnire cu noi înșine. Matei Călinescu tratează  subiectul, cu sensibilitatea-i caracteristică, în volumul "A citi, a reciti" (Ed. Polirom, 2003)  

 

             Referindu-se la Horia Bernea, N. Steinhardt, în articolul "Dealul Universal şi românesc al lui Horia Bernea" din volumul "Incertitudini Literare" (Ed. Dacia Cluj Napoca, 1980, pg 200-205), dă o altă explicație, pe care eu am extins-o și în cazul lui Cezanne. Dacă ar fi vorba numai de variaţiuni pe o temă, totul s-ar rezuma la un exerciţiu tehnic. Dar, nici la Horia Bernea (nici la Cezanne) nu e vorba numai de diferențele de culori şi unghiuri de lumină, ci la ambii, dealul reprezintă un "model" de univers. Iată câteva fragmente din articolul respectiv:

 

            "Ceea ce ar fi putut să fie monoton (ori denotând o monotonie) se adevereşte de o varietate infinită, şi această numai fiindcă artistul, având în faţă acelaşi deal, unic şi neschimbat obiect, se schimbă el, devine altul, se transformă el de fiecare dată în Creator şi (în sens elin) Poet absolut....//...

            Horia Bernea, stăruind asupra dealului, n-a vrut (deşertăciune a deşertăciunilor) să arate cât de măiestrit poate schimba, înmulţi, preface, reconstitui un luctru. Conştient sau nu, voit ori nevoit, a exemplificat "pe viu" că infinitul ne stă la îndemână, sălăsuieşte în fiecare parte, porţiune sau părticică a totalului. Pictura sub penelul său demonstrează ceea ce muzica ne spune de mai multă vreme şi - pe calea sunetelor- e mai uşor de captat: nu numai "unităţile" care alcătuiesc un "tot" sunt infinite sau tind spre infinit şi nu numai posibilităţile de a le combina nu au limită, dar şi "atmosfera" on care iau fiinţă şi durează se poate schimba ad infinitum - din străfunduri şi pe deplin. ...//...

            Bucuria de a-l picta (dealul, n.m ) şi bucuria de a-l privi sunt şi ele nemărginite. Se învrednicesc amândouă de o altă stranie (şi minunată) însuşire a infinitelor: nu se menţin la un anumit nivel, nu rămân la un anumit (fie el şi foarte ridicat) grad de intensitate. Bucuria creatorului şi bucuria privitorului sunt în constantă creştere, participa şi ele la inepuizabilitatea nesfârşitului"

 

            Da, această bucurie de a privi şi re-privi, de câte ori am avut ocazia, tablourile "Mont Sainte-Victoire" a avut-o probabil şi Cezanne însuşi. Când am fost la Aix en Provence, am văzut celebrul deal în realitate. Era un simplu deal, dar, privindu-l, am revăzut imaginile pictate de Cezanne, adânc gravate în memoria mea afectivă.

 

            În încheiere, făcând o comparaţie cu mai multe opere de artă -nu şi cu tablourile lui Cezanne- N. Steinhardt ne învață: "Căci ce sunt scaunul acela atât de galben al lui Van Gogh ori Dealul cu o mie şi una de de fete al lui Horia Bernea ori o natură moartă de Chardin ori merele lui Luchian de nu o proiectare a eului, a inimii carec e "ochiul cerului"? Să luăm aminte: împărăţia infinitului începe înlăuntrul nostru."

 

            Pe măsura ce timpul trece, căutam infinitul cuibărit în noi înșine, cei care am fost, suntem și, poate, vom fi și mâine.    

Vizualizări: 595

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Multumesc pentru elaboratul comentariu, Valerian Bedrule!

Sigur, perceptiile fiecaruia sunt diferite si fara indoiala, daca Horia Bernea ar fi fost in fata lui Mont Sainte Victoire, l-ar fi vazut altfel decat Cezanne. Eu ma gandisem insa la relatia directa dintre artist si acelasi obiect al artei lui. Si, din acest pdv, nu stiu daca Van Gogh a pictat aceleasi Flori ale Soarelui,  sau altele.  Desigur, chiar daca ar fi fost aceleasi, nimic pe lume nu e acelasi dupa o secunda, nici ce e in jur, nici noi insine.  

Frumoasa si poetica mi s-a parut intoarcerea la Pater Noster din comentariu,  ca si adapostirea in rugaciune. Sigur, intoarcerea la noi insine e intoarcerea in fata divinitatii din noi si aici ne intoarcem de la poezie la filosofie.

Poate ca lucrurile sunt uneori mai simple: poate ca Cezanne vedea, pur si simplu, din curtea lui, dealul Mont Sainte Victoire si ii era comod sa-l picteze. Poate ca acelasi lucru era si la Bernea. Nu stim. In schimb, e sigur ca Van Gogh a fost fascinat de Floarea Soarelui, pentru ca, dintre multele flori, el pe acestea le-a ales!

Ca in orice arta, cred ca pictorii daruiesc privitorului imaginea pe care o vad, simt si gandesc ei insisi, dar opera de arta e intregita numai cand apar si perceptiile -oh, cat de diferite- ale privitorilor!

Intotdeauna m-am intrebat daca Van Gogh vedea  ceea ce era in jur la fel cum vedem fiecare dintre noi...

Am avut surpriza ca, vorbind cu diverse persoane despre ideile mele din articolul de fata, sa constat ca toti mi-au spus ca "nici nu se gandisera sa interpreteze in vreun fel subiectul unei picturi"...

Citatul din Cioran e frumos, face parte din spiritul lui, il "recunosc"!

Da, sa ne plictisim tot asa ca acuma, impreuna!      

Stima si admiratie pentru tot scrii, Valerian!

  


J' Arrive! a spus :

    Toţi avem câte un punct de referinţă. Ceea ce pentru unii poate părea un pârâu, pentru mine poate fi un fluviu, ceea ce pentru mulţi pare un lac, pentru mine poate fi un ocean, ceea ce pentru un simplu trecător ca mine poate părea un deal, pentru artist poate fi un munte… Un munte pe care-l poate învinge, escaladându-l, ori de care poate fi învins, dacă nu a aşteptat momentul potrivit spre a-l cuceri.

     Dealul lui Horia Bernea, ca şi Mont Sainte–Victoire al lui Paul Cezanne, Domnişoara Pogany, lucrare a lui C-tin  Brâncuşi, ca şi Floarea-soarelui - mai multe pânze în ulei care poartă acest titlu, semnate de Vincent van Gogh, sunt ştachete proprii de la care pornesc cei patru, dar şi borne de sosire, sunt încercări îndrăzneţe şi pătimaşe, dar şi finitudini, sunt lecţii de zbor, dar şi exerciţii de admiraţie, sunt refugii, dar şi ispite de a exista, toate cu întoarceri, ca la un Pater noster.

     Revenirea e ca o rememorare la ce va să fie, poate, unde cei doi artişti la care Veronica Pavel Lerner face trimiteri redescoperă rugăciunea la care se adăposteau în copilărie, adăpându-se, în tot acest timp, din izvorul marii aventuri.

     Plictiseala devine muzică pe marginea mării şi extaz pe vârf de munte. (Emil M. Cioran – Amurgul gândurilor, Ed. HUMANITAS, 2008)  

     Să ne tot plictisim admirând operele celor doi artişti şi nu numai…

 

  Îţi mulţumesc, VPL! 

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, Director Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

***

Pentru anul în curs au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 600 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Gabriela Raucă - 600 lei

important!

Activitatea Recentă

Denisa Curea-Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog April a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog April a lui Stanescu Valentin
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog Devreme-i prea târziu a lui Horlaci Mitica
cu 2 ore în urmă
Denisa Curea-Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Devreme-i prea târziu a utilizatorului Horlaci Mitica
cu 2 ore în urmă
Denisa Curea-Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog cântec în ploaie a utilizatorului Tudor Cicu
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog cântec în ploaie a lui Tudor Cicu
cu 2 ore în urmă
Denisa Curea-Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ecouri a utilizatorului Monica Pester
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog Ecouri a lui Monica Pester
cu 3 ore în urmă
Denisa Curea-Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Resemnare a utilizatorului Denisa Curea-Popa
cu 3 ore în urmă
Denisa Curea-Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Resemnare a utilizatorului Denisa Curea-Popa
cu 3 ore în urmă
Denisa Curea-Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Tăcere, vers neterminat a utilizatorului Denisa Curea-Popa
cu 3 ore în urmă
Tudor Cicu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog April a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Corneliu Neagu îi place postarea pe blog Mesaje târzii a lui Gabriela Raucă
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Acordul a lui Corneliu Neagu
cu 22 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Seducție a lui Monica Pester
cu 22 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Ajuns în toamna vieții a lui Corneliu Neagu
cu 22 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog frici secundare a lui petrut dan
cu 22 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Tăcere, vers neterminat a lui Denisa Curea-Popa
cu 22 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Seducție a lui Monica Pester
cu 22 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog fir de mătase a lui bolache alexandru
cu 22 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor