Cel mai neiubit dintre pământeni sunt eu, asta ca să folosesc un clișeu. Să vorbesc cu mine însumi îmi pare firesc, o discuție între doi străini desfășurată între patru pereți. O cameră fără ferestrele care-au dispărut după ce le-am hotârât soarta cu o radieră. M-am jucat de-a pictorul inventând noi culori, violând normalul exteriorului m-am baricadat într-un interior abstract și m-am luminat cu mine însumi... ah, de unde atâta lumină? Ea pare cumva mânjită, aducându-mi aminte de un vers din cartea „Străinul din oglindă”, pe care l-am născocit atunci când a trebuit să aleg între scris și sinucidere. Și spre norocul meu am ales scrisul, spre nenorocirea altora am fentat suicidul!

Oh, cât de mult blestem este în poezie. E o nerușinată frumoasă ce mă urmărește chiar și în proză. Nu-mi dă pace și gata! Gelozia ei nefirească înjunghie fiece cuvânt cu tentă poetică și-mi transmite o stare de inutilitate bipolară care-mi străpunge cu sete ce-a mai rămas din chipul meu (la figurat) schimonosit și transfigurat!
Of! Mă bântuie rima sau rimele...
Măcar de-ar fi râme, le-aș agăța bucuros în cârlige, poate aș prinde ceva, dar așa, tremur nemântuit și cu stomacul prea gol!

Gata! E timpul să devin coeerent, doar oare pot? Ce aș putea lua în serios din existența-mi fragilă? Dacă nu palida vâlvătaie a unei lumânări ce pâlpâie indiferentă într-un colț al odăii, ce altceva? Ea își răspândește micii fotoni, amețiți de vaga-mi privire, prin toate ungherele emoțiilor mele, formând un joc de magie incandescent, în care, și Harry Pother de-ar nimeri, din întâmplare, s-ar consideră norocos.

Stau întins și neajutorat precum hristosul țintuit pe o cruce... doar că din trupul meu nu curge un sânge pe care păcătoșii să-l folosească la spălatul păcatelor, ci un lichid negru menit să absoarbă cu nesaț vlaga oricărui sentiment pozitiv așezat sub forma unui cadou printre ramurile de brad, la poalele sufletului! Ca un vampir îngrozit de razele soarelui, îmi respir existența cu draperiile trase. Oamenii nu m-ar judeca dacă și-ar privi chipurile în oglindă, dar de unde atâta nisip dacă l-am folosit în cantități industriale pentru a construi afurisitele alea de clepsidre... De unde atâtea oglinzi dacă le-am spart cu scopul de a le fura indienilor diamantele? De unde atâtea chipuri, dacă pe lângă noi trec niște făpturi fără chipuri, ca niște umbre ce-și dezlănțuie întunericul, lipsite de orice resentiment! Mai bine cu draperiile trase... în acest mod protejez ceea ce este doar al meu pentru o mică eternitate! Chiar dacă sunt construit pe principiile altora, am descoperit puntea ce leagă o existență inutilă de alta la fel de inutilă, dar care măcar poartă amprenta mea, a iluziilor mele!

Între patru pereți se succed clipele în parteneriat cu bătăile inimii, ca mai apoi să dispară dintr-o singură răsuflare, spre un haos neînțeles si ireversibil!

Vizualizări: 27

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

La început a fost CuvântulIoan 1:1-14

și pentru că era Dumnezeu, Cuvântul era Dumnezeu, se înțelege de unde puterea de a schimba gândul de suicid, spre scris.

Bucata aceasta de proză, fie un întreg, sau un fragment dintr-un întreg, are o concentrație enormă de energie, un veritabil atom.  Acest zbucium descris până la paroxism între patru pereți, dinadins într-o singurătate asumată, exclude (cel puțin pentru o clipă) salvarea! Omul nu este niciodată singur, cu atât mai mult când o oglindă mincinoasă i se arată pe sine. 

Se spune că atunci când nu mai există nici o soluție, se mai găsesc cel puțin...două:)) Știu că dincolo de iluzii există o fereastră, fie ea spre interiorul tău. 

Am citit un pasaj bine scris, credibil... aDa

O introspecție profundă și plină de tensiune asupra stării interioare a celui care o scrie. Tema principală pare să fie izolarea, lupta cu propriile gânduri și emoții, precum și percepția asupra propriei existențe într-un spațiu închis – „între patru pereți”. Autorul explorează conflictele interne, delicatețea și frica de a fi singur cu sine însuși, precum și complexitatea emoțiilor legate de identitate și creație. Imaginea camerei fără ferestre, cu pereți închiși și o radieră care a făcut să dispară ferestrele simbolizează o stare de închidere și de izolare față de lumea exterioară. Autorul se află într-un spațiu mental, unde dialogul cu sine devine singura formă de comunicare. Poezia este prezentată atât ca o sursă de frumusețe, cât și ca un blestem. Frustrarea și dificultatea de a exprima gândurile, de a găsi cuvintele potrivite, se reflectă în metafora rimei și a râmelelor, sugerând un sentiment de frustrare și de căutare a sensului. Textul este plin de expresii care arată o conștientizare profundă a fragilității existenței, a alegerilor făcute și a consecințelor lor. Referințele la „Harry Pother” (cel mai probabil o aluzie la Harry Potter) și imagistica cu oglinzile, clepsidrele și diamantele sugerează o căutare a identității și un sentiment de insuficiență. Imaginea lui Hristos, sângele, lichidul negru, draperiile trase – toate simbolizează fragilitatea vieții și încercarea de a proteja ceea ce este „al meu” împotriva efemerității și a timpului. În final, autorul pare să accepte că viața este un ciclu de clipe care dispar rapid, într-un haos ireversibil, dar și că, în ciuda inutilității aparente, există o tentativă de a lăsa o amprentă personală.
Textul poate fi interpretat ca o meditație asupra condiției umane, a singurătății și a luptei interne pentru sens și autenticitate. Este o expresie a unei conștiințe tensionate, care caută răspunsuri în creație, în autoexaminare și în refugiu în propriul univers interior. În același timp, reflectă o anumită melancolie și scepticism față de posibilitatea de a găsi o cale de ieșire sau de a înțelege pe deplin propria existență. Un text scris cu talent și responsabilitate, felicitări!

Acum, textura monologului interior (făcând parte din zbuciumul zilei), ne pare o mișcare experimentalistă, în spiritul texturii acționale despre care ne vorbea Gheorghe Iova. Percepția cititorului se îndreaptă mai mult asupra umbrelor tușate (ca-n Rembrandt), a umbrelor prinse și ele în rama acestui tablou prozaic. Lumea în care trăim și alergăm, uneori prea tare după fericire, e spațiul lumesc din care facem parte și cu suferința fără speranță pe care ne-o asumăm. Epicul are valoare într-un text prozaic, atîta vreme cât pune destinul nostru în mișcare, pe când viața noastră bate pasul pe loc nepăsătoare la năzuințele noastre. Un text bine scris, în care lumea e privită în agonia unei zile alungite până la disperare, iar sentimentul e tot de tristețe.

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, Director Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

***

Pentru anul în curs au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 700 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Gabriela Raucă - 600 lei

important!

Activitatea Recentă

Postare de log efectuată de Tudor Cicu
cu 25 minute în urmă
Ada Nemescu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Unde se duc iubirile când mor! a utilizatorului Ada Nemescu
cu 8 ore în urmă
Cornaciu Nicoleta Ramona a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog ecoul tăcerii a utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 8 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog preludiu în E minor a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 14 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog preludiu în E minor a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 14 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Visul trece ca un trăznet a utilizatorului Costel Zăgan
cu 15 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Visul trece ca un trăznet a lui Costel Zăgan
cu 15 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog De ce? a lui Tudor Cicu
cu 19 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog Nu trageți în înger a lui Ana-Maria Butuza
cu 19 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog Seară de vară de Sânziene a lui Stanescu Valentin
cu 19 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog …și am deschis ochii a lui Maria Mitea
cu 19 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog Umbra a lui Corneliu Neagu
cu 19 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog Pasul ăla nenorocit a lui Ana-Maria Butuza
cu 19 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog Teama de adevăr a lui Monica Pester
cu 19 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog exerciții de imaginație - coperți a lui Mihaela Popa
cu 19 ore în urmă
Utilizatorului Ana-Maria Butuza îi place postarea pe blog exerciții de imaginație - coperți a lui Mihaela Popa
cu 19 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog ecoul tăcerii a lui Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 20 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog preludiu în E minor a lui Vasilisia Lazăr
cu 20 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog Către noapte a lui Stanescu Valentin
cu 20 ore în urmă
Utilizatorului Amanda Spulber îi place postarea pe blog Visul trece ca un trăznet a lui Costel Zăgan
cu 20 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor