ovidiu
Partajare pe Facebook MySpace

Ovidiu's Prieteni

  • Monica Pester
  • Vasilisia Lazăr

Discuţiile lui ovidiu

Evadarea din timp

Această discuţie este începută. Cel mai recent răspuns de Tudor Cicu cu 6 ore în urmă . 1 Răspuns

Darie mezinul familiei era de două săptămâni în tabăra militară a șantierului, tatăl său era comandantul oștirii având grad de colonel. Zilele departe de a fi monotone aveau un farmec aparte ca și…Continuare

Victor

Această discuţie este începută. Cel mai recent răspuns de Ada Nemescu ieri. 2 Răspunsuri

Victor era obișnuit să vadă privirile triste ale celor din jur. În preajma Sărbătorilor Pascale, vremea ținea cu oamenii, nu era nici cald, nici frig, așa că simți că era timpul să iasă la plimbare.…Continuare

Drum înzăpezit

Această discuţie este începută. Cel mai recent răspuns de ovidiu Joi. 2 Răspunsuri

Noaptea își etala stelele ca pe trofee, iar luna își arunca săgețile în râul ce învecina drumul, ca și cum ar fi dorit să măsoare distanțele. Tușind, precum un bolnav ce suferă de plămâni, mașina…Continuare

Sacrificiul Domnului de Rouă, Calea lui Traian și Cetatea Sucidava

A început Miercuri 0 Răspunsuri

Legenda Domnului de Rouă este o poveste captivantă și misterioasă, amplasată în contextul istoric al cetății Sucidava și al Drumului lui Traian, ambele fiind repere importante ale patrimoniului…Continuare

Cadouri primite

Cadou

ovidiu nu a primit niciun cadou încă

Dăruieşte un cadou

 

Pagina lui ovidiu

Activitatea Recentă

Tudor Cicu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Evadarea din timp a utilizatorului ovidiu
"De această dată o proză din domeniul sf. Ficționalizarea, aici, se produce treptat, acumulând în mod gradual (și diferit) senzațiile fiecăruia în parte. Proza pornește de la reperele unei realități firești și apoi mixează…"
cu 6 ore în urmă
ovidiu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog cum par că erau scrise a utilizatorului Tudor Cicu
"Acest poem este o meditație profundă asupra vieții, singurătății și fragilității dorințelor umane. Limbajul poetic este bogat în imagini și metafore, creând o atmosferă melancolică și introspectivă."
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului ovidiu îi place postarea pe blog cum par că erau scrise a lui Tudor Cicu
cu 7 ore în urmă
ovidiu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Noapte cu picioarele goale a utilizatorului ovidiu
"Mulțumesc Gabriel, Mihaela"
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Popa îi place postarea pe blog Noapte cu picioarele goale a lui ovidiu
cu 9 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Noapte cu picioarele goale a utilizatorului ovidiu
"o noapte desculță, meditativ"
cu 9 ore în urmă
ovidiu a postat o discuţie

Evadarea din timp

Darie mezinul familiei era de două săptămâni în tabăra militară a șantierului, tatăl său era comandantul oștirii având grad de colonel. Zilele departe de a fi monotone aveau un farmec aparte ca și cum mediul înconjurător ar fi revărsat asupra copilului o liniște adâncă. Orașul rămăsese departe cu tumultul său cotidian Băiatului de doisprezece ani nu-i păsa de urbea din care evadase și nici nu-i era dor să-și revadă mama în fața căreia se simțea înfrânt. Îl înăbușea cu iubirea ei exagerată. El…Vezi mai mult
cu 12 ore în urmă
Ada Nemescu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Victor a utilizatorului ovidiu
"Am zâmbit amar, amar - – Lăsați-l mă, că-l știu! Este poet. Cei care îndrăznesc să scrie (și în proză, tot poet trebuie să fii...) sunt caracterizați a fi contaminați de ceva rușinos și inutil... Marginalizați, fugăriți…"
ieri
Lui Ada Nemescu i-a plăcut discuţia Victor a lui ovidiu
ieri
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Destrămarea, un detaliu a utilizatorului ovidiu
"Filozofie pe vers! Picură concluziv încă din titlu. Înarmat cu o sinceritate ca o platoșă invincibilă, poetul poate spune ce simte, pentru că *destrămarea e doar un detaliu*. Emoția rămâne undeva tatuată în faldurile…"
ieri
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog Destrămarea, un detaliu a lui ovidiu
ieri
Tudor Cicu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Victor a utilizatorului ovidiu
"De la început mi-a atras atenția fraza în care personajul tău ieșise la plimbare în căutarea orașului pierdut și „dorea să înțeleagă ce se întâmplă în orașul său dominat de letargie.” Pentru că…"
ieri
Postare de log efectuată de ovidiu

Destrămarea, un detaliu

Singur în unghiul clar al exprimăriimă destăinui:sunt intrus pe listalungă a sfârșitului fără de sfârșitprecumtinerețea fără bătrânețe și viață fără de moartelasă tăcerea să aparțină cuvintelor.Actorii se prefac că-și cunosc rolurilenimeni însă nu-și cunoaște limitelecât timp nu este supus destrămării.Însăși cunoașterea presupune aflareaemoției scrisă în sângelepoetului.Poetul este singurul acuzator al eternitățiicât timp orizontul îl străbateVezi mai mult
ieri
ovidiu a postat discuţii
Joi
ovidiu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Drum înzăpezit a utilizatorului ovidiu
"MULȚUMESC    Frumos!  Stima!"
Joi
Tudor Cicu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Drum înzăpezit a utilizatorului ovidiu
"Da! O povestire cu oameni și prăpastia creată între ei, într-o realitate în care pare că nu-și mai găsesc locul. O poveste, în fond, ce își dorește să fie cu happy end. Discursul narativ convinge de data asta. Distanța…"
Joi

Informaţii pentru profil

Ce ar trebui să ştim despre d-voastră?
scriu sunt membru uzpr
Ce ne puteţi spune despre activitatea d-voastră? (literară, artistică etc.)
publicata
Cum doriţi să vă implicaţi? (cititor, autor, administrator, corector, traducător etc.)
autor si cititor

                                                           Fractalii

Nu ești pregătit niciodată să mori, chiar dacă sentimentul persistă cu anii și simți că-ți pierzi răbdarea, căutând să înțelegi de unde pot veni pericolele. Este suficient uneori să deschizi ochii și să vezi în profunzime, trecând peste amănuntele ce încarcă inutil realitatea. Poți să vezi și să înțelegi sau doar să observi, să alegi să fii într-o veghe continuă. Nimeni nu știe ce anume determină astrele să rezerve fiecăruia un rost diferit pe care să-l poată înțelege. Cert, însă, că nicio zi nu seamănă una cu alta.

Ziua în care, profitând de liniște și de absența norilor, am plecat toți patru cu gândul de a negocia și de a salva situația financiară a institutului nostru, conceput pentru valorificarea tranziției, speram să fie diferită în lungul șir al zilelor caniculare. Un ARO vechi, reabilitat, pe care-l deținea departamentul local al tranziției, ne dădea siguranța unei călătorii relaxante.

Directorul institutului, un individ mărunt, lipsit de personalitate, numit politic, sechestrat în propriile idei, puternic inhibat, a ocupat locul din dreapta șoferului. Conducătorul autovehiculului, un tip bondoc, gata oricând să plece la drum, ne-a rezervat mie și unui alt coleg, locurile din spate. Traseul pe care pornisem, nu era lung în mod normal. Îl puteam parcurge în două ore.

Suntem tăcuți și îngândurați. Gândurile ne însoțesc. Sunt prezente pe drumul îngust plin de serpentine. Se circulă ușor, fără agitație inutilă. Liniștea din interiorul mașinii este propice pentru somn. Dacă și priveai păsările ce dominau cerul, aveai toate șansele să adormi.

Tăcerea era ca o amnistie ce ne stăpânea, și-n care fiecare ne ascundeam gândurile. Timpul era suveran și blând cu noi, atingându-ne sufletul cu indulgența clipelor ce treceau lent. Ne aruncam priviri ca într-un dialog tăcut.

Drumul orășenesc se termină și intrarăm pe autostradă. Spațiul de rulare se lărgește. Sunt patru benzi. Viteza crește. Traficul nu era unul mare. Soarele se anunța canicular. Era o zi de august fierbinte.

Mașina capătă viteză. Cu fiecare kilometru parcurs, nerăbdarea șoferului devenea evidentă. Sub capotă, motorul începea să fiarbă. Spațiul era înghițit sub ochii noștri, dar timpul trecea prea încet. Cu toții tăceam. Părea că ne facem planuri. Doream să petrecem o zi frumoasă și totuși eram deja plictisiți de căldură.

O clipă de neatenție și parcursul se schimbă. Brusc, în față, un camion oprește, orbit de un fulger pe care l-am văzut și noi. Motorul mașinii, ce înghițise lacom spațiul până acum, tresări, de parcă ceva îl înfunda.

Lângă mine directorul doarme. Eu tac Nu pot să-l trezesc. Instinctual mă trezesc și văd tabla... Spațiul pare că se dilată. Sunt mut, nu pot să-l las. Ca și cum ar fi filmat cu încetinitorul, puteam să văd cum tabla autovehiculului nostru este strânsă pe deasupra capului directorului. Mișcarea a fost, totuși, una rapidă, încât nu am apucat să mă feresc și nici să simt cum mi se sparge arcada ochiului drept.

Zgomotul ciocnirii se pierde în hărmălaia ce urmează, comprimându-ne în șirul convergent de mașini ce ne urma, ca și burduful unui acordeon strâns brusc. Vacarmul creat a ascuns sunetul exploziei ce a produs fulgerul și a cărei lumină se vedea dincolo de liziera din stânga drumului. Ardea perdeaua forestieră, iar privirile noastre uimite căutau să descifreze ce anume se întâmplase.

Am coborât impacientați. Atmosfera se încinsese. Un damf puternic cucerise văzduhul.

„Puteam să-l salvez, să-l trezesc. Eu sunt vinovat că nu l-am trezit când am văzut tabla cum l-a străpuns, ,cum l-a despicat” primul meu gând a fost acesta al învinuirii.

Era multă panică. Mulțumiți că suntem în viață ne cercetam fețele. Ochiul meu era inundat de sânge. Aveam o durere acută de cap, de parcă mă lovisem de un zid.

Colegul meu își scutură hainele. Fusese azvârlit din mașină, dar scăpase teafăr. Din camionul de care ne lovisem ieșea fum. Părea că ceva arde în el. Cel care-l conducea se lovise de parbriz și leșinase.

Instantaneu, pe cer se arătară elicoptere de salvare. În primul elicopter mă urc, împreună cu prietenul. De sus, imaginea semăna cu una apocaliptică desprinsă dintr-un scenariu american. Focul din stânga drumului se desfășurase într-o veritabilă mare de flăcări, ce oscila, având în centru o imensă suprafață luminoasă în care ne reflectam. Era precum o oglindă de dimensiuni uriașe ce înghițea fiecare imagine, dincolo de care nimic nu trecea. Opacă, vomita imaginile înghițite în apa ce mărginea drumul, creând astfel impresia unui cer răsturnat. Puteai păși pe el, cum ai fi mers pe un râu.

Dinspre oglindă, temperatura crescută ne ținea la distanță, însă o forță, ca o energie, ne atrăgea. Nu ne puteam opune. Elicopterul aflat în balans, din cauza energiei recepționate, încerca să se smulgă. Elicea tremura, gata să fie aruncată.

Într-o clipă, oglinda s-a desfăcut. Am trecut dincolo, ca într-o mișcare inversă. Imaginea elicopterului a fost aruncată reflexiv apelor râului, care au primit-o lacom.

Acum simțeam eliberarea de sub influența presiunii ce-mi strânsese capul ca într-o uriașă menghină. Doream să vorbesc, însă nu găseam cuvintele. Păream amețit, beat. Prietenul mă privea, neînțelegând unde ne aflăm. Pilotul elicopterului era derutat de aparatele de bord, ce o luaseră razna.

Într-un târziu aterizăm pe un câmp ce semăna izbitor cu cel al autostrăzii din care plecasem. În urmă, se vedeau încă scene desprinse de acolo, dar difuze, aflate mult în depărtare. Deși logica ne spunea că suntem într-un alt spațiu, deasupra primului din care plecasem, mediul era identic.

Pilotul, un tinerel simpatic, insista asupra aparatelor de bord și cineva răspunse:

‒ Alo, baza, cerea pilotul, de la microfonul aparatului de zbor!

‒ Da, baza! Unde sunteți? Ați dispărut de pe radar. Vă auzim, însă nu reușim să vă vedem.

‒ Suntem, suntem, unde dracu, întrebă pilotul? Nu înțeleg unde suntem? În fața ochilor vedem drumul către Dâmbovița.

‒ Veniți la spitalul de urgență. Sunteți așteptați.

Discuția era îngreunată de bruiaj și dublată de ecou.

‒ La Dâmbovița se văd nori de furtună, spuse pilotul nostru.

În depărtare tuna și norii se adunau.

‒ La Dâmbovița este soare și timp bun, răspunse turnul de control; „timp bun” se auzi cu un ecou.

Pilotul, însă, fu nevoit să vireze către București din cauza vremii derutante . În Capitală, cerul era senin și timpul era bun, propice pentru zbor. Nu eram așteptați. Colegul meu și cu mine am intrat în camera de gardă.

‒ Am avut un un accident, Doamne ce a fost!

Cuvintele se auzeau cu repetiție, ecoul ne urmărea pretutindeni.

‒ Actele dumneavoastră, vă rog!

Întind buletinul. Operatoarea caută în program. Găsește.

‒ Nu se poate! Cineva cu același nume s-a prezentat la Târgoviște, în Dâmbovița, acum o oră, și cu aceeași rană. Aveți vaccinul antitetanos făcut?

‒ Nu, răspund eu.

‒ La fel, nici tizul dvs. nu are. Ciudat, doi indivizi cu aceleași caracteristici, cu aceeași rană, în același moment!?

‒ Pot să-i văd fotografia, întreb eu din ce în ce mai mirat?

Tânăra asistentă mă privește curioasă și mă invită lângă ea. Privesc! Sunt eu! Este fotografia mea. În ecranul calculatorului este fotografia mea în evidența spitalului din Târgoviște, înregistrată cu data de azi.

Sunt luat în primire de un doctor rezident și dus în cabinetul său. Fiind sub efectul anesteziei și întins într-un pat, mi se coase rana. Un alt doctor vine grăbit să-l certe pe cel care mă îngrijea.

‒ Ai cercetat pacientul? Știi că este un caz inedit de dedublare?

Tânărul stagiar își continuă cu atenție operația de coasere.

‒ Nu era timp, răspunse acesta și-mi recomandă să rămân în spital sub supraveghere.In afara de înțepăturile de la coasere nu simțeam nici un efect reprobabil, fără să întârzii am răspuns.

‒ Nu este nevoie. Vă mulțumesc, am spus eu.

Colegul mă aștepta în holul spitalului.

‒ Să mergem, spuse acesta.

Din toată această întâmplare nu înțelegeam nimic. Ziua fusese foarte solicitantă. Trecusem printr-un accident din care, cu noroc, scăpasem. Printr-o experiență impresionantă căpătasem un efect de dedublare și era evident că obținusem și un tiz complet, asemănător mie. Eram nevoit mă întorc. Să aflu ce s-a întâmplat. De vină era doar oglinda. Oricum, alt drum spre casă nu aveam, decât pe aceeași autostradă.

Am mers în autogară pentru ultima cursă spre casă. Ultimul autobuz tocmai pleca. Am alergat după el, împreună cu prietenul, și am alunecat, am căzut. M-am lovit. Prietenul m-a ridicat și am reușit, sprijinit de el, să urc în autobuzul ce oprise și ne aștepta.

Pe drum am adormit și dintr-odată am intrat într-o stare de letargie, puternic influențat și de oboseală. Visam că se deschisese cerul și imagini geometrice de o rară simetrie și simț artistic se găseau în fața mea.

Erau imagini, care răsturnate erau identice. Din ele se despărțeau altele, care le invadau. Eram precum două persoane care fac același lucru în locuri simetrice și care suprapuse devin un singur individ.. Gesturile noastre erau similare aveam aceleași simțiri și aceleași acțiuni. Nimic nu este imposibil.Am gândit în acel moment! Dar preocuparea mea majora consta în a repeta mental momentul impactului și a-mi reproșa ca un om a murit sub ochii mei fără ca eu să acționez spre al salva.. Dureroasă era conștientizarea durerii din momentul impactului pe care care eram convins că victima a simțit-o.Imi asumam întreaga vină. Totul se consumase atât de rapid.De la distanța percepeam și existența tizului.

Auzeam vocea sa. Se străduia să-mi vorbească „Există clipa, momentul suveran, nu aveai cum să-l salvezi. Momentul impactului l-a prins dormind. Dacă-l trezeai groaza sa ar fi fost imensă și ar fi suferit.”Aceste cuvinte m-au trezit brusc și am privit. Pe partea dreaptă a drumului era locul unde perdeaua forestieră arsese.In apa de la marginea drumului o siluetă părea înghițită de noapte. Umbra avea forma unui trup uman. Era el, tizul, părea că vrea să plece. Ca și când îi auzeam glasul îi înțelegeam gândurile „Eu sunt născut din regretul tău, din amintirea ta, din faptul că ți-ai asumat gravitatea faptelor. Iartă-te și voi putea pleca împăcat nu voi mai fi necesar și vei fi din nou, tu singur stăpân”. Marginile arse ale pădurii făceau parte din contextul zilei. Dar în inima mea simțea cum se așterne pacea odată cu acceptarea adevărului.

Vedeam din nou repetându-se accidentul și poziția incomodă în care stătea directorul și cum nu se putea ferii de deznodământ. În momentul vizualizării și asumării, oglinda a dispărut a rămas doar pădurea arsă de soare.

 

Ovidiu's Blog

Destrămarea, un detaliu

Postat în Aprilie 11, 2025 la 11:10pm 1 Adaugă un comentariu

Singur în unghiul clar al exprimării
mă destăinui:
sunt intrus pe lista…
Continuare

Cum omori timpul

Postat în Aprilie 3, 2025 la 6:02pm 5 Comentarii

Panou de comentarii (1 comentariu)

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

La 11:53am în Ianuarie 4, 2025, Monica Pester a spus...

Excelent text ! Vervă, acțiune bine condusă, evenimente surprinzătoare ce se rostogolesc sacadat, mister ș imaginație din zona esotericului. . .  Atât de vie prezentare încât îmi pun problema dacă episodul nu a fost chiar real !

Felicitări !

 
 
 

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, Director Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

***

Pentru anul în curs au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 600 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Gabriela Raucă - 600 lei

important!

Activitatea Recentă

Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Datoare ploii a utilizatorului Ada Nemescu
cu 48 minute în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog cum par că erau scrise a lui Tudor Cicu
cu 1 oră în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Tot ce simt și ce-ating este viu a utilizatorului gabriel cristea
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Tot ce simt și ce-ating este viu a lui gabriel cristea
cu 1 oră în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog April a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Bucurie (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 1 oră în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog inflorescenţele serii a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 1 oră în urmă
Postare de log efectuată de Stanescu Valentin
cu 3 ore în urmă
Tudor Cicu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Bucurie (Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog cum par că erau scrise a lui Tudor Cicu
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Tudor Cicu îi place postarea pe blog Bucurie (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 3 ore în urmă
Tudor Cicu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Evadare din mine a utilizatorului Monica Pester
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Tudor Cicu îi place postarea pe blog Evadare din mine a lui Monica Pester
cu 3 ore în urmă
Postare de log efectuată de Vasilisia Lazăr
cu 5 ore în urmă
Postări de log efectuate de Monica Pester
cu 5 ore în urmă
Costel Zăgan şi-a partajat postarea de blog pe Facebook
cu 5 ore în urmă
Postare de log efectuată de Costel Zăgan
cu 5 ore în urmă
Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mai binele ca inamic personal a utilizatorului Costel Zăgan
cu 5 ore în urmă
Tudor Cicu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Evadarea din timp a utilizatorului ovidiu
cu 6 ore în urmă
Tudor Cicu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog cum par că erau scrise a utilizatorului Tudor Cicu
cu 7 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor