Am scris, cu lacrimi de argint,
poemul nostru interzis,
în rime albe, ce nu mint.
Am scris, cu lacrimi de argint,
poemul dragostei-alint
și,-n zori de zi, ți l-am trimis.
Am scris, cu lacrimi de argint,
poemul nostru interzis.
Am zis, să nu mor și să nu scriu și eu un triolet. Și am scris două, unul fiind cel de mai sus. Trioletul nu e ușor de scris. Este o poezie care te încorsetează, dar am încercat-o, ca o reverență adusă poeziei clasice în formă fixă, din ce în ce mai ocolită de poeții contemporani.
Trioletul este o poezie cu formă fixă, alcătuită din opt versuri de câte opt silabe fiecare, pe două rime, la care primul vers este identic cu al patrulea și cu al șaptelea, iar al doilea vers este identic cu cel de-al optulea.
A doua rimă nu apare decât în versurile 2, 6 și 8.
Trioletul poate fi scris în două catrene sau în opt versuri grupate.
Adaugă un comentariu
Felicitări!
o bijuterie, Lisia!
candid si frumos!
Vă mulțumesc tuturor pentru aprecieri, dacă am reușit câtuși de puțin să transmit emoție, eu sunt mulțumită. Am experimentat câteva genuri de poezie în formă fixă, și din ambiția de a-mi dovedi mie însămi că pot să le scriu, dar și ca o reverență adusă acestui tip de poezie tot mai ocolită de poeții de azi, însă versul liber este și rămâne versul în care eu mă pot exprima deplin. Cu drag pentru toți cei care ați citit, ați apreciat și ați lăsat un cuvânt cald!
Heeeei, n-am inventat eu roata, deși mi-aș fi dorit! Domnilor care sunteți cu muzicile, de trioletul din muzică sigur ați auzit. :)
Cam așa-i și cu poezia mea. :)
Deci!)), încep și eu cum începea Lucian Avramescu atunci când voia să ne zică ceva ce sigur nu ne convenea, eu și Gheorghe Gheorghiu eram, de obicei, nominalizații, deci, cum începusem, eu niciodată nu aș putea scrie în formele astea fixe, calculate după număr de silabe, poziția rimelor, ziua de naștere sau vreo sărbătoare națională, pe care nu știu de unde le găsești , dar eu, până la tine nu am auzit niciodată de ele!)) Asta nu înseamnă că nu apreciez talentul, educația, efortul și mai ales pasiunea cu care scrii în felul acesta imposibil de abordat pentru mine! Un poem ce respectă reguli, în același timp suav și plin de feminitate, provocator și emoționant deopotrivă, felicitări, my lady, pentru această reușită lirică, drag!)
Reușit micropoem - tehnică, substanță, muzicalitate! Îmi plac experimentările tale Lisia în poezia clasică - admirație din partea cuiva ce n-a scris niciodată vers clasic!
Un text plăcut la lectură și instructiv pentru mine care n-am știut până acum de existența acestei forme fixe de poezie.
cu lacrimi de argint, si suflet aurit de preaplinul poeziei !
multa si deosebita pretuire!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE