Mircea Serban
 • 63, Masculin
 • Viseu de Sus
 • România
Partajare

Mircea Serban's Prieteni

 • Nicoleta Drăgan-Bucșă
 • Enea Gela
 • Elena Mirca
 • Valeria Merca
 • Corina Militaru
 • Vasilisia Lazăr (da Coza)
 • Ion Lazăr da Coza
 

Pagina lui Mircea Serban

Activitatea Recentă

Mircea Serban a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog ...mă plouă-n odaie! a utilizatorului Rădița Răpeanu
"... uite cum, etajera cu poezie onirica se tot implineste! Doamna, scrieti ca merita sa ocupati acea etajera!"
Aug 4
Mircea Serban a lăsat un comentariu pentru Angela Ionete
"La multi ani, sanatate, nroco si fericire!"
Iun 4
Mircea Serban i-a dăruit un cadou utilizatorului Vasilescu Marcela
Iun 4
Mircea Serban i-a dăruit un cadou utilizatorului Maria Bran
Iun 4
Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog perspectiva a lui Mircea Serban
Iun 3
Mircea Serban a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog perspectiva a utilizatorului Mircea Serban
"Dna. Sofia, nu am facut nimic altceva decat a va raspunde (provocarilor de criticista), iar cat priveste poezia este la nivelul la care eu pot accede! Numai de bine, Mircea Serban"
Iun 2
Utilizatorului Dorina Cracană îi place postarea pe blog perspectiva a lui Mircea Serban
Iun 2
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog perspectiva a utilizatorului Mircea Serban
"Ei, domnule Mircea Serban, toate acestea trebuia să le sugerați prin metafore, fără a fi nevoie de explicații științifice sau lirice, să rămână cât mai puțin loc pentru interpretări. Că. privesc poetic, sau nu, asta este deja o chestiune…"
Iun 2
Mircea Serban a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog perspectiva a utilizatorului Mircea Serban
"Doamna Sofia! Acţiunea de a privi un obiect necesita o secreţie a glandei lacrimare! Că. privesc poetic, sau nu, asta este deja o chestiune de... licenţă. Apoi, goliciune nu inseamnă neparat ceva sterp ci, în lumea artelor mai degrabă ceva IN…"
Iun 1
Mircea Serban a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog perspectiva a utilizatorului Mircea Serban
"Ok! nu am sesizat initial diferenta intre te privesc -goliciune si te privesc  - goliciune ... multumesc! Eu am gandit-o in varianta te privesc -goliciune înveşmântată-n lacrimile..."
Iun 1
Utilizatorului chindea maria elena îi place postarea pe blog perspectiva a lui Mircea Serban
Iun 1
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog perspectiva a utilizatorului Mircea Serban
"Domnule Mircea Șerban, eu nu am luat definiția științifică a lacrimei, ci pe cea poetică. Să vă spun cum am ajuns la concluzia sumbră: Te privesc = ca orice poet își privește muza. –goliciune înveşmântată-n lacrimile -…"
Mai 31
Ion Lazăr da Coza a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog perspectiva a utilizatorului Mircea Serban
"Credeți? Eu văd o mare diferență!... Și Hagi, și Mutu au fost talentați, doar că unul a fost perfecționist, profesionist în tot ceea ce făcea! Te privesc –goliciune înveşmântată-n lacrimile ochiului vederiiŞi munţii ce…"
Mai 31
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog perspectiva a lui Mircea Serban
Mai 31
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog perspectiva a utilizatorului Mircea Serban
"O perspectivă interpretabilă (prin modul de concepere), cu un final trandafiriu, senin (spun eu). Am citit cu plăcere."
Mai 31
Mircea Serban a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog perspectiva a utilizatorului Mircea Serban
"Grafic, observ ca, e identica cu cea originala, virgula e bine venita! Multumesc!"
Mai 31

Informaţii pentru profil

Ce ar trebui să ştim despre d-voastră?
"eu nu strivesc corola de minuni a lumii, si nu ucid cu mintea tainele ce le-ntalnesc in calea mea"
Ce ne puteţi spune despre activitatea d-voastră? (literară, artistică etc.)
..."cand eram mai tanar si la trup curat" am scris versuri si am activat intr-un cenaclul literar.
Cum doriţi să vă implicaţi? (cititor, autor, administrator, corector, traducător etc.)
cititor, autor, traducator

http://www.cronicaviseuana.ro/2014/08/un-deceniu-in-serviciul-lumii/

( Fragment din cartea de memorialistică aflată în pregătire )

Până în decembrie 1989 nu am avut nici o clipă sentimentul rătăcirii deşi, nu eram singurul căruia viaţa în România i se părea cel puţin prea lentă, iar faptul că Nicolae Ceauşescu părea că nu vrea să îmbătrânească –gurile rele clevetind cum că periodic i s-ar face transfuzie de sânge de sugar, crea senzaţia unui leşin al timpului, care se împleticea încă de pe străzile din provincia copilăriei mele mirosind a naftalină de aceea, obiceiul de a trăi cu ferestrele deschise l-am păstrat aidoma unui regim impus nu numai de împrejurări cât dintr-o necesitate biologică.
De două ori pe an însă, timpul avea solzi şi împuţea curtea casei în care locuiam împreună cu surorile mele şi mama, iar nopţile şi cu tata, apoi şi încăperea cu cele două paturi mari, cu un miros înţepător de DTT. Lacrimile curgeau şiroaie, dar nu udau vreun plâns ci, mai degrabă aveau darul de a naşte insule de uimire la vederea acelor saltele pline de solzii mirosului înţepător şi al nedormitelor nopţi… Naftalina şi DTT-ul au fost epoleţii de pe uniforma de gală a vieţii unei lumi ce a urmat anilor de după războiului mondial al doilea!

Casa în care am locuit la Sighet era situată pe strada Gheorghe Şincai la numărul 3, –numele este neschimbat până în prezent, clădirea construită în stil secession fiind la doar câţiva paşi de temuta închisoare.
Două camere mari aveau deschidere către stradă, frontonul fiind completat de poarta de lemn ce avea sculptat pe uşă un cap de leu.
Din fereastra camerei –unde nu aveam voie să stăm nici ziua şi nici seara, se vedea Comisariatul Militar de peste drum, iar ceva mai spre dreapta monumentul ridicat în amintirea evreilor deportaţi în Siberia, iar in spatele monumentului clădirea băii comunale. Tot în dreapta, pe partea imobilului se afla clădirea şcolii, care avea gard comun cu casa noastră, dar imposibil de escaladat întrucât era un zid înalt din cărămidă.
În acea casă mai locuia doamna Marta, descendenta unei familii de farmacişti maghiari cu nume italienesc (Talján), familie cu care împărţeam un coridor larg cu podele de lemn galben, ce era frecat cu apă cu leşie în fiecare săptămână, iar la beci locuia tanti Ioana, femeia de serviciu a şcolii şi soţul ei, probabil informator al contraspionajului românesc, cu misiunea de a supraveghea orice vizită la vreuna din familiile din imobil. Clădirea avea un singur closet în incintă, cel de care beneficia familia doamnei Marta toţi ceilalţi având repartizate -undeva în fundul curţii, câte un compartiment cu lacăt pe uşă, dar pe care după ora 19 era de preferat să nu îl mai folosim căci, orice mişcare era controlată de pe meterezele gardului zidit între imobilul puşcăriei şi vecinătate, iar după lăsarea întunericului se aprindeau reflectoarele ce baleiau tot spaţiul din jur, imaginea lor rămânând infiptă şi azi în peretele memoriei mele, în tandem cu urletele şi tânguierile puşcăriaşilor temutei închisori! Singura sursă de apă se afla în curtea imobilului din vecini, construit „în oglindă”, pompă ce scotea un sunet ciudat mai ales când era acţionată de Marian, copilul profesoarei de limba rusă din oraş pe nume Novosinschi, despre care -cel puţin în curtea casei noastre se vorbea în şoaptă, căci domnul Novosinschi, spunea tanti Ioana, era spion rus!

Era o zi de joi când mai bine de jumătate din evrei plecaseră deja în Palestina şi străzile Sighetului erau destul de pustii când, de-odată, o voce plecată din Bucureşti călare pe sârmele întinse pe nişte stâlpi de lemn mă ajunse din urmă, în drum spre alimentara de peste drum de strada puşcăriei şi vorbi într-unul din difuzoare, astfel: …”după o lungă şi grea suferinţă, azi s-a stins din viaţă marele scriitor Mihail Sadoveanu”. M-am uitat la difuzorul acela, ce semăna cu bidonul din aluminiu al turcului care vindea vara îngheţată, aşteptând ca vocea să mai spună ceva, dar pe semne plecase deja căci, din bidon nu curgea decât o muzică tristă…
A doua zi, la ora de lectură l-am rugat pe „tovarăşul învăţător” să mă lase să citesc în faţa clasei o povestire din „Hanul Ancuţei” ceea ce l-a mirat foarte tare pe Alexandru Ruja, întrucât Sadoveanu încă nu era trecut în manualele de citire din acele vremuri, iar la întrebarea de unde ştiu de Hanul Ancuţei, am răspuns cu o propoziţie ce a stârnit râsul colegilor mei: din lăzile de mere de la tata!
Alexandru Ruja ştia că tata era angajat civil al Companiei de grăniceri, dar probabil nu avea habar, ca de-altfel nici colegii mei de clasă, de faptul că din salariul pe care tata îl aducea lună de lună în casa, făceau parte şi trei lăzi de mere pline de cărţi, în majoritatea lor tipărite de editura „Cartea rusă”, pe care eu le citeam, sub plapomă la lumina unei lanterne… Mihail Sadoveanu şi Hanul Ancuţei au intrat în casa noastră o dată cu acele lăzi de mere şi când vocea din bidonul de aluminiu, plecată din Bucureşti călare pe nişte sârme agăţate pe stâlpii de lemn din faţa casei a vorbit despre moartea lui Sadoveanu eu am început să plâng!

Fotografiile lui Mircea Serban

Se încarcă...
 • Adăugare fotografii
 • Vizualizează Tot

Mircea Serban's Blog

perspectiva

Postat în Mai 29, 2017 la 9:43pm 12 Comentarii

Te privesc –goliciune înveşmântată-n lacrimile ochiului vederii
Şi munţii ce îţi topesc 
Uimirea din pupile -aidoma sânilor mamei alăptându-mă, clipesc
Peste mine, învierii!

Cheia de la gât (În amintirea copilăriei)

Postat în Noiembrie 20, 2016 la 9:30am 8 Comentarii

 

Intru în cuvântul tău aidoma unei găuri

în cheia ei de răsucit…

Continuare

Panou de comentarii (7 comentarii)

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

La 5:22pm în Ianuarie 14, 2017, Mihaela Popa a spus...

Domnule Mircea Șerban, vă mulțumesc!

La 10:54am on Ianuarie 14, 2017, Enea Gela i-a dăruit utilizatorului Mircea Serban un cadou...
Cadou
Urări de bine!
La 5:04pm în Martie 26, 2015, Sofia Sincă a spus...

Bine ai venit!

La 4:10pm în Martie 26, 2015, Vasilisia Lazăr (da Coza) a spus...

La 10:16am on Martie 26, 2015, Corina Militaru i-a dăruit utilizatorului Mircea Serban un cadou...
Cadou
Bun venit! :)
La 10:51pm în Martie 25, 2015, gina zaharia a spus...

Bun venit!

La 8:08pm în Martie 25, 2015, Ion Lazăr da Coza a spus...

 
 
 

Insignă

Se încarcă...

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

 Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

dumitru ichim a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog psalm pentru cântarea cântărilor a utilizatorului dumitru ichim
cu 18 minute în urmă
Crinu Sorin Leşe a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog "Rainbow daaaash" a utilizatorului Crinu Sorin Leşe
cu 24 minute în urmă
Ion Lazăr da Coza a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog pantofii tăi roşii de circar a utilizatorului paparuz adrian
cu 1 oră în urmă
chindea maria elena a partajat postarea de blog a utilizatorului Crinu Sorin Leşe pe Facebook
cu 2 ore în urmă
chindea maria elena a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog "Rainbow daaaash" a utilizatorului Crinu Sorin Leşe
cu 2 ore în urmă
Ion Lazăr da Coza a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog psalm pentru cântarea cântărilor a utilizatorului dumitru ichim
cu 2 ore în urmă
Ion Lazăr da Coza a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog puls a utilizatorului Mariana Suciu
cu 2 ore în urmă
chindea maria elena a partajat postarea de blog a utilizatorului Crinu Sorin Leşe pe Facebook
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog Și-a zis că-l cheamă Brâncuși a lui Aurel Conțu
cu 2 ore în urmă
Ion Lazăr da Coza a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Conjurații a utilizatorului Aurel Conțu
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului chindea maria elena îi place postarea pe blog "Rainbow daaaash" a lui Crinu Sorin Leşe
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului chindea maria elena îi place postarea pe blog abecedarul clipei de acum a lui Nuta Craciun
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului chindea maria elena îi place postarea pe blog două păreri a lui nicolae vaduva
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului chindea maria elena îi place postarea pe blog puls a lui Mariana Suciu
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului chindea maria elena îi place postarea pe blog psalmul coroanei de spini a lui dumitru ichim
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului chindea maria elena îi place postarea pe blog psalm pentru cântarea cântărilor a lui dumitru ichim
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog conjugări a lui Veronica Pavel Lerner
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog Anarhism a lui Aurel Conțu
cu 3 ore în urmă
Aurel Conțu a postat discuţii
cu 4 ore în urmă
chindea maria elena a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Din copite de mânji a utilizatorului Ada Nemescu
cu 4 ore în urmă

frecvență trafic

© 2017   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor