Capacitatea de lectură rapidă a apărut din necesitate, în copilărie. Cărțile bune erau greu de procurat. Eram în a patra, învățătoarea a avut ceva probleme și a rugat o profesoară de fizică să ne supravegheze preț de două ore. Eram în posesia râvnitei ,,Amintiri din viitor" de Erich von Däniken. Seara, când am primit-o, reușisem să citesc cincizeci de pagini. Am profitat și pe ascuns, citeam în orele astea două. Nu am ieșit nici în pauza mare, mi-au rămas ultimele optzeci de pagini. Profesoara și-a făcut de lucru, explica ceva, mi-a strigat numele, dar eu eram pierdut în carte. Nu știu de la ce i-a cășunat și mi-a pus prima notă de unu din viața mea în catalog. Dar m-a lăsat în pace, eram total absent și detașat în momentul acela, nici nu am realizat ce se întâmplă. La sosirea învățătoarei, a pus-o în temă, aceasta a venit lângă mine, mai aveam un sfert de pagină, mi-a luat cartea cu înspăimântătorul, se confiscă și mi-a tras două palme ce au accentuat starea mea de năuceală. I-am spus tatălui, a venit la școală, și-a cerut scuze, m-a altoit și el, dar de nervi, cartea am recuperat-o cu multe insistențe după câteva săptămâni, parcă trecuse printr-un război mondial. Așa am pierdut un prieten foarte bun, plus dojana proprietarului de drept. Tata a avut dreptate, învățătoarea m-a tratat ca pe ultimul gunoi, faima proastă a ajuns în cancelarie și toate celelalte inerente. Nu cu multă vreme în urmă, doamnă profesoară, pensionară acum, m-a oprit cu o fițuică locală în mână, extrem de mândră. A fost propusă să devină Cetățean de Onoare. Ce implică un astfel de titlu? Scutiri de impozite, o diplomă, eventual o medalie. Eh, dacă eram mai tânără... Fiți pe pace, deja se știe cine va primi titlul, numirea dumneavoastră s-a făcut de amorul aparențelor democratice. Serios? Iar cei buni sunt morți, cei vii, nu-s o companie demnă. Cine? Danseuze, șanteuze, borfași mărunți, clientelă de partid. Așa să fie? Nu v-au fost elevi? Ba da, le dădeam cinciul de milă, să nu vină vara la corigență, să nu-mi stric vacanța. Îi cunoașteți foarte bine, de mici au dovedit aptitudini de fizicieni. Ce vrei să spui? Folosesc principiul entropiei universale, banii se scurg de unde sunt, adică buget, spre locul în care nu sunt, adică buzunarele lor. Hm, e trist, dar cred că ești supărat pe mine pentru nota aia... Despre ce era vorba în carte? Despre extratereștrii. Și există? Da, ne conduc. Vedeți doamna profesoară, mie mi-ați dat unu că am citit, la ăștia le-ați dat cinci fiindcă nu s-au atins de carte și nu au nici o tangență cu administrația. Dar cine îi votează? Alți extratereștrii, dar ăștia nu au nici o treabă cu educația.
Cuvinte cheie :
Din motive pur tehnice am pierdut mesajul de trei ori. Mă încăpățânez și-l scriu a patra oară...
Pare a fi o povestioară despre experiența unui băiețel la școală și abuzuri arhicunoscute...
Dar, nu! Este un veritabil manifest politic despre cei ce ne conduc spre un dureros și rușinos final al unui popor brav alt'dată.
Dar nu citesc nemernicii un site de literatură, au timp doar de furat, distrat,at...at...at...
Păcat că dor asemenea amintiri, acolo în sufletul de copil...
aDa
Sunt încântat de comentariul dumneavoastră. Tot așa cum sunt furibund când vizitez o librărie și observ lipsa apetenței pentru cultură. Vă mulțumesc din suflet!
Ada Nemescu a spus :
Din motive pur tehnice am pierdut mesajul de trei ori. Mă încăpățânez și-l scriu a patra oară...
Pare a fi o povestioară despre experiența unui băiețel la școală și abuzuri arhicunoscute...
Dar, nu! Este un veritabil manifest politic despre cei ce ne conduc spre un dureros și rușinos final al unui popor brav alt'dată.
Dar nu citesc nemernicii un site de literatură, au timp doar de furat, distrat,at...at...at...
Păcat că doare asemenea amintiri, acolo în sufletul de copil...
aDa
FONDATORI
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
MIHAELA POPA - poetă
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor