Mare pescar
Autor: Zsidό Ferenc
Traducere: Suzana Deac
Titi Tăiţel a fost un maniac al pescuitului. Rar trecea o zi să nu fi mers la malul râului. Purta cu el un băţ de pescuit, văzând că şi alţii procedează la fel. Se instala pe mal şi aştepta. Nu se atingea de băţ, nu se pricepea la pescuit. Urmărea pescarii cu atenţie, câţi peşti prind. Dacă trăgeau mai mulţi peşti la unul sau la altul, dădea din cap cu părere de rău. Dar dacă, seara apropiindu-se ameninţător, câte un pescar reuşea să smulgă din ape numai un peşte, eventual doi, Tăiţel, considerând momentul oportun, îi spunea: Auzi, mă?, începea dialogul, ar fi o ruşine să te întorci acasă doar cu doi peşti. Ce ar zice nevasta? Dar vecinii? Dacă însă soseşti cu mâinile goale şi le zici: nu au tras peştii şi gata, ei te cred. Ai avut o zi proastă. Dar să duci acasă doi peşti? Te vor considera neîndemânatic. Pescarul apelat se uita dezorientat la Tăiţel, cu fruntea tot mai întunecată. Se gândise la nevastă, la vecini, şi ajunsese la concluzia că era mai bine să meargă acasă cu mâinile goale decât cu doi peşti firavi. Te sfătuiesc, continua Tăiţel, să-mi dai mie aceste exemplare pocite şi du-te cu numele lui Dumnezeu! Pescarul, aflat în această fază, nici nu mai stătea pe gânduri, îi ceda rezultatul muncii sale şi îi mulţumea cu recunoştinţă că îl salvase de ruşine.
Tăiţel, dând seară bună, adulmeca în continuare şi în alte direcţii. Dacă descoperea vreun pescar cu mai puţini peşti, îl prindea în cârlig pe loc.
În felul acesta, în zilele mai bune, reuşea să “pescuiasc㔺i două-trei kilograme de peşte, astfel, depăşind pescarii cu echipamentele cele mai moderne, dotate, conform high-tehnologiei, cu fir de carbon.
Supa de carne
Autor: Zsidό Ferenc
Traducere: Suzana Deac
Titi Tăiţel frecvent era preocupat de câteva evenimente din copilăria lui. Analiza tot felul de păţanii şi întrebări de genul, oare de ce sau oare cum?
Una dintre întâmplările respective îi revenea în minte cu insistenţă, şi anume, când a călcat în supa de carne fierbinte. Maică-sa luând supa aburindă de pe sobă, a aşezat oala pe gresie, să se răcească mai repede. El stătea în genunchi pe un scaun de bucătărie şi făcea figurine din plastilină, apoi cu o impulsivitate specifică copiilor de trei ani, a luat-o din loc să-şi caute noi jucării. Cu un picior, însă, a călcat în supa fierbinte, plină de grăsime, care l-a ars pe talpă, şoseta abia se putea tăia de pe el.
Pe Tăiţel nu-l interesa cât de târziu s-a vindecat arsura de gradul trei sau cât trebuia să fi fost pansat, uns cu alifii speciale, nu, el era preocupat de un alt lucru de care nu-şi aducea aminte nicicum, oare ce s-a întâmplat cu supa aceea? Dacă a fiert-o maică-sa din nou şi a servit-o familiei sau supărată cum era a aruncat-o imediat considerând-o principalul vinovat? Încerca să ghicească, aducând tot felul de argumente în favoarea aruncării sau a servirii posibile a acelei supe.
De întrebat nu mai putea, având în vedere că maică-sa nu mai trăia. Iar acest lucru pe Tăiţel îl irita în mod deosebit.
Cuvinte cheie :
Simpatice povestiri! Umor pescăresc, dar şi abilitatea intelectuală a lui Tăiţel (ce nume!), care pleacă acasă cu peşte mai mult decât pescarii adevăraţi... Iar a doua povestire reuşeşte, prin ironie, să micşoreze drama aceluiaşi Tăiţel.
Maică sa - maică-sa
Felicitări pentru traducere, Suzana şi mai aşteptăm!
Sofy
Imi pare bine ca ai gustat umorul lui Zsido Ferenc.
Mersi pentru lectura.
Mersi, Irina, pentru like.
Hilare textele, felicitari pentru traducere!
Multumesc, Cristina, pentru atentie!
M-am amuzat. Felicitări pentru traducere, Suzana!
Multumesc, Lizia.
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor