Acest basm al lui Charles Perrault, este un apocrif vetero-testamentar.Pentru a înţelege acest lucru, arătăm că motivul folcloric din basm, se regăseşte în alt motiv, cu valoare pseudo-arhetipală, în Vechiul Testament.Spunem lucrul acesta, deoarece, motivul Biblic, care este legendar, substituie în mod fals arhetipul, pe care nu-l putem detectă dintr-o sursă de natură istorică, care să confirme realitatea sa ca eveniment.Vom arată în cele ce urmează numai motivul folcloric, aşa cum apare el în basm, şi varianta sa cea mai îndepărtată, de factură Biblică:
"Mulţumit că toate planurile sale au izbutit, şi că totul îi mergea după voie, motanul le şopti oamenilor care coseau pe câmp:
- Dacă va întreabă regele al cui este grâul pe care îl cosiţi,să răspundeţi: Al Marchizului de Carabas! Altfel va fi vai şi amar de voi."
Sigur că regele a fost impresionat de lanurile de grâu, şi foarte curios, a întrebat ale cui erau aceste lanuri, la care secerătorii au răspuns aşa cum îi învăţase motanul.
 Şi tot aşa făcu motanul, care păşea mândru înaintea caleştii, cu toţi acei pe care-i întâlnea, iar regele se miră de atâtea bunuri câte le avea marchizul de Carabas, cu toate că era atât de tânăr şi de sfios."
Potrivit comentatorilor, basmul reprezintă epoca feudală, potrivit personajelor şi tabloului de ev mediu, pe care-l respiră basmul.Dar basmul, este o ironie la adresa societăţii medievale, deoarece regele apare descris că fiind un mare naiv, încăput în mâinile unor escroci, care-i speculează credulitatea.Sub această făcătură a basmului, se simte un protest împotriva regalităţii, pamfletul, care va căpăta în alte forme acea virulenţă, care va duce la izbucnirea revolutiilor franceze şi schimbarea unor instituţii de stat, care nu mai pot guverna în mod corespunzător societatea, intrată în criză.Acest lucru îl face Perrault,prefigurând atitudinea antiregală, a societăţii burgheze care începea să se afirme din ce în ce mai puternic pe plan economic, vrând să ia în mâinile sale, şi controlul politic, pentru a-şi putea construi în siguranţă viitorul.Am putea afirma că basmul este un act de protest inventat adhoc.Ori lucrurile nu stau chiar aşa.Întâmplarea chiar a existat, şi a fost menţionată cu peste o mie de ani înainte.Ea poate fi citită în Biblie, la capitolul Genesa sau Facerea, 32; 13-23, unde găsim scris:
"Iacov, a petrecut noaptea în locul acela.A luat din ce mai avea cu el, şi-a pus deoparte ca dar, pentru fratele sau Esau: Două sute de capre şi douăzeci de ţapi, două sute de oi şi douăzeci de berbeci. Treizeci de cămile alăptătoare, cu mânjii lor, patruzeci de vaci şi zece tauri,douăzeci de măgăriţe, şi zece măgăruşi.Le-a dat robilor săi, turmă cu turmă, deosebit şi a poruncit robilor săi:
-Treceţi înaintea mea, şi lăsaţi o depărtare între fiecare turmă.
A dat celui dintâi, porunca următoare:
-Când te va întâlni fratele meu şi te va întreba:"Al cui eşti?Unde te duci ? Şi a cui este turma aceasta dinaintea ta?- să răspunzi:
-A robului tău Iacov.Ea este un dar trimes domnului meu Esau.Şi el însuşi vine în urmă noastră.
A dat aceeaşi poruncă celui de-al doilea, celui de al treilea şi tuturor celor ce mânau turmele."- încheiat citatul.
Esau, avea o particularitate fizică deosebită, care va duce la apariţia basmului  "Motanul Încălţat".În binecuvântarea dată lui Esau, din Biblie, putem citi:
"Iacov a răspuns mamei sale: " Iată, fratele meu Esau este păros, iar eu nu am păr deloc."
Există în afară acestui basm,un altul, în care un preot care ascultă la o fereastră a fost blestemat să se prefacă în ţap sau în urs, blană animalului respectiv, lipindu-se de el, omul ajungând în felul acesta să se identifice cu lighioana respectivă.Am putea introduce acest tip de basm, într-un nou ciclu, care nu mai apare la Lazăr Saineanu, şi anume, ciclul Esau.

Vizualizări: 104

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Dragă dle Vanghele, Văd că aţi optat pentru acest grup. E bine (şi) aşa.

Ca să adăugaţi diacritice, copiaţi textul dorit, deschide-ţi link-ul acesta: http://srv.diacritice.com, (îl găsiţi în dreapta în modulul: LINK-URI UTILE), lipiţi textul, faceţi conversia, îl copiaţi şi-l duceţi unde doriţi.

O zi bună.

da Coza

Interesant şi aici.

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 18 minute în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 24 minute în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 26 minute în urmă
BOTICI GABRIELA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 2 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 4 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 4 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 4 ore în urmă
Elena Lucia Spătariu Tudose şi petrut dan sunt acum prieteni
cu 4 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Adam izgonitul a utilizatorului Mihai Katin
cu 6 ore în urmă
Postare de log efectuată de Mihai Katin
cu 6 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 6 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 6 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iarnă pentru Eminescu a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 6 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De ziua prieteniei vă spun: Bună seara! a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 6 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Remember Ion Lazăr da Coza („Definiție”) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 7 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mijesc albastre flori a utilizatorului gabriel cristea
cu 7 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 7 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Maria îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog SONET LXXVII  (Mamă) a lui BOTICI GABRIELA
cu 8 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor